POŘÁDEK V CHLADNIČCE MÁ SVÁ PRAVIDLA

DOMÁCÍ ZELEŇ, CO NEDÁ TOLIK PRÁCE
20.8.2019
BUCHTY PRO HONZU
22.8.2019

Využitím různých teplot a míst v chladničce nejen prodloužíte životnost svých potravin, ale také můžete předejít problémům se zažíváním.

Když se začínáte zařizovat, lednice patří k první výbavě kuchyně. Všichni rádi jíme a všichni nechceme jíst potraviny okoralé, zvadlé nebo dokonce prošlé. Správné uspořádání a rozmístění potravin také zkracuje dobu, kdy do otevřené lednice hledíme ve snaze najít to, pro co jsme přišli. Lednice, v níž se i za tu krátkou chvíli zvýší teplota, pak nemusí dohánět nastavené stupně vyšším výdajem energie.

Pokusím se sestavit základní pravidla, která je třeba si osvojit a přijmout jednou provždy, abychom o uložení nákupu a uvařených surovinách nemuseli přemýšlet:

 

kam s čím?

* Dveře - kolem 10 °C  Tady je nejtepleji, uložte sem proto sklenice s ovocnými šťávami, dresinky, hořčici, kečup, olivy, zavařeniny, láhve s mlékem, to vše s dobře uzavřenými víčky. Ve výbavě bývá i zásobník na vejce, ale dávejte je sem, jen pokud je pravidelně konzumujete. Pokaždé je vyndejte z papírového obalu a dejte špičkou dolů.

* Spodní část lednice - 7-10 °C  Většinou bývá vybavena plastovým šuplíkem nebo 2 šuplíky. Vložte sem ovoce a zeleninu, pokud možno odděleně, protože chemické látky obsažené v ovoci urychlují dozrávání. Zelenina by pak mohla vadnout, kořenová zelenina klíčit.

* Horní police - 8 °C -   Otvíráním dveří se zde teplota nejméně ochlazuje. Proto sem ukládejte veškeré výrobky z mléka - máslo, pomazánky, jogurty, tvaroh a sýry.

* Střední police - 4-7 °C - Zde si ponechte místo pro vařené jídlo, polévky, zbytky k dalšímu zpracování, dorty a dezerty, polotovary.

* Dolní police - 3-7 °C - tady je nejchladněji, proto sem patří veškeré maso a ryby. Výjimku tvoří uzeniny, kterým přílišný chlad vadí, ukládejte je o patro výše.

POŘÁDEK V CHLADNIČCE MÁ SVÁ PRAVIDLA

ANO

POŘÁDEK V CHLADNIČCE MÁ SVÁ PRAVIDLA

NE

Potraviny roztřiďte podle předchozího klíče a shrnuto zde můžete uložit odspoda nahoru:

Zelenina - čerstvé houby / chřest / špenát a veškerou listovou zeleninu / květák / brokolici / pórek / celer

Ovoce - drobné zahradní a lesní ovoce / třešně / hroznové víno

Sklo - nápoje / džusy a šťávy / mléko / kečupy a omáčky, hořčice a pod. / načnuté okurky a zeleninové saláty / zavařeniny a kompoty

Hotová jídla / dorty a dezerty / polotovary / chlebíčky a saláty / neomytá vejce

Masná jídla - salámy a uzeniny / ryby / čerstvé maso / paštiky

Mléčné výrobky - sýry / jogurty / tvaroh / pomazánky  a další mléčné výrobky

Chladničku nepřecpávejte, musela by déle chladit, nehledě na to, že vám bude déle trvat, než se v ní všichni členové domácnosti vyznají.

Nedozrálé ovoce, včetně exotického, nechte na vzduchu. V chladničce nedojde a neutvoří se v něm dostatek cukru. To samé se týká paprik, lilku, cuket, okurek a rajčat. Do šuplíku vložte pouze ovoce ke zpracování, například na druhý den. Drobné ovoce rozložte na talíře, aby bobule neležely na sobě, nedostal by se k nim vzduch.

Brambory, česnek a cibule patří do chladu, ale vlhké prostředí jim škodí. Vhodnější je komora, špajz, sklep.

Chléb a pečivo v lednici spolehlivě zplesniví, mnohdy jen tak, že to ještě není patrné, pozor na to. Pokud ho chcete uchovat déle, vytvořte si potřebné porce a vložte je do mrazáku.

Silikonová víčka jsou v kuchyni nepostradatelná, ale užijete je i na zahradě proti náletům hmyzu a především v chladničkách, kde zamezí úniku pachů a vůní z jídla. Když položíte víčko na misku, hrnec nebo sklenici, vytvoříte stisknutím podtlak, který vytlačí přebytečný vzduch a víčko dokonale přilne až do té míry, že si můžete vyzkoušet, že předmět i s obsahem zdvihnete do výšky. Víčka jsou vyrobena z odolného silikonu ( -40 °C - 230 °C): SADA 6 ks v různých velikostech 199 Kč, sada 3 velkých podložek 499 Kč.
Ovoce a zeleninu lze ukládat na speciální podložky, které díky správné cirkulaci vzduchu pomáhají udržet potraviny déle čerstvé. Podložku udržujte čistou, můžete si ji upravit zastřihnutím: PODLOŽKA POD OVOCE A ZELENINU, 2 ks, 199 Kč.
Pokud nevlastníte chladničku nebo mrazničku vybavenou beznámrazovou technologií, je nutné asi 3x ročně odstranit veškeré vrstvy ledu. Velká námraza zvyšuje spotřebu elektrické energie a dokonce i snižuje životnost spotřebiče. Abyste celý proces odmrazování urychlili, můžete použít horkou vodu, kterou i s podloženým hrncem vložíte do lednice a zavřete dveře, případně využijte speciální čisticí přípravek do mrazáku. Po jeho použití vnitřek dobře umyjte čistou vodou a osušte: ROZMRAZOVACÍ SPREJ CAPTAIN CLEAN, 650 ml, 159 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.