TVAROŽNÍK – HEDVÁBNÝ DEZERT PLNÝ BÍLKOVIN

BARVY V BYTĚ: CO O VÁS NAPOVÍ
19.8.2022
PODZIMNÍ KATALOG ZAHŘEJE NA TĚLE I NA DUŠI
24.8.2022

Tradiční český tvarožník je konkurentem světově známých cheesecaků. Nebýval naparáděný a docela obyčejně se zapékal v keramických pekáčcích.

Tvarožník, pokud si ho upečete jen tak, patří ke zdravým pochoutkám. Obsahuje fůru tvarohu, žloutky, máslo a špetku škrobu pro zpevnění, přičemž mouka v něm být může i nemusí. Ke sladkosti tvarohového základu nezřídka přispělo sušené ovoce, nejčastěji rozinky, anebo při slavnostnější příležitosti se rozkrájené kostky zapečeného tvarohu přelily horkým kompotem z křížal či rozdušených švestek. Všechny tyto variace jsou k ujedení a s přehledem zapadnou do zdravé kuchyně.

Moje maminka zapékala tvarožník mezi dvěma plackami vyválenými z křehkého máslového těsta, a rozinkami nešetřila. Byl nizoučký a po upečení vršek sypala cukrem ovoněným vanilkou ze skleněné cukřenky, kterou s lásku opatruji. U této formy podávání tvarožníku jsem zůstala, a když je spěch, také ho dávám na plech. Dnes vám ale tvarožník předkládám vyšperkovaný díky efektní formě, v níž peču často a moc ráda. Už dlouho mě zajímalo, zda to vyjde...

Lehké kovové formy MARISSA, z nichž každý kousek pečiva vyklouzne bez sebemenšího připečení, nabízíme v několika pěkných tvarech. Určitě si vyberete.

Příprava: 45 minut + chlazení * Získáte: dort o průměru 22 cm

Křehké těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru, prosetého
  • špetku soli
  • 175 g studeného másla, na kostičky
  • 3 - 4 lžíce studené vody

Tvarohová náplň

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 750 g tvarohu, tučného z krabičky
  • 150 g moučkového cukru, prosetého
  • 1 sáček dobrého pudinku s vanilkou
  • 100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • kůra a šťáva z ½ citronu, bio

1. Tvaroh na náplň vložte do síta s většími oky a vložte ho do lednice nad misku, aby mohl trochu vykapat.

2. Vypracujte křehké těsto - Mouku s moučkovým cukrem prosejte do větší misky, přidejte špetku soli, kostičky chladného másla a vodu. Vše promíchejte vařečkou a rychle vypracujte těsto tak, abyste ho co nejméně zahřívali rukama. Hladké těsto vytvarujte do koule, přikryjte fólií a nechte odpočinout 30 minut v lednici.

3. Poté na pomoučněném válu vyválejte asi 4 mm silnou placku. Nejprve si odkrojte 2 pruhy těsta pro vyložení krajů formy - budou asi 37 cm dlouhé a 8 cm vysoké. Zbytek rozválejte na kruh o průměru 21  cm. Formu Marissa vytřete máslem a na dno položte kulatou placku. Vezměte násadu silnější vařečky a těsto jemně vtlačte do prohlubní po okraji formy. Pak vezměte pruh těsta a vložte ho po okraji formy, pak druhý a prsty je spojte přes sebe. Nemusíte nijak tlačit, o hezký reliéf se postará těžké tvarohové těsto. Násadou vařečky ještě jemně přitiskněte pruhy těsta do všech vertikálních prohlubní.

4. Oddělené bílky ušlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Vykapaný tvaroh dejte do mísy, přidejte prosetý cukr, pudinkový prášek, žloutky, máslo a kůru se šťávou z citronu. Vše rychle promíchejte a nakonec vmíchejte tuhý sníh.

5. Náplň vložte do formy vystlané těstem a uhlaďte do roviny. Okraje těsta odkrojte. Počítejte s tím, že tvarohové těsto při pečení ve formě nejprve vystoupá nejméně o 2 cm nad ni, ale při vychládání se opět vrátí zpět. Nic se nestane, když okraje křehkého těsta budou nižší a napoprvé se vám přesně nesejdou.

6. Tvarožník vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 1 hodinu 30 minut. Pak troubu vypněte, asi po 20 minutách ji pootevřete a ve dvířkách nechte malou škvíru - opět poslouží vařečka. Formu nechte uvnitř do vychladnutí. Vlažný tvarožník vyklopte a pocukrovaný podávejte se sezonním ovocem.

POZN.: Povrch tvarohu při dlouhém pečení rád hnědne. V závěru ho můžete ochránit pečicím papírem, ale troubu neotvírejte dříve. Pokud by tvarožník nebyl dobře zpevněný, spadl by.

Jak už jsem řekla, tvarožník s klidným svědomím upečte na plechu mezi dvěma pláty těsta, a poté ho rozkrájejte na úhledné čtverce. Nicméně tato cukrárenská forma má neskutečné kouzlo, takže stojí zato občas vytvořit něco nápaditějšího, i když postup vypadá složitěji, než ve skutečnosti je. Vyložení formy těstem vám zabere jen o málo času navíc. Vařečka se osvědčila jako dobrý pomocník. Jemně jsem s ní vtlačila těsto do prohlubní ve formě a vytvarovala vlnky po obvodu. Dno formy nijak netvarujte, reliéf dokonale vyrýsuje těžká tvarohová náplň.

TIP: V textu receptu uvádím míry, které jsou jen pro představu, jak je potřeba těsto vyválet. Pracovala jsem od oka, trefíte to zrovna tak. Malý kousek těsta zbude, ale v mrazáku vydrží pro příští pečení; vždy se k něčemu hodí. Třeba pro vytvoření košíčků při pečení muffinů.

Pečení tvarožníku opravdu neuspěchejte. Někdo peče s vodou a párou, někdo prudčeji a kratší dobu, ale pro takto vysokou formu byla potřeba hodina a půl. Jak vidíte, křehké těsto se nijak nespálilo. Forma je vynikající. S velkou radostí ji pochválíte v okamžiku, kdy hotový tvar vyklouzne ven. Funguje s každým těstem (můžete mrknout na lité těsto ZDE nebo na zapečené špagety ZDE). Teď už se jen rozhlédněte po zahradě, co právě uzrálo, a svůj elegantní dortík dozdobte. Každý už se těší, co bude uvnitř...

Tvaroh je dokonale nadýchaný a uspokojí i nejnáročnější jazýčky. Dortík nakrájíte úhledně a bez problémů. Ovocem při podávání řezů nešetřete. Dezert je výtečným základem pro kombinace dalších chutí a ty ovocné milujeme v létě nejvíc. 

2 Comments

  1. Radek napsal:

    Pošlete mi a postup recept na TVAROZNIK. Dekuji

  2. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím, Radku,
    recept a postup je v článku výše, pokud budete potřebovat něco na doplnění, ozvěte se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.