SPOTŘEBIČE, KTERÉ NESMÍ CHYBĚT V ŽÁDNÉ KUCHYNI

LEVANDULOVÁ VÁZIČKA
26.9.2024

Jsou spotřebiče, bez kterých se člověk úplně klidně obejde, a pak jsou takové, bez kterých si život dokážeme představit jen těžko.

Kromě myčky, vysavače a podobných velkých spotřebičů je tu ale i řada těch malých kuchyňských, u kterých je jejich nezbytnost často individuální. Někdo nedá celé léto (a třeba ani v zimě) zmrzlinovač z ruky, někdo ho nikdy nevybalí z krabice, i v této kategorii jsou ale spotřebiče, bez kterých si dnes jde vaření představit jen těžko. Které to jsou?

20132_eshop_z2

Rychlovarná konvice

Dovedete si ještě představit život bez rychlovarné konvice? Já jen za podmínky, že bych měla indukční desku, protože ta obvykle dovede vodu uvařit rychleji. Jestliže ale máte v lásce třeba zelené čaje nebo vaříte v hrnci na sous-vide, šikne se vám tahle krásná elegantní konvice, která umí vodu ohřát na teploty od 45 do 100 °C a taky ji na ní udržovat. Při výběru se řiďte nejen vzhledem a objemem, ale také příkonem. Čím vyšší je, tím rychleji bude konvice i vařit. A ano, má i vyšší spotřebu energie, ale zapnutá je maximálně pár minut, u tohoto spotřebiče se šetřit na provozních nákladech zkrátka nevyplatí.

Rýžovar

Uznávám, že rýžovar do kategorie nezbytných pomocníků úplně nespadá a někomu leží ve skříni, z mé zkušenosti je to ale spíš neobjevením všech jeho možností, protože u nás je zapnutý několikrát do týdne a rozhodně v něm nedělám jen rýži (která je z něj famózní, srovnání různých druhů přípravy najdete v galerii pod článkem), ale i třeba vývar, vařím v něm brambory, udržuju v něm leckteré jídlo přiměřeně teplé a pokud máte rýžovat s parní vložkou, funguje i jako parní hrnec: na vaření i ohřívání knedlíků, ty jsou totiž z páry mnohem lepší než z vody.

Kuchyňský robot

Velkým pomocníkem je bezesporu kuchyňský robot, má to ale několik „ale“. Dobrý robot je finančně náročná záležitost, a pokud nevaříte často, nejspíš se vám taková investice nevyplatí. Aby byl stabilní, je obvykle také dost těžký a je s ním náročnější manipulace, takže je vhodné mít jej stále na lince a opět: pokud jej nebude používat dostatečně často, bude vám spíš překážet. Pokud tedy pravidelně nepečete, nestrouháte atd., budou pro vás nejspíš vhodnější menší, i když méně všestranní pomocníci, které kdykoliv snadno schováte do šuplíku.
20155_4_eshop_z8

Tyčový mixér

Mezi tyto malé pomocníky rozhodně patří tyčový mixér, který s minimem prostorových a finančních nákladů zvládne nejen mixovat, ale obvykle i šlehat – a tenhle od značky Vigan i hněte kynuté těsto a pasíruje. Na hutné chlebové těsto z kila mouky to nejlepší pomocník nebude, ale na hnětení běžného měkkého těsta třeba na koláče si s ním bohatě vystačíte.

Topinkovač

Byly doby, kdy náš topinkovač ležel celé roky zavřený ve skříni bez užitku. Poslední roky ale jede naplno a z linky už jej vůbec neuklízíme. Když totiž víte, co s ním, využijete jej na rozpékání libovolného pečiva, nejen toastového chleba. Jako dětem nám máma gumové rohlíky nebo tvrdnoucí chleba máma rozpékala v troubě, topinkovač ale spotřebuje mnohem méně energie, je to rychlejší a nakonec i chutnější. NAD topinkovačem si navíc ráda rozehřeju croissant nebo bagetku, které tak chutnají jako čerstvě vytažené z trouby, nebo nad něj dávám trochu povolit máslo z lednice. :-)

Mikrovlnka

Jen málo rodin si dnes dovede představit život bez mikrovlnky, která ohřeje jídlo i mléko rovnou na talíři či ve sklence bez potřeby špinit hrnec, dobře se v ní rozpouští čokoláda i máslo na pečení, některé mají i pečicí programy třeba na pizzu nebo funkci pečení v páře. Přímo v mikrovlnce, a to i úplně obyčejné, se dá dokonce leccos i uvařit!
13827_z1 (1)

Sušička ovoce

Není to spotřebič, který se nezastaví celý rok, ale v druhé polovině léta a na podzim si využijete naplno při sušení zásob na zimu: bylinek, ovoce a zeleniny nebo třeba hub. Sušičku vždy vybírejte podle příkonu (vyšší znamená větší spotřebu, ale taky to, že vám suroviny opravdu usuší a ne, že tam budete mít tři plata hub 3 dny a ony pořád budou vlhké!), počtu pater, která jde použít i podle toho, jak snadné je plata případně dokoupit, ať už pro vyšší potřebu nebo prostě proto, že se vám některé zatoulá nebo rozbije.

Jaké články by vás ještě mohly zaujmout?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *