Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Ať už člověk konec roku slaví sám či s přáteli, doma nebo třeba na horách, vždy chce mít připraveného něco na zobání. A protože času není nikdy nazbyt, máme pro vás tip na super jednoduché jednohubky z listového těsta, které zvládne opravdu každý.
I sebenešikovnější člověk, i malé dítě. Příprava těchto mini listových chlebíčků má ještě jednu výhodu: zužitkujete třeba zbylé listové těsto, které jste nakonec nestihli proměnit ve štrúdly jako já nebo libovolné zbytky sýrů, salámů nebo zeleniny. Když přidáte i červenou cibuli, bude výsledný efekt ještě krásnější.
Příprava: 15 minut + 10–15 minut pečení
Získáte: 12 kousků
Zdá se to možná až příliš jednoduché, ale jestli vám chutná slaný štrúdl nebo plněné listové kapsičky, pak si zamilujete i tyhle jednohubky. Jen tedy předem varuju, že jich nikdy není dost a ze stolu mizí rychlostí blesku. Jediné, co se mi na nich neosvědčilo, jsou plátky vařeného vejce, těm podle mě zapečení nesvědčí.
Pomazánku ale můžete vyrobit prakticky z čehokoliv: tvaroh, krémový sýr rozmíchaný s trochou mléka, sýr cottage, sáhnout můžete ale i po zakysané smetaně nebo klasice v podobě rajčatové passaty. Ochuťte česnekem, strouhaným zázvorem či kurkumou nebo přimíchejte trochu strouhaného parmazánu. Skvěle to jde s jemným struhadlem, kterému se říkává také zester, ač – jak jeho název v angličtině napovídá – je původně určený na strouhání citrusové kůry. Já ho doma nedám z ruky a strouhám na něm vše zmíněné i třeba muškátový oříšek.
Slanina, rajčátka, červená cibule, hermelín nebo jakýkoliv jiný sýr – to by měl být základ těchto jednohubek. Můžete je různě kombinovat, u zelených salátů (na fotkách vidíte polníček) jen pozor na to, že se snadno spálí. Pokud je použijete, budou jednohubky krásně barevné, ale přidávejte je na těsto třeba až v polovině pečení. Já jsem vám je na fotku nachystala na parádu a pak je sundala a dělala to přesně takhle.
Potření okrajů rozšlehaným vejcem není nezbytně nutné, jistě ale tušíte, že vejce jim dodá barvu a zabrání jejich přesušení.
Co se při večírcích na stole může hodit?
Další skvělé recepty na každou sešlost