Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Recepty z mletého masa patří k rychlým a oblíbeným. Chuťově lze masovou směs doprovodit celou řadou ingrediencí, které jí přidají na originalitě.
Tuto sekanou dělám výhradně z vepřového masa. Je dost jemná, takže je vhodné vytvarovat ji do tvaru teriny pomocí plechové formy. Celek pak vypadá dobře při servírování. Chuť i pevnost jí dodá pár plátků slaniny.
Díky nepřilnavému povrchu se pečeně z formy snadno vyklopí. Ještě před podáváním nechte slaninu jemně zezlátnout a hotovou sekanou nakrájejte na úhledné plátky. Dekorativně z ní vykouknou kroužky zelených oliv.
Tato forma patří spolu se stěrkou do sady pečicích forem, na které nedám dopustit. Hranaté formy na teriny používám hodně často. Například při přípravě žemlovky, různých paštik, zapékání palačinek i při pečení sladkých chlebíčků. Teď mě tak napadá, že vám příští týden upeču ve formě bleskový chléb; může se hodit…
SEKANÁ VE SLANINOVÉ KOŠILCE
Příprava: 30 minut
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpalte olej a opečte cibuli s česnekem zhruba 5 – 7 minut. Nechte zcela zchladnout.
2. Formu na terinu vyložte plátky slaniny tak, aby se na dně překryly – jednou doleva, jednou doprava – viz foto, a konce přehněte ven z formy.
3. Do velké nerezové mísy dejte strouhanku, přilijte smetanu a nechte 5 minut vsáknout. Pak přidejte zeleninu z pánve, tymián, hořčici, vejce, maso, worchesterovou omáčku a nasekanou slaninu. Hmotu dobře zpracujte rukama. Podle chuti osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nakonec přidejte olivy tak, aby se neporušily. Kdo má rád, pak přidejte kousek nevinnější feferonky.
4. Směs natlačte do formy s připravenou slaninou. Povrch urovnejte stěrkou a konce slaniny přehněte přes maso.
5. Pečte 40 – 45 min. Po vytáhnutí nechte sekanou chvilku stát, pak opatrně slijte vyškvařený tuk a sekanou vyklopte na plech vyložený pečicím papírem. Ještě ji nechte 5-10 minut dopéct, aby slanina na povrchu zezlátla. Můžete ji potřít vypečeným tukem.
Sekanou podávejte nejlépe s domácím čerstvým chlebem, kyselými okurkami a vychlazeným pivem.
Košilku vytvářím takto – vždy 2 proužky slaniny dám proti sobě tak, aby se překrývaly, a u každého páru střídám přeložení konců doleva a doprava. Přední a zadní krátká strana formy zůstává neobložená.
Formu zarovnám hotovou masovou směsí až nahoru. Protože jsem použila sušený tymián, přidala jsem nasekanou čerstvou pažitku, aby mi tam nescházely zelené bylinky. Slaninou pěkně uzavřete povrch sekané, a šup s ní do trouby. Tato forma je malá, takže zbytek sekané jsem upekla v jiné formě.
Pečení v hranaté formě je moc šikovné, mám ji neustále po ruce. Pochutnejte si, sekaná je výtečná!