VŮNĚ PRO DOBROU NÁLADU I POHODU DOMA

HEBKÉ DEKY NA ZIMU A ŠPETKA RETRA
6.10.2022
NOVÝ TEXTIL A NÁDOBÍ PRO PODZIMNÍ STŮL
10.10.2022

Čich je neprávem velmi podceňovaný smysl. Vůně nás totiž mají možnost přenést během okamžiku na úplně jiné místo, vykřesat zapomenuté vzpomínky, uvedou nás do pocitu pohody.

Lidský čich prý rozliší až miliardu druhů vůní, většinu z nich však máme tendence hodnotit negativně. Co voní hezky a co ne je vždy otázkou osobních preferencí – a stejně tak i kultury, ze které vycházíme a životních zkušeností. Vůně asijského bistra u někoho rovnou vyvolá hlad, někomu bude hrozně páchnout. Já třeba miluju podzimní vůni tlejícího listí a jak mi voní ruce, když se starám o rostliny rajčat, někomu bude vonět kopr a droždí.

Přesto existuje něco jako univerzálně oblíbené vůně – čerstvě vypraná bavlna, různé květiny, velmi oblíbené jsou i citrusy. Dětem na spaní pomůže mandarinka, heřmánek uklidní i ve velkém stresu. Tomu, jak vůně fungují na lidské tělo a psychiku, se věnují dokonce dva obory: aromaterapie, která se zbývá tím, jak vůně působí na naše tělo, a aromakologie, která zkoumá, jaký vliv mají vůně na psychiku.

Pojďte se s námi ponořit do vůní, které vám zlepší den. A nezapomeňte, že ideální jsou přírodní vůně, které si zamilujete např. prostřednictvím esenciálních olejů. Syntetické vůně bývají agresivnější a odnaučit se z nich na jemnější přirozené vůně chvíli trvá, ale výsledek se vám vrátí na mnohem citlivějším čichu.

Na výrobu této interiérové vůně nepotřebujete nic moc speciálního a efekt je krásný pro oči i pro nos. Vůně si samozřejmě můžete různě míchat, abyste naladili tu pravou pro váš nos. Čím víc špejlí do difuzéru dáte, tím intenzivněji se bude vůně uvolňovat do místnosti, podle potřeby vždy stačí jednu až dvě vyndat.

Domácí výroba mýdla není nic náročného, v obchodech seženete i sady, které vám výrobu ještě víc usnadní. Hotová mýdla můžete spotřebovat, rozdat jako dárky nebo si jimi provonět skříně i koupelnu. Do mýdel využijete nejen oleje, ale i sušené květy nebo kávu, které jim dodají neopakovatelnou texturu.

Váháte, zda si pořídit aromadifuzér? Máme pro vás celou řadu důvodů, proč jít do toho. Nabízí totiž ještě jednu službu odlišnou od té provoňovací: perfektně vám zvlhčí vzduch. Pouštějte si ho opatrně, z nadmíry vůně vás místo příjemné relaxace naopak může rozbolet hlava, ale správné dávkování určitě rychle vychytáte.

Pot-pourri, a to klidně i to vyrobené doma podle tohoto návodu, můžete dát prostě do mističky nebo si z něj vyrobit efektní aranž. Na její výrobu potřebujete je pár větviček oblíbenou vázu a vypichovací hmotu na květiny, místo ní ale dobře poslouží i obyčejný písek (mimochodem používám ho i do aranží s živými květinami, písek totiž perfektně drží vodu a po dosloužení ho místo cesty do koše čeká cesta zpátky do pískoviště).

Když vám může vonět byt, tak proč by nemohla rovnou i vaše pleť? tenhle skvělý peeling vyrobíte během pár minut a suroviny na něj dost možná budete mít doma ve spíži. Není to ale jen tělový peeling, který který vyčistí vaši pleť, je to zároveň takový malý domácí všelék prakticky na všechno.

 

MOHLO BY SE VÁM MOHLO HODIT...


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.