ÚDRŽBA SEDAČKY KROK ZA KROKEM (ABY BYLA ZASE JAKO NOVÁ)

NOVÝ TEXTIL A NÁDOBÍ PRO PODZIMNÍ STŮL
10.10.2022
MRKVOVÉ ŽEMLIČKY S VLOČKAMI A OTRUBAMI
13.10.2022

Je vaše sedačka po všech těch letech věrné služby už unavená a vy přemýšlíte, zda ji nevyměnit za novou? Možná pro vás máme pár tipů, jak si složitou a finančně náročnou „operaci nová sedačka“ ulehčit nebo ještě lépe – jak se jí díky úspěšnému vyčištění či domácí renovaci úplně vyhnout.

Naší sedačce je skoro 20 let. Navzdory vší snaze přibývají skvrny, které se jen velmi špatně čistí, začíná mít prošoupaná místa, potahy jsou místy opravované, ale vzdát se jí prostě neumíme. Další takhle pohodlnou už prostě neseženeme, žádná nebude mít tak ideální rozměr, materiál a barvu potahu. Navíc co s tou starou. A kdo by se chtěl tahat s tou novou… Zdají se vám tyhle důvody, proč zachovat stávající gauč povědomé? V hloubi duše ale stejně jako my toužíte po křesle či pohovce, které by byly zase reprezentativní a nemuseli jste je před příchodem návštěvy schovávat pod deky s nepravděpodobnými výmluvami, proč tomu tak je? Pak jste tu dnes víc než správně. V rámci zachování toho našeho dvacetiletého unikátu jsem prozkoumala všechny dostupné možnosti a tady je malý manuál, jak si poradit.

54380 (2)_male
Pravidelná údržba prodlouží životnost sedačky až na dvojnásobek

1. Čistěte gauč pravidelně

Zatímco o potřebě pravidelně vysávat a čistit koberce nikdo nepochybuje, na sedačku už pravidelnost aplikuje málokdo. Přitom je vystavena stejným podmínkám, v lecčems i náročnějším. Pravidelným čištěním textilní sedačce můžete životnost výrazně prodloužit – a neznamená to, že máte každý týden stahovat potahy a prát je. Výrazně vám s tím pomůže vysavač s nástavcem na čalouněný nábytek. Ten má úzkou hubici s drobnými štětinkami, takže se dostane i do těžko přístupných míst. Vyluxovat je potřeba i prohlubně kolem švů čalounění, u koženkových či kožených sedaček je třeba je ošetřovat zase s ohledem na specifické vlastnosti těchto materiálů.

19316_7_eshop

VYSAVAČ NA ROZTOČE PROFI CARE 3v1

Vysává, dezinfikuje a čistí všechny druhy textilního čalounění, od sedaček po křesla, od matrací po lůžkoviny. Díky jeho výkonu vás efektivně zbaví opravdu všeho smetí, prachu, roztočů, pylu a dalších alergenů. Funguje ve 3 fázích: má vibrační funkci, UV dezinfekční lampu a sací režim.

2. Každý materiál chce to svoje

Jak už jsem psala, u textilních sedaček je třeba pravidelně je vysávat, abyste je zbavili prachu, ale i drobečků, vlasů a dalších nečistot. Proti roztočům pomůže i speciální sprej na roztoče. Tím, že ji zbavíte prachu, bude mít potah také jasnější barvu. U kožených a koženkových sedaček si vystačíte s vlhkým hadříkem a impregnací, vysavač stačí použít na škvíry mezi polštáři atp.

 
ÚDRŽBA SEDAČKY KROK ZA KROKEM (ABY BYLA ZASE JAKO NOVÁ)
Bez údržby se sedací nábytek neobejde

3. Skvrny čistěte hned

Stejně jako polité kalhoty nebo tričko půjdete čistit hned, neváhejte s tím ani u čalounění. Vysajte všechnu tekutinu, která se rozlila, na barevné skvrny použijte odpovídající čističe. S lecčíms si poradí žlučové mýdlo nebo malé množství pracího prášku nasypaného přímo na skvrnu, pokud máte vyzkoušenou stálobarevnost potahu, což dělejte vždy na nějakém méně viditelném místě, pomůže vám i kyselina citronová (např. ovoce, víno, káva, ale i fixy a propiska) nebo jedlá soda (káva, mastné skvrny). Prostředek nasypte na navlhčenou skvrnu, nechte chvíli působit a pak je hadříkem nebo jemným kartáčkem třete, až skvrna zmizí. Pozor ale, abyste si na textilii nevydřeli přílišným tlakem skvrnu ještě větší a už neodstranitelnou, s narušeným materiálem už čisticí prostředek nepomůže.

Detailní popis, jak si poradit s různými skvrnami, se dozvíte v tomto speciálním článku.

fiorela_b_2
Nádherné potahy Fiorella splní sen o bydlení jako na zámku

4. Co když už čalounění prostě vyčistit nejde nebo je místy prodřené?

Pořiďte si čalounění nové. A nebojte, nemusíte shánět čalouníka, aby vám udělal nové nebo pracně shánět nebo si nechávat šít potahy nové. Jak jistě víte, na decoDoma nabízíme celou škálu elastických potahů, ze kterých si vybere opravdu každý. Dostupné jsou v bezpočtu barev i mnoha velikostech – od 2- i 3místných sedaček přes otomany, lenošky, taburety až po dekorační polštářky. Díky upevňovacím válečkům je přizpůsobíte jakékoliv sedačce tak, aby padly jako ulité. A natáhnout je přes sedačku zvládne také praktický každý, tady máte praktický návod krok za krokem, abyste si uměli udělat představu, jak moc jednoduché to je.

Kromě super přilnavých italských a španělských potahů můžete vyzkoušet i různé přehozy, které jsou na to na rozdíl od obyčejných dek vyrobené a díky protiskluzovému povrchu na jejich rubu ze sedaček nekloužou. Na zimu oceníte třeba skvělé beránkové přehozy, které vás navíc zahřejí. Některé přehozy mají i područky, jiné ne, některé mají praktickou kapsu na ovladač nebo brýle.

52919_img_2634_eshop-sedacka-a
Přehozy s područkami jsou velmi praktické

MOHLO BY SE VÁM HODIT



3 Comments

  1. Mária Kmoštincova napsal:

    Zaujalo ma prekvapili nformacie na ČT 1 o sedacie ch súpravách o špeciálnych potahoch na pevné fixované.Rada by som videla čo si môžem objednať ďakujem!

  2. Miloslava Poláková napsal:

    Dobrý večer, mám dotaz, u bratra mají rohovou sedačku, ale koženou. Protože mám Vaše strečové potahy, tak jsem jím půjčila potah na křeslo a i když jej zajistili válečky, tak potah z křesla sjíždí. Nemůžete poradit, nějaké potahy, které by byly na na koženou sedačku vhodné? Děkuji za zprávu.

  3. Tereza napsal:

    Dobrý den, bohužel u některých kožených sedaček se může stát, že potah klouže i po zafixování. Většinou pokud nemá křeslo nebo sedačka dostatečně hluboké mezery mezi sedací a opěrnou částí. Můžete ještě vyzkoušet trik našich zákazníků, použít místo válečků stočený ručník. Není problém si u nás potahy objednat, vyzkoušet správnou velikost přímo na sedačce a pokud vám nebudou vyhovovat, na jejich vrácení nabízíme 90 dní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.