ŠEŘÍKOVÁ INSPIRACE DO KUCHYNĚ I DO BYTU

OVOCNÁ LIMONÁDA S GREPEM A ZÁZVOREM
9.5.2022
VÝBĚR A ÚDRŽBA PEŘIN
11.5.2022

Miluješ mne opravdu? Tak se dle květomluvy ptá ten, kdo vám přinese náruč šeříku. Zabořte do ní obličej a užijte si tu nádheru. Kvete jen krátce.

Tento keř nebo stromek, patřící do čeledi olivovníkovitých rostlin, považujeme v našich končinách za zcela běžnou zeleň. Snadno zplaní a rozrůstá se tam, kde šeříku popřejete volnost. Odmění se vám omamnou vůní a krásou květů, které jsou nyní útočištěm hmyzu. Stromy dorůstající výšky 5 - 7 m jsou skromní, nenároční obyvatelé našich zahrad. Nevadí jim sluníčko ani polostín, a snášejí dokonce i období déletrvajícího sucha. Nejlépe jim vyhovuje vápenitá půda a plné slunce. 

Šeřík ovšem není jen okrasnou rostlinou. Éterické oleje získané z bohatých květů se v průmyslu využívají k výrobě parfémů obohacujících užitkovou i dekorativní kosmetiku. Na řezbářských trzích zase můžete narazit na výrobky z šeříkového dřeva, nejčastěji se jedná o krásné šperky. Dřevo je dost tvrdé, zdobí ho neopakovatelné žilkování a vysoký lesk. Možná ucítíte i silnou vůni podobnou muškátovému oříšku. Vyleštěné kousky dřeva mohou na čas ochránit také váš šatník, stejně jako květy levandule.

Příroda je naší neustálou inspirací. Ne náhodou se výrazný fialový odstín stal letošní barvou roku (více v závěru článku). Fialové odstíny jsou oblíbené nejen v interiéru, také je rádi nosíme na sobě. Šeříkové barvy přinášejí dotek luxusu i romantiky. A vzhledem k tomu, že šeřík patří dokonce i do kuchyně, třeba vás inspiruje voňavá výroba domácího sirupu, kandovaných květů v cukru, anebo si upečete slavnostní čokoládové košíčky. Letošní jaro si náležitě užijte!

Čokoládové košíčky s karamelovým krémem může v tuto krásnou jarní dobu provázet sprška voňavých šeříkových květů. Barevně se rozhodně jedná o výtvarný koncert, a chutnat vám bude určitě také. Korpusy z křehkého těsta patří k výrobkům, které si lze napéct dopředu, a naplnit je, až když je potřebujete. Mimochodem - víte, že křehké těsto vyrobíte i pomocí mixéru s křížovými noži? Těsta je dobré se co neméně dotýkat, aby se nezahřívalo, a to za vás mixér perfektně splní. Hotové je doslova během několika minut.

TIP: Kandované květy šeříku - Budete potřebovat spoustu trpělivosti, ale získáte cukrové kvítky vhodné k dozdobení cupcaků apod. Nejprve prošlehejte čerstvý bílek a připravte si malý štěteček. Kvítky rozeberte a každý ze všech stran natřete bílkem. Pak květy omočte v krupicovém cukru. Zbytek krystalků sklepněte a kvítek odložte hlavou dolů na talířek posypaný moučkovým cukrem. Ten zabrání tomu, aby se kvítky nepřilepily. Zaplněný talířek nechte na tmavém místě, kde proudí vzduch, ale není průvan. Když kvítky proschnou (trvá to zhruba týden), uzavřete je do suché láhve a uložte k pozdějšímu užití. Vydrží vám až do léta, pokud cukr uvnitř nezvlhne.

Toto je jen malý nápad, jak využít zbylé sklenky na víno jako malé vázičky. Těžké květenství šeříku by je převážilo, a tak jsem váhu rozvedla pomocí papírových kornoutků, které jdou naplnit třeba čokoládou. Protože malé nápady tvoří ty velké, příští rok takto vznikla tabule pro několik hostů. Každý dostal svou uvítací kytičku do sklenice, a celý stůl rázem rozkvetl a rozvoněl. Vyzkoušejte to o nejbližší neděli.

Sirup vonící po šeříku se hodí do limonád, k oslazení jogurtu i jako pamlsek na zmrzlinu. Šeříky rostou divoce v zahradách, zkrášlují parky, lemují cesty, ale ke konzumaci si vyberte oblast, která není zamořené od komunikací. Z čerstvě natrhaného šeříku si vyrobte sladký sirup, který doopravdy voní po šeříkových silicích. Na tuhle chvilku v kuchyni budete vzpomínat po celý rok. Sirup vám tak dlouho nevydrží, ale na jeho výrobu brzy navážete bylinkami. Zavařovací sezona právě odstartovala...

serik4

DYNAMICKÁ FIALOVÁ

Specialisté amerického Pantone Color Institute vybrali pro letošní rok barvu Very Peri (17-3938), která si vzala svůj vzor z přírody. Nebyl to šeřík, protože ten má tisíc odstínů, ale konkrétně květ barvínku patřící stálezelené rostlině vytvářející na zemi půdopokryvné koberce s modrofialovými kvítky. Podle odborníků z PCI paří tato barva k nejpozitivnějším odstínům, které by nám měly letos dodat potřebnou energii. Vybavení do své domácnosti naleznete nejen v článku, ale i v následující galerii z našeho e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.