PODZIMNÍ POSVÍCENÍ

BÍLÝ PODMÁSLOVÝ CHLÉB
BÍLÝ PODMÁSLOVÝ CHLÉB
13.10.2025

Posvícení patří k nejveselejším lidovým slavnostem roku. Původně se konalo na památku vysvěcení kostela, postupně se ale proměnilo v dny hojnosti, dobrého jídla a setkávání s blízkými. Po práci na poli přišel čas odpočinku, zábavy a poctivého domácího vaření. Dodnes si můžeme tuhle tradici připomenout vůní pečené kachny, čerstvě kynutých koláčů a slavnostně prostřeným stolem.

Každé posvícení má svůj důvod i datum. Dříve se slavilo místní posvícení, tedy svátek připomínající vysvěcení konkrétního kostela. Proto měl každý kraj i každá vesnice své vlastní posvícení – podle svátku patrona, kterému byl kostel zasvěcen.
Aby v tom nebyl zmatek, zavedl císař Josef II. v roce 1786 takzvané obecné (císařské) posvícení, které sjednotil na jednu dobu v roce. Slaví se vždy v neděli po svátku svatého Havla, tedy po 16. říjnu. Znamená to, že posvícení přichází ještě před svatomartinskými slavnostmi, obvykle v druhé polovině října.

Jak se slavilo dříve

Posvícení bývalo událostí, na kterou se těšila celá vesnice. Už několik dní předem se pekly koláče, drůbež se škubala a kuchyně voněla po sádle a koření. Dům se vyzdobil, hospodyně naškrobily ubrusy a vytáhly slavnostní nádobí a servis.
V den posvícení se sešla rodina i sousedé, hrála muzika, tancovalo se a vesnice žila až do noci. Dary jídla se nosily hostitelům, mladí si dávali schůzky a děti se těšily na koláče a sladké pečivo. Po hlavní nedělní hostině následovaly ještě „posvícenské dohry“ – další dny, kdy se dojídaly zbytky a slavilo se o něco klidněji.

POSVÍCENSKÝ KOLÁČ

1

Začněme posvícenským koláčem, který krásně spojuje chutě podzimu a tradici pečení. Kynuté těsto se rozprostře do velkého kulatého plechu, na něj přijde bohatá náplň z tvarohu a švestek, a vše se nakonec posype drobenkou a dozdobí mandličkami. Po upečení je koláč nadýchaný a voňavý, šťavnaté švestky dodávají svěžest, tvaroh jemnost a drobenka lahodnou křupavost. V našem podání je to recept, kterým oslavíme posvícení i dnes — inspirovaný tradicí, kterou můžeme mít krásně na talíři.

DROBENKOVÝ KOLÁČ

2

Drobenkový kynutý koláč se třemi náplněmi je moderní pojetí tradičního posvícenského moučníku, který spojuje klasické chutě s jednoduchou přípravou. Žádné zdlouhavé kynutí, žádné koulení stejně velkých bochánků, plnění a zdobení každého jednotlivého koláčku. Přesto je plný klasických chutí - navrstvíte na něj mák, povidla i tvaroh. Vrchní část koláče je posypána křehkou drobenkou, která dodává koláči lahodnou křupavost. Je to ideální volba pro ty, kteří chtějí připravit tradiční posvícenský koláč s minimem práce, ale s maximem chuti.

ČERNÁ KACHNA

3

Černá medová kachna s badyánem je moderní pojetí tradičního posvícenského pokrmu, které spojuje českou klasiku s exotickými tóny. Kachna je pečená pomalu a dlouho, což zaručuje křehkost masa a intenzivní chuť. Omáčka z červeného vína, medu, sójové omáčky a badyánu dodává pokrmu hluboký a aromatický charakter. Tato úprava je nejen chutná, ale i praktická, protože umožňuje přípravu s minimálním dohledem.

TRHANÉ VEPŘOVÉ

4

Malé jednohubkové lívanečky si okamžitě oblíbíte. V Holandsku patří vedle hranolků a vaflí ke stálicím street foodové gastronomie. Poffertjes se prodávají v porcích po 10–12 kusech a také u nás si vyberete svůj oblíbený mix chutí. Na ulici si ke křupavému smaženému těstu můžete vybrat z mnoha variací sladkých omáček, čokolády a našlehané smetany, i ovocných, oříškových a zmrzlinových přísad.

 

HRNEČKOVÉ KNEDLÍKY

5

Hrnečkové knedlíky jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá rychlý a chutný způsob přípravy tradiční přílohy. Díky možnosti dochutit těsto podle vlastní chuti – například přidáním šunky, bylinek nebo zeleniny – můžete vytvořit knedlíky přesně podle svých představ. Knedlíky připravíte bez složitého kynutí a s minimálním časovým nárokem, což oceníte zejména při hektických dnech. Ať už je podáváte k tradičním českým pokrmům nebo jako samostatný pokrm. Vyzkoušet můžete i karlovarské knedlíky, které jsou s naším receptem nadýchané jako obláček. 

ČERVENÉ ZELÍ

5

Zavařené červené zelí je záležitost pro mlsné jazýčky, které se chystají na tradiční super recepty se zvěřinou, krůtami, kachničkami a uzenými kolínky. A není nic lepšího, než že při spoustě svátečního vaření vytřepáte hotové zelí ze sklenice. Je to vlastně hotové přílohové zelí, které pouze prohřejete s trochou sádla, a je hotovo. Samozřejmě ho můžete konzumovat ihned, čerstvě připravené. Je tak moc dobré, že u této úpravy už zůstanete. Obsahuje jablka, brusinky, červené víno a vůně zralého podzimu. 

Pro správnou hostinu nový ubrus

Recepty na svatomartinské posvícení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *