Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Koláč s půvabnou historií se k nám dokutálel až z Francie, ale na Tři krále se připravuje v mnoha zemích. Chutná po mandlích a pomerančích.
Když jsem byla malá, sestra i já jsme se s jídlem u stolu zrovna nepřetrhly. To pak tatínek vystřihl z papírového pytlíku korunu a ta u stolu připadla té, která dříve snědla svou porci. Mnohem hezčí příběh sleduje vyzdobená korunka, kterou kladou na skvělý tříkrálový koláč třeba ve Francii nebo ve Španělsku, Portugalsku i Švýcarech.
Jedná se o křupavou galetku, často pečenou z listového těsta (poctivě připraveného) vyplněnou kopcem pomerančem ochucených mandlí. Původ koláče je připisován Francouzům (la galette des rois = královský koláč) a dodnes se připravuje při každoroční recepci pořádané francouzským prezidentem. Tento koláč je ale tak obrovský, aby nasytil veškeré hosty u stolu, kterých bývá kolem 150.
Koláč je jemný a lahodný, nic z toho, co vám po svátcích přeplácá žaludek. Je to spíš takové pohlazení, po kterém se hned zapráší. Velký díl totiž nedostanete. V křesťanské tradici je koláč spojen s příchodem Tří králů, 6. ledna. V tento den podle legendy přinášejí narozenému Ježíškovi své vzácné dary - zlato, myrhu a kadidlo. U nás se říká „na Tři krále o skok dále” a v tuto dobu končí kouzelný čas vánoční. Měl by se odstrojit stromek a vše se vrací do všedních kolejí. V tento den ale na mnohých místech naší země obcházejí domy koledníci oblečení do bílých košilí a s korunami na hlavách. Buďte na ně nachystaní s nějakým pamlskem, třeba i s tímto koláčem, protože až vám napíší na futra nápis K + M + B (Kašpar, Melichar, Baltazar), zůstane váš příbytek po celý rok chráněn proti všem pohromám.
Příprava: 40 minut * Získáte: koláč 23 - 24 cm
Těsto
Náplň
Navíc
1. Těsto nechte chvíli v pokojové teplotě a rozviňte ho. Vykrojte kruh podle dna formy a i s pečicím papírem ho vložte dovnitř sestavené formy. Boky vytřete máslem a vyložte pruhem pečicího papíru.
2. Ze zbytku těsta vykrájejte různě velké hvězdy a nechte je v chladu.
3. Náplň - Cukr prosejte do mísy robotu, přidejte vejce a prošlehejte dohladka. Přidejte změklé máslo a sůl, a vyšlehejte bohatou světlou pěnu. Po částech vložte mandle, škrob, kůru, vanilku a alkohol, a znovu vše prošlehejte. Hotovou krémovou náplň navršte na připravené těsto tak, aby zůstalo po obvodu asi 2,5 cm volného místa. Náplň uhlaďte do kopečka a vtlačte do ní fazoli nebo figurku.
4. Troubu zapněte na 180 °C. Z druhého plátu těsta vykrojte kruh o kousek větší, než byl základ. Volný okraj spodního plátu potřete vodou a druhým plátem přikryjte náplň. Okraje prsty dobře přimáčkněte, aby se náplň při pečení nedostala ven. Střed koláče propíchejte vidličkou a povrch libovolně dozdobte vykrojenými hvězdami. Koláč potřete prošlehaným žloutkem a upečte ho dozlatova. Trvá to asi 35 minut.
Těsto s nímž nepracujete, ponechejte v chladu. Odkládám i vykrojené hvězdičky. Povrch tříkrálového koláče se zdobí různým způsobem, můžete ho jen dotvarovat nožem, ale dávám přednost vykrojeným tvarům, protože tak využiji část nepotřebného těsta. Silikonovou pracovní podložku - vál s reliéfními měřítky, vám po vánočním pečení nemusím připomínat. Je to skvělý pomocník, který nezabere místo v kuchyni.
TIP - Pomeranče v bio kvalitě, s kůrou vhodnou pro kuchyňské využití, pokaždé volně neseženete. V tomto případě peču s jemně mletou kůrou, kterou kupuji v obchodech se zdravou výživou. V kuchyni ji užívám často, a tak ji mám stále po ruce.
Našlehanou mandlovou náplň navršte do formy tak, aby vytvořila kulatý kopeček. Nezapomeňte dovnitř vmáčknout překvapení - velkou fazoli, sušenou švestku, fík, kuličku marcipánu apod., anebo přímo porcelánovou figurku, pokud ovšem nebudou u stolu malé děti, které by ji mohly spolknout.
ZAJÍMAVOST - ve Francii mají figurky pro zapékání i své místo v muzeu. Do koláčů se zapékají od poloviny 18. století, a v současnosti se staly neobvyklým sběratelským artiklem.
Nakonec svůj naducaný koláč dozdobte vykrájenými hvězdami a nezapomeňte povrch propíchat, aby z vysoké náplně mohla odcházet pára. Ještě potřít povrch žloutkem se lžičkou mléka pro barvu a lesk, a koláč může do roztopené trouby...
Teď už vám přeji jen veselé slavení s královskou zábavou. Děti vám s výrobou koruny ochotně pomohou. Přejeme vám krásný, šťastný a zdravý rok 2023!