PSÍ SUŠENKY PRO ROBINA

RYCHLÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA
30.9.2021
KÁVA, BOŽSKÝ NÁPOJ
5.10.2021

Dnes slavíme Mezinárodní den zvířat, a tak se sluší připomenout jej svým miláčkům nějakým výjimečným pamlskem.

Odpusťte, že jsem vybrala dobrůtku pro pejsky, ale gratulace patří všem zvířátkům - od křečků po agamy vodní. Všichni vícenozí domácí kamarádi si zaslouží péči a laskavost, protože nám ji každodenně vracejí svou přítomností, přítulností a kterýmkoli způsobem, který je jim vlastní. Milá zvířátka, máme vás rádi!

To je jeden z důvodů, proč se maskotem naší firmy decoDoma stal jezevčík Robin. Znáte ho z televizních reklam, kde účinkoval fyzicky v celé své kráse, ve fraku a s bílou náprsenkou. Hned nato se proměnil v animovanou verzi své neméně zdařilé podoby, aby sbíral ovace v krátkých video skečích, v nichž vás baví především před Vánoci. A když si dáte pozor, uvidíte, jak se tu a tam proběhne naším e-shopem, Facebookem nebo blogem. 

Je tedy nabíledni, že dnes pečeme sušenky na počest pejsků a vy je určitě stihnete připravit ještě večer. Jsou plné vitaminů a vašim parťákům znamenitě zachutnají. K pečení jsem využila skvělý plech na pizzu (určitě si ho pořiďte) a protože se mi nechtělo vykrajovat jednotlivé tvary, sušenky jsem vytvořila bleskovým trikem - upekla jsem něco jako velkou maso-zeleninovou pizzu a jednotlivé tvary jsem vykrájela ještě na plechu. Jednoduše připravené dobrůtky na procházky jsou tu!

Příprava: 40 minut i s pečením * Získáte: cca 30 ks, dle velikosti

  • 150 g tuňáka ve vlastní šťávě / 1 konzerva
  • 1 vejce
  • 1 větší mrkvička, nastrouhaná najemno
  • 1 šálek jemných vloček
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 2 plné lžíce oleje
  • plech na pizzu o rozměru 33 cm

1. Rybku sceďte a vložte do větší misky, přidejte vejce, a vše promíchejte vidličkou na kaši. Troubu zapněte na 180 °C.

2. Dále přidejte mrkev, vločky, mouku a olej, a rukou vypracujte těsto. Zprvu to vypadá, že hrouda nedrží pohromadě, ale v okamžiku, kdy se ingredience provlhčí, vznikne krásně kompaktní těsto. Je tužší, než jste obvykle zvyklí, ale je tvárné. Vypracujte válec a přeneste ho na kulatý plech opatřený pečicím papírem.

3. Uprostřed dlaní rozplácněte těsto. Máte-li kónický váleček, těsto rozválejte do rovnoměrně vysoké placky, pěkně až do krajů. Samozřejmě ho můžete upravit prsty, ale déle to trvá. 

4. Plech vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Dosud měkké těsto vyndejte s plechem na podložku a kruhovým vykrajovátkem předpečenou placku rozkrájejte. Plech se vzniklými sušenkami vložte opět do trouby a dopečte je ještě 5-7 minut.

5. Rozkrájenou pizza placku nechte trochu zchladnout a jakmile na ní udržíte ruce, sušenky vylámejte ven. Jde to snadno. Malé a zcela vychladlé odřezky dejte pejskovi  po částech, jako předkrm. Ostatní sušenky uložte v plechové dóze do chladničky.

V receptu je tu opět moje oblíbené měření na šálky, chcete-li na hrnky. Zde je část odměrek, které nedávám z ruky. Nemusím přemýšlet, který to hrnek platí pro ten který recept. Většinou jak hnete mírami, recept vyjde jinak, anebo v horším případě také nevyjde. Takže doporučuji. Právě tak, jako pizza plech, na němž jsem pekla. Na našem e-shopu patří k novinkám, a jsem s ním moc spokojená. Pekla jsem pouze na 180 °C (pizza chce víc, takže příště), ale už teď vidím, že plech je krásně pevný.

Těsto si nejprve předpečte asi na 9-10 minutek. Placka už je zpevněná, ale není dokonale propečená. V tuto chvíli měkký povrch dobře prokrojíte formičkou, jak vidíte, i plastovou. Kolečka klaďte těsně vedle sebe, aby bylo co nejméně odpadu - noo, odpad to zrovna není, ty vonící drobečky zmizí bleskově. V tuto chvíli ale těsto vraťte do trouby a sušenky důkladně propečte.

Budete-li ochutnávat :o) co svému pejskovi dáváte, sušenku si posolte. Zjistíte, že to docela jde. Na fotkách se předvádí plyšový Robin, kterého jsme před časem prodávali, a možná ho máte doma. Já pejska dosud nemám, takže jdu se sušenkami k sousedům...

Robin-Zaraguza-D

jak dlouho mi sušenky vydrží?

  • Sušenky je třeba pořádně vysušit, takže je dokonale upečte. Pokud se obáváte, že budou v troubě dlouho - připálit je nesmíte - pak je nechte ještě dosušit třeba v sušičce. Pokud by sušenky obsahovaly vlhkost, mohla by se v nich rozvinout plíseň.
  • Rovněž uskladněné sušenky musí být v suchu. Nevhodné jsou igelitové sáčky a vzduchotěsné nádoby. Raději použijte speciální plechovky na psí žrádlo z nichž může vlhkost unikat.
  • Sušenky s masem nebo rybami mají kratší trvanlivost, upečte menší várku a spotřebujte je do 5 dnů. V každém případě je uchovejte v chladničce. Ostatní sušenky (s banány, jablky, mrkvové apod. vydrží 2-3 týdny. Pokud je chcete uchovat na delší dobu, v malých porcích je zamrazte. V mrazáku vydrží minimálně půl roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.