VINOBRANÍ (NEJEN) NA TALÍŘI

TEST STRUHADLA + TIP NA ZELENINU DO POLÉVKY
16.9.2024
VIETNAMSKÉ VEPŘOVÉ NA GRIL I DO TROUBY
19.9.2024

Těžko si druhou polovinu září představit bez sklizní hroznů vína a oslav konce zemědělského roku.

Letošní vinobraní bude chtě nechtě poznamenané velkou vodou posledních dní, pokud jste ale měli to štěstí, že se vaším domovům vyhnula, pojďme si dopřát vinné menu aspoň ve vlastních kuchyních. A chybět nemusí ani košt! Osobně razím zásadu, že žádného vína není do hrnce škoda, a co bych nevypila, co bych nepřidala ani do jídla. Výsledná chuť vždy odráží kvalitu vstupních surovin a navíc stejně vždycky alespoň část lahve nakonec skončí v mojí sklence. :-)

Začneme něčím lehčím, aspikem. Jakkoliv se to může dnes někomu zdát jako retro, já na dobře udělaný a vychlazený aspik nedám dopustit. Tenhle je připravený z bílého vína, které se s masem a zeleninou dobře doplňuje a výsledek je skvělý na pohled i na ochutnání – a přitom s minimem práce, aspik je vážně jednoduchá záležitost!

Od předkrmu se přesuňme k hlavnímu chodu, kterým je tentokrát kachna na červeném vínu a medu, kterou elegantně dochucuje badyán. A pokud na vás badyán v receptu působí nedůvěryhodně, pak vás musím ujistit, že kachna s badyánem jsou opravdu kamarádi a např. v čínské kuchyni se badyán ke kachně používá zcela běžně. 

Zbylo vám červené od pečení kachny? Využijte nahřáté trouby a až budete vyndávat pekáč s masem, rovnou tam zhruba na hodinu strčte bábovku s čokoládou, zázvorem a vínem. Směs hřejivého koření dodá svařáku i bábovce ten správný šmrnc a z kuchyně se vám trochu v předstihu bude linout vůně vánočních trhů. 

Máte raději čerstvé hrozny než alkoholický nápoj? I pro vás tady něco mám. Jednoduchá kefírová bublanina přináší neotřelou kombinaci hroznů a kokosu, které navrch doplní jemná šlehačka. Zní to jako nebeská mana? Nejste daleko od pravdy. 

Korkové špunty dnes nejsou ani zdaleka na každé láhvi vína a i kvalitní víno dnes mnohdy koupíte s umělým korkem nebo šroubovacím uzávěrem. O to víc je ale třeba si klasické korkové špunty schovávat, abyste si pak jejich krásu užili třeba jako originální dekoraci, která poslouží zároveň jako nástěnka. 

Co všichni milovníci vína ocení?

Co si ještě dáte dobrého?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *