SMETANOVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ DO ZAPÉKACÍ FORMY

PŘEHOZY NA POSTELE VYŘEŠÍ ÚKLID V LOŽNICI
16.9.2020
DROBNÝ NÁBYTEK ŘEŠÍ SPOUSTU PROBLÉMŮ
23.9.2020

Jablečná úroda dozrává, a tak se jistě těšíte na spoustu rodinných receptů, které za podzimní období vystřídáte. Máte-li zapékací formy, můžete vyzkoušet i něco nového.

Můj táta říkával, že jsou-li pod střechou brambory a jablka, dá se zima dobře zvládnout. Už by mu bylo přes 100 let, ale myslím, že tohle moudro platí stále. Obě důležité suroviny totiž nabízejí úctyhodnou řádku slaných i sladkých pokrmů. Nakonec Francouzi říkají i bramborám ‚les pommes de terre’, jablka země. Dnes ovšem zůstanu u pěkných červených jablíček z českého sadu a lehce je utopím v zakysané smetaně, kterou zapeču v troubě. Je to hodně jednoduchý a rychlý dezert také díky tomu, že do finále ho dovede hotové listové těsto.

Z kolekce zapékacích misek, pekáčků a forem CULINARIA White v nejrůznějších velikostech a tvarech, jsem k pečení vybrala malé 20,5 cm dlouhé formy, pro něž je připraven recept. Pokud dávku všech ingrediencí vynásobíte dvěma, pak získáte recept pro klasickou kulatou koláčovou formu.

V galerii pod článkem si můžete vybrat z celé kolekce šikovných zapékacích forem tu, kterou právě potřebujete.

Příprava: 30 minut * Získáte: koláč do formy 20,5 x 12 cm

Pro 2 formy tohoto tvaru nebo pro kulatou koláčovou formu o průměru 28 cm dávku zdvojnásobte

Těsto

  • menší ½ plátu listového nebo křehkého těsta, děláte-li si vlastní křehké těsto, pak cca 350 g

Náplň

  • 200 g zakysané smetany, 16%
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinku

Navrch

  • 1 velké červené jablko se slupkou, tence nakrájené / do koláčové formy 4 středně velká jablka
  • pár kuliček růžového vína, rozpůlených a bez semínek

Drobenka na horký koláč

  • 3 dlouhé cukrářské piškoty
  • hrst ořechů nebo mandlí
  • ½ lžičky mleté skořice (hodí-li se)
  • 1 vanilkový cukr s vanilkou Bourbon
  • 2 lžíce změklého másla

1. Formu vymažte máslem a těsto rozložte tak, aby stěny byly pokryté až nahoru. Dno propíchejte vidličkou. Troubu zapněte na 175 °C.

2. Do misky dejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a pudink a vše metličkou prošlehejte do hladkého krému. Vlijte ho do formy na připravené těsto a urovnejte do roviny.

3. Tenké plátky jablek navrstvěte do krému téměř kolmo ke dnu. Zkrátka tak, aby byly z poloviny ponořené. Přidejte kousky vína nebo švestek a koláč dejte péct na střed vyhřáté trouby asi na 35 minut. Jakmile zrůžoví okraje těsta, krém vystoupí nahoru a zpevní se, je hotovo.

4. Mezitím si připravte drobenku - piškoty, ořechy a skořici dejte do potravinového sekáčku a rozmixujte nahrubo. Směs vysypte na talíř, přidejte cukr a kus másla, a prsty vypracujte drobenku.

Hotový koláč posypte drobenkou ještě dříve než vychladne. Naporcujte ho za studena a podávejte se zbytkem ořechové drobenky.

Vyložit pečicí formu hotovým listovým těstem a přidat smetanovou a ovocnou náplň je rychlá záležitost. Když nespěchám, a koláč dělám do velké kulaté formy, dělám ho ještě raději z máslového křehkého těsta. Důležité je nechat upečený koláč chvíli odležet v chladu, aby se těsto provlhčilo a zvláčnělo. Pak je výsledek jedna báseň.

Na přípravu hustého nadýchaného krému použijte tučnou zakysanou smetanu. Výsledek nebude příliš dietní, ale krémová náplň pěkně ztuhne a zpracují se v ní křehká jablíčka. Samozřejmě místo nich můžete vyzkoušet řadu dalšího ovoce - výborné jsou třeba nektarinky.

A na závěr - úplně nejlepší je ořechová drobenka. Můžete ji nechat krátce zapéct na téměř hotovém koláči, ale já ji přidávám až na koláč čerstvě vytažený z trouby a zbytek drobenky nechám na stole, aby si každý přidal při jídle. Udělejte jí raději trochu víc :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.