Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Hamburgery patří do stánků s rychlým občerstvením a do fastfoodů, a za rok si jich užijeme dost. Ty největší a nejpoctivější si však uděláte doma.
Do rozpravy o tom, který burger je nejlepší, přispěje každý tím svým. Někdo má raději BBQ omáčku - pochopitelně mám na mysli domácí, někdo hořčici, jiný majonézu. Té dávám přednost, ale tohle je zcela jistě jen na vás. Podstatné je, aby maso bylo kvalitním masem, ať už tradičně mletým hovězím či dokonce steakem, ovšem klidně dejte přednost pečenému lilku, sýrům, rybím karbanátkům. Fantazii se meze nekladou. S lehce osmahnutou houskou a salátkem, je to vždycky ono. Pokud si pořídíte praktické tvořítko na hamburgery, pak vám půjde vaření nejen rychle od ruky, ale bude zárukou stejnoměrně propečených plátků masa v ohňostroji skvělých chutí.
Příprava: 20 minut + odležení * Získáte: 3 hamburgery XL
Na burgery
Majonéza, 200 ml
Na dokončení
1. Maso dejte do mísy, přidejte veškeré ingredience (koriandr drtím v hmoždíři) a vše dokonale promíchejte. Rozdělte ho na třetiny, vytvořte 3 bochánky, potřete je z obou stran olivovým olejem a dejte pod fólií do chladničky, asi na hodinu.
2. Mezitím si připravte majonézu - recept naleznete i s foto postupem ZDE.
3. Zvolna rozpalte grilovací pánev s pár kapkami oleje a z bochánků masa vytvořte hamburgery. Tvořítko jemně vymažte olejem, bochánek vložte do jeho spodní části a horním pístem stlačte tak, až se maso srovná do roviny a formu zaplní. Vyjde to akorát. Maso opečte z obou stran asi 3-4 minuty, aby bylo zcela propečené.
4. Připravte si housky - na druhé pánvi je za sucho z vnitřní strany opečte. Na spodní část housky navršte majonézu či jinou omáčku dle chuti, na ni salát, pak kolečka cibule, kolečka rajčat a horký burger. Přiklopte druhou půlkou housky.
Jak říkám - ze samých dobrých potravin nemůže vzniknout nic, na co by se člověk netěšil. Tvořítko má nepřilnavý povrch, ale před použitím ho doporučuji mírně vytřít olejem, pak se maso opravdu nepřilepí a dobře ho vyklepnete ven. Z ingrediencí upozorním pouze na voňavý koriandr, který vždy podrtím v hmoždíři, a pak na hrubozrnnou hořčici (lze ji nahradit jemnou francouzskou), kterou jsem před týdnem vyrobila, a k níž vám dodám recept po neděli.
Tvořítko je šikovné, protože vytvoří stejnoměrně vysokou placičku, která se pak stejnoměrně propéká. Maso nechte nejprve odpočinout v lednici a teprve pak ho propečte. Pokud máte ostřejší hořčici, nemusíte už přidávat chilli papričku. Chutě je třeba vybalancovat.
Teď už si jen svou patrovou specialitu zkombinujte tak, jak to máte nejradši. Ještě připomínám, že pod tímto odkazem naleznete recept na hamburger ze směsi hovězího a vepřového masa s bylinkami. Nechte si chutnat!