VE VEDRU PŘIJDE VHOD LEDOVÁ KÁVA I DOMÁCÍ LIMONÁDY

RYCHLÉ TOPINKY Z TROUBY NAKRMÍ CELOU PARTU
12.8.2024
KUCHYŇSKÁ SÍTA NEJSOU JEN NA MOUKU
15.8.2024

Není nad osvěžující nápoj! Když je vedro, že se ani vařit nechce, přijde výživné chladné pití vhod. Cukr v něm dodá energii, mléčné výrobky zase bílkoviny a pokud sáhnete po ovoci, i nějaká ta vláknina se tam třeba najde.

Ačkoliv k tomu ta parna, která se teď odehrávají za okny (i u leckoho doma nebo v práci) přímo vybízí, ledově vychlazené nápoje vám doporučovat nebudu – není to zdravé, mohou spustit škytavku (a u astmatiků i záchvat!) a hlavně vlastně ani moc neosvěží. Tělo totiž vydá tolik energie na vyrovnání teploty s ledovou tekutinou v žaludku, že se z toho leckdo i opotí.

Přiměřeně vychlazená limonáda nebo ledová káva ale rozhodně vítaným osvěžením jsou, dokonce i zmrzlina: ta se totiž v ústech rozpustí a do žaludku už putuje chladná tak akorát.

Tak až budete zkoumat, co byste si dali dobrého k pití, nezapomeňte omrknout recepty níže.

Kokos přidá každému nápoji punc a vůni exotiky, takže pokud si chcete zasnít o dovolené pod palmami, klidně se jen natáhněte do houpací sítě pod jabloň v zahradě a popíjejte u toho ledovou kokosovou kávu. Její příprava je opravdu jednoduchá a nezabere takřka žádný čas navíc oproti klasice s mlékem. Tak s chutí do toho!

Exotiku připomíná i punč s ananasem, který můžete a nemusíte udělat alkoholický. Asi nemusím připomínat, že alkohol a sluníčko umí být pohromadě docela vražedná kombinace. :-) Základem je kořeněný čaj, nechybí ani spousta ovoce a zeleniny – ale přesný postup hledejte přímo v článku.

Citronáda je klasika, která se nikdy neomrzí a milují ji lidé po celém světě. Navíc je ohromně jednoduchá a není třeba utrácet za přeslazené limonády z obchodu. A pokud chcete vyzkoušet něco jiného, sáhněte po jasmínovém čaji. Já jsem se jej v létě naučila pít už před lety, když jsem cestovala po Vietnamu – tam se bez něj neobejde prakticky žádné posezení. 

Ledová káva je můj rozhodně nejoblíbenější letní nápoj (a teplá s načechranou mléčnou pěnou zase zimní :-)). Lehce netradiční verzí je tenhle float, tedy vznášející se kopeček zmrzliny na hladině tekutiny, v tomto případě kávy. Vyzkoušet můžete i rafinovanější verzi: prosecco s malinovým sorbetem.

Nevím, jak u vás, ale mně už začínají dozrávat ostružiny, takže je tak akorát čas osvěžit nejen vedrem znavené tělo, ale i recept na domácí ostružinovku. V odkaze najdete recept i na jahodovku a tady ještě domácí malinovka jako bonus. Tak neotálejte, léto a jeho ovoce přímo volají po nějaké té dobré domácí limče!

Co by se vám ještě mohlo hodit?

Další nepečené dezerty, které si zamilujete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *