SUPER JEDNODUCHÉ LISTOVÉ JEDNOHUBKY

VYLAĎTE SVŮJ BRAMBOROVÝ SALÁT K DOKONALOSTI
20.12.2024
NOVOROČNÍ KOBLÍŽKY S ROZINKAMI
30.12.2024

Ať už člověk konec roku slaví sám či s přáteli, doma nebo třeba na horách, vždy chce mít připraveného něco na zobání. A protože času není nikdy nazbyt, máme pro vás tip na super jednoduché jednohubky z listového těsta, které zvládne opravdu každý.

I sebenešikovnější člověk, i malé dítě. Příprava těchto mini listových chlebíčků má ještě jednu výhodu: zužitkujete třeba zbylé listové těsto, které jste nakonec nestihli proměnit ve štrúdly jako já nebo libovolné zbytky sýrů, salámů nebo zeleniny. Když přidáte i červenou cibuli, bude výsledný efekt ještě krásnější.

listove-testo-4

JEDNOHUBKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Příprava: 15 minut + 10–15 minut pečení
Získáte: 12 kousků

  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 100 g tvarohu nebo krémového sýru
  • 2 stroužky česneku nebo kousek zázvoru
  • sůl
  • šunky a salámy podle chuti a zásob
  • pár cherry rajčátek
  • červená cibule
  • podle chuti koření na poprášení (pepř, sladká paprika, mletý římský kmín...)
  • rozšlehané vejce na potření
  1. Listové těsto nechte chvíli odstát při pokojové teplotě (lépe se pak rozbaluje) a troubu zapněte na 180 °C.
  2. Připravte si něco, čím těsto pomažete, já jsem zvolila klasiku: tvaroh jsem smíchala s prolisovaným česnekem a lehce jej osolila a opepřila.
  3. Rozbalené těsto přeneste na připravený plech. Rádýlkem jej jako mřížku rozkrájejte na 12 kousků, chcete-li opravdu jednohubky, klidně krájejte na ještě menší čtverce. Každý z nich pak lžicí potřete trochou pomazánky.
  4. Na každý kousek dejte kousek něčeho dobrého: krásně vypadají kolečka červené cibule, vynikající jsou kousky hermelínu, poloviny cherry rajčátek nebo plátky slaniny. Můžete klidně poprášit i oblíbeným kořením.
  5. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.
listove-testo-1

Využijte vše, co najdete v lednici

Zdá se to možná až příliš jednoduché, ale jestli vám chutná slaný štrúdl nebo plněné listové kapsičky, pak si zamilujete i tyhle jednohubky. Jen tedy předem varuju, že jich nikdy není dost a ze stolu mizí rychlostí blesku. Jediné, co se mi na nich neosvědčilo, jsou plátky vařeného vejce, těm podle mě zapečení nesvědčí.

Pomazánku ale můžete vyrobit prakticky z čehokoliv: tvaroh, krémový sýr rozmíchaný s trochou mléka, sýr cottage, sáhnout můžete ale i po zakysané smetaně nebo klasice v podobě rajčatové passaty. Ochuťte česnekem, strouhaným zázvorem či kurkumou nebo přimíchejte trochu strouhaného parmazánu. Skvěle to jde s jemným struhadlem, kterému se říkává také zester, ač – jak jeho název v angličtině napovídá – je původně určený na strouhání citrusové kůry. Já ho doma nedám z ruky a strouhám na něm vše zmíněné i třeba muškátový oříšek.

listove-testo-2

Na každý kousek položte, co vám přijde pod ruku

Slanina, rajčátka, červená cibule, hermelín nebo jakýkoliv jiný sýr – to by měl být základ těchto jednohubek. Můžete je různě kombinovat, u zelených salátů (na fotkách vidíte polníček) jen pozor na to, že se snadno spálí. Pokud je použijete, budou jednohubky krásně barevné, ale přidávejte je na těsto třeba až v polovině pečení. Já jsem vám je na fotku nachystala na parádu a pak je sundala a dělala to přesně takhle.

Potření okrajů rozšlehaným vejcem není nezbytně nutné, jistě ale tušíte, že vejce jim dodá barvu a zabrání jejich přesušení. 

Co se při večírcích na stole může hodit?

Další skvělé recepty na každou sešlost

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *