OVOCNÁ LIMONÁDA S GREPEM A ZÁZVOREM

TONKA FAZOLE MÍSTO VANILKY
5.5.2022
ŠEŘÍKOVÁ INSPIRACE DO KUCHYNĚ I DO BYTU
10.5.2022

Jarní sluníčko nás častuje hřejivými paprsky a z procházek se začínáme vracet pořádně žízniví. Mezi pitím pramenité vody je příjemné okusit i něco jiného.

Obohatit pitný režim vitaminy, minerály nebo vlákninou je smysluplné, zejména připravíte-li si doma čerstvý nápoj bez přidaných cukrů nebo s jeho minimem. Současné výzkumy napovídají, že většina z nás nedokáže za den sníst povinné množství ovoce a zeleniny. Šálek zeleniny bychom měli sníst 3× denně, i vícekrát, šálek ovoce minimálně 2× denně. Z hlediska živin je to stále málo, a tak náš zdravotní deficit stále narůstá. Možná, že si ani nedovedete představit, že toto množství za den zvládnete rozkousat a přiřadit k pravidelnému jídlu.

Cesta by tu  byla. Abychom konzumovali více ovoce (máme krásně teplé dny, zůstaňme chvíli u něj), zařaďte do svého jídelníčku alespoň občas odšťavňování a mixování. Nedá to mnoho práce a nápoje vás nejen osvěží, ale při správném výběru jednotlivých druhů ovoce a zeleniny významně přispějete i k umírnění důsledků svých chronických onemocnění, máte-li nějaké. 

Odšťavňovače a mixéry jsou dnes cenově dostupné a jsou konstruované tak, aby se dobře udržovali. Většinu jejich součástí můžete svěřit myčce na nádobí. Úplně k nejzákladnějšímu vybavení kuchyně patří elektrický odšťavňovač citrusů. Mějte ho stále po ruce nejen pro využití při vaření a pečení, ale také pro ozdravení svého těla při přípravě chutných nápojů, například této jarní limonády s:

  • MEDUŇKOU - prospěšná pro zdravé zažívání, působí proti migréně 
  • ZÁZVOREM - má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při nevolnostech, léčí rýmu a chřipku, podporuje redukci váhy
  • ANANASEM - odvodňuje, odbourává otoky, pomáhá při střevních poruchách a průjmech
  • GRAPEFRUITEM - zvyšuje obranyschopnost organizmu, zlepšuje krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu
  • Odšťavňovač citrusových plodů velice pohotově připraví čerstvý džus. Použijte ho, i kdyby vám zbýval doma jen jeden pomeranč. Lis se automaticky uvede do provozu stlačením, po uvolnění tlaku se vypne. Ocenila jsem, že ve výbavě je redukce pro odstředění velkých plodů, jako jsou právě grepy. Protiskluzová základna přístroj stabilizuje na místě.
  • Nádobu s rukojetí můžete použít k servírování.
  • Objem nádoby je 0,7 l, přístroj se snadno demontuje a čistí.

ELEKTRICKÝ ODŠŤAVŇOVAČ CITRUSŮ

 

Příprava: 20 minut * Získáte: 750 ml limonády

  • 2 velké růžové grepy, odšťavněné, celkem 250 ml
  • 1 hrnek ananasu
  • 1 hrnek ananasové šťávy
  • 1 - 1½ lžičky zázvoru, čerstvě nastrouhaného

Na dokončení

  • lístky meduňky
  • minerálka na dolití 
  • kostky ledu

1. Grepy omyjte, rozpulte a odšťavněte. Šťávu zbavte peciček a přesuňte ji do mixéru.

2. Přidejte rozkrájený ananas, ananasovou šťávu a vše rozmixujte dohladka. Přidáte-li v této fázi i lístky meduňky, šťávu zabarvíte. Přidáte-li bylinky až do karafy, váš nápoj zůstane krásně oranžový.

3. Mezitím nastrouhejte zázvor na jemném struhadle a v závěru mixování ho přidejte do nápoje. Stačí 1 lžička, ale přidejte dle své chuti.

4. Nápoj přelijte do karafy a doplňte minerálkou do objemu 750 ml, případně podle své chuti. Přidejte bylinky a led a ihned podávejte. 

Grep a zázvor se chuťově výborně doplňují. Sladkost nápoji dodá ananas a především jeho šťáva. Úplně to postačí. Čerstvý zázvor si přimíchejte podle svých zvyklostí. Pokud s ním máte málo zkušeností, přidávejte pomalu, aby vás jeho chuť a účinky nezaskočily. Počítejte s tím, že hotové ovocné nápoje jsou určeny k rychlé konzumaci.

Pozor na meduňku - rozmixujete-li ji v této fázi receptu, výsledný nápoj se zabarví až do odstínu khaki. Většinou si tak limonádu dělám, ale při focení by nevypadala lichotivě k dekoru karafy. Přece jen jsem vám chtěla předvést naše nové zboží na e-shopu - italské sklo s atraktivním dekorem levandule. Součástí karafy je víčko, které váš nápoj ochrání od polétavého hmyzu. Pozor jen na to, abyste do karafy neuzavřeli sodovou vodu s bublinami, na to musíte použít speciální sklo. Otevřené karafě samozřejmě nic nehrozí.

Červené grepy bývají sladké a plné šťávy. Vzpomínám, jak jsem toto ovoce v dětství neuměla jíst, přitom mi moc chutnalo. Dnes vašim dětem pomůže právě odšťavování - ovoce se tak dá docela snadno vypít!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.