Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Léto je v plném proudu a nabízí nám ovoce ze zahrádek. Upečte si něco dobrého, i kdybyste museli zástěru obléknout přes plavky.
Srpnová rána nám minulý týden ochladila svatá Anna a je čas vzdát hold žním, protože se pomalu připravujeme na sklizeň. Jak jinak to provést, než upečením ovocného koláče, kam jsem podstrčila podíl pudinku a jablíček, takže ho můžete považovat za lehčí vydání sladkých hříchů.
Máte-li to štěstí, že si koláč dáte vychladnout na zápraží své letní kuchyně, dejte pozor na invazi vos. V srpnu vesele startují, a jak říká pranostika: „Když je v srpnu hodně rosy, mají z toho radost vosy”. K pečení koláče jsem využila nový tip hluboké formy (viz níže), která má vyjímatelné dno, s nímž zdvihnete celý obsah z formy ven. Je to šikovné, protože vychladlý koláč můžete rovnou rozkrájet.
Nedílnými partnery domácího pečení jsou také chňapky a zástěry. Kdo zástěry nemiluje, určitě ho nepřesvědčím, aby si je pořídil. Ale já je hájím (nejen proto, že jsem v babičkovském věku), ale především proto, že vařím-li v hezkém oblečení, nejednou už mi prokázaly dobrou službu, když mi ho zachránily. Z praxe vím, že zástěry nosí i mladá děvčata a s jejich mužskými to dělá divy - vždyť zástěry v mužském podání také rozhodně nejsou k zahození, tím spíš, že ve výsledku vám jejich nositel připraví něco dobrého...
Vybírat můžete na našem e-hopu a v galerii pod článkem.
FORMA NA PEČENÍ S ODNÍMATELNÝM DNEM
Vychytaná forma na pečení ovocných koláčů, dukátových buchtiček, cukrářských řezů i slaných koláčů, vás po práci odmění snadným vyjmutím pokrmu ven. Otvorem ve dně formy jen vytlačíte neporušený obsah vzhůru. Kovová forma s galvanizovaným povrchem na vzduchu rychle chladne, takže manipulace s ní není riskantní. Reliéfní plocha dna má na povrchu drážky, díky nimž z pečeného těsta lépe odchází nahromaděný vzduch a těsto se propéká rovnoměrněji. Forma je vhodná do elektrické i plynové trouby, není vhodná pro mytí v myčce nádobí.
Rozměry: 36 × 23,5 × 6 cm
Příprava: 60 minut * Získáte: koláč na plech 36 × 24 cm
Těsto
Navrch - 1. vrstva
Ještě navrch - 2. vrstva
1. Máslo nechte rozpustit a vychladnout. Troubu vyhřejte na 175 °C. Jablka pro náplň 2 umyjte, oloupejte, nakrájejte na plátky a pokapejte citronem, aby tolik nezhnědly, připravte meruňky, máte-li je.
2. Suché ingredience pro těsto dejte do mísy a promíchejte je. Přidejte mléko, smetanu, vejce se špetkou soli a zchladlé máslo. Použijte třecí metlu a šlehejte nejprve pomalu, až se vše spojí, pak 4 minuty na vysokou rychlost, těsto odstavte. Mezitím uvařte pudinkový krém pro 1. vrstvu následujícím způsobem.
3. Žloutky prošlehejte, přidejte pudinkový prášek a 100 ml mléka. Zbytek mléka a 80 g cukru dejte do kastrolku a přiveďte do varu. Přilijte pudink, krátce provařte a míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nechte mírně zchladnout.
4. Formu vymažte máslem nebo vystříkněte olejem a těsto rozetřete do roviny. Ještě teplý pudink rozdělte na těsto a povrch posypejte plátky jablek a kousky meruněk.
5. Pro 2. vrstvu ušlehejte zbývající čtyři ingredience dohromady a tekutým přelivem polijte povrch koláče. Dejte péct na spodní příčku na 40-45 minut. Koláč je hotový jakmile vyběhne a zpevní, a odskočí od stěn formy. Ještě horký koláč pocukrujte a nechte ho vychladnout.
Přechovávejte ho v chladničce a podávejte studený, rozkrájený na kostky. Můžete ho dozdobit lístky meduňky.
Ke kuchyni patří pěkné textilie; jsou to nezbytnosti, bez nichž se neobejdete. Dejte si záležet s výběrem utěrek, ubrusů, bezpečných chňapek i slušivých zástěr. Vaší kuchyni to bude slušet za všech okolností.