UPEČTE SI RŮŽIČKY + VIDEO

ELEGANTNĚ TVAROVANÁ DOMÁCNOST
20.4.2016
ČOKOLÁDOVÉ MISKY S MALINAMI
22.4.2016

stuha_ruzova

Ty nejlepší nápady jsou vždy postavené na jednoduchém triku. Výroba růžiček z křehkého těsta je tak snadná, že tomu ani nebudete věřit.

Kdykoli toto cukroví přinesu na stůl, každý si myslí, že na něj mám nějakou důmyslnou formu. Když prozradím, že ho dělám ručně, tak jsem označena za šílence, který neví, co s časem. A tak se jen usmívám, protože jediné, co k výrobě růží potřebuji, je hodinka času a praktický silikonový vál, který mám složený v šuplíku a neustále v pohotovosti.

stuha_ruzova

RŮŽIČKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

Příprava: 20 minut + chlazení těsta * Výroba: 45 minut

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g Hery
  • cukr s vanilkou na posypání

kruhové vykrajovátko o průměru 7,5 cm

1. Těsto rychle vypracujte na silikonovém vále. Tvaroh nechte mírně vychlazený, tuk rozsekejte nožem. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte minimálně 2 hodiny vychladit.

2. Část těsta rozválejte na pomoučněném vále na 3mm plát. Zbytek těsta nechte v chladu. Vykrajujte kolečka a pracujte rychle, protože těsto je velmi vláčné a v teple řídne.

3. Růžičku tvoří 4 kola, která je třeba klást přes sebe vždy v polovině předchozího. Když to máte hotové, první kolečko opatrně stočte do těsnější ruličky, přičemž kraj dalšího kolečka, které leží pod ním, je třeba jemně zdvihnout a přibalit k ruličce. Takto pokračujte až k poslednímu kolečku. Oba okraje posledního kolečka můžete natřít prstíkem namočeným v bílku. Pak se růžičky nebudou rozvinovat, ale není to bezpodmínečně nutné.

4. Ostrým nožem rozdělte váleček na dvě stejné části. Okraje lístečků prstem vytočte směrem od středu ven a růžičku tím dotvarujte. Hotové růžičky postavte řeznou plochou na plech vyložený pečicím papírem.

5. Růžičky pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu stáhněte na 175 °C a pečte ještě 10 min do zrůžovění. Dosud teplé růžičky pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou.

Složit růžičku je naprosto jednoduché, podívejte se na video.

ruzicky k videu

A tady je detail smotaného válečku. Lehce ho rozřízněte v polovině, a hned vzniknou dvě růžičky. Trošku jim natvarujte lístečky a mohou do trouby.

Tohle pečivo není vůbec sladké, je to taková příjemná náhrada čajových a kávových sušenek. Zkuste to. Za chvíli budete mít tác plný chutného a okouzlujícího pečiva.

stuha_ruzova

2 Comments

  1. Dáša napsal:

    skvělé

  2. Jana napsal:

    … Dášo, děkuji. A vyzkoušíte? :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.