Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
V létě musí v kuchyni dojít na všechny sezonní požitky. Třeba na třešňovou bublaninu, na borůvkové knedlíky nebo na zbožňovaná houbová jídla. K tradičním pokrmům, které tak chutnají na venkovském zápraží, patří také plněné paprikové lusky.
Tohle skvělé jídlo se tváří tak, že snad půl dne nevykouknete z kuchyně. Nebojte se - nabízím vám rychlou verzi, která sice neobsahuje hlaďoučkou omáčku, ale více italských chutí s kousky šťavnatých rajčat a fůrou bazalky. Na tuhle baštu si musíte políčit. Máte-li skvělý kameninový (nebo jiný) pekáč, strčte ho komplet s jídlem do trouby, a začněte svolávat rodinu ke stolu. Takhle vypadá spokojené léto!
Příprava: 40 minut + pečení * Získáte: 4 velké porce
Plněné papriky
Rajčatová omáčka
1. Papriky omyjte a osušte, odkrojte stonek a vydlabejte je.
2. Mleté maso vložte do širší misky, přidejte nasekaný česnek, cibuli, bazalku a rozklepněte vejce. Směs dochuťte solí a pepřem, zahustěte strouhankou a rukou dobře propracujte.
3. Lusky pevně naplňte masovou směsí (vyjde akorát na 8-9 středně velkých ks) a vložte je do olejem vymazaného pekáče. Papriky také potřete olejem a pekáč vložte do trouby; zapněte ji na 200 °C a po chvíli pečení v dosažené teplotě lusky obraťte.
4. Než se masová směs propeče, připravte na pánvi omáčku. Nasekejte cibuli a na troše oleje ji nechte zesklovatět. Přidejte protlak a směs rychle orestujte, pozor - nepřipálit. Pak přidejte sterilovaná rajčata a vše zalijte vývarem. Promíchejte a provařte po dobu 5 minut.
5. Vypnutou omáčku dochuťte cukrem, solí a pepřem, přidejte hodně nasekané bazalky a vmíchejte smetanu. Zpola propečené papriky s pekáčem vyjměte na dřevěné prkénko, přelijte omáčkou, a vložte zpět do trouby. Teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě 35-40 minut.
Jako přílohu podávejte nejlépe italské tagliatelle (dlouhé ploché nudle, prodávají se ve smotcích).
Surovin mám plný stůl, ale tohle jídlo je zkrátka plné chutí. Nenechte se odradit, v troubě bude všechna ta spousta ingrediencí velice rychle uklizená. K plnění masovou směsí si můžete vybrat i ostatní druhy paprik. Já mám nejraději křehkou bílou papriku, která nemá silné stěny. Jídlo se nepřipravuje nijak dlouho, a tak bývá propečená akorát. Samozřejmě můžete přidat červenou kapii, úžasný keramický pekáč bude vypadat ještě lákavěji. V keramice peču ráda, jídlo je rychle hotové a dokonale propečené. Mám skvělé zkušenosti i se sladkými jídly a koláči. Jedinou nevýhodou je to, že pořádně naplněný pekáč něco váží - ale to nevadí, alespoň si přizvete do kuchyně pevné mužské ruce.
Naplnit paprikové lusky trvá čtvrt hodinky, a mezitím co se maso zapéká v troubě, vytvoříte omáčku. Jednoduše bez mixování a dlouhých úprav. Vše jenom smíchejte a celou tu hustou nádheru přilijte k paprikám. Konzervy italských sekaných rajčat bývají také všelijak dochucené, například zelenou paprikou a chilli papričkami. Tenhle základ je pro vytvoření omáčky naprosto ideální. Bazalkou opravdu nešetřím, na jídlo padne celý čerstvý keříček. Omáčka s kousky rajčat zůstane hustá a skvělá. Než se vše připraví, v klidu stihnete uklidit a prostřít.
Prostřete třeba jen na nových kostkovaných utěrkách, které výborně nahradí víkendový ubrus.
8 komentáře
Dobrý den,
na pečení podobných jídel mi vyhovuje remoska. Nejen že v kuchyni není takové horko jako od rozpálené trouby, ale náklady na elektřinu jsou výrazně menší.
Dobrý den, paní Marto,
česká remoska dnes slaví renesanci a vyváží se v pěkném kabátě do mnoha zemí. Něco jsem se v ní napekla a naprosto s vámi souhlasím, že hravě zastoupí troubu. Možná máte i veleúspěšnou kuchařku paní Kariny Havlů, Vaříme v remosce, která zaznamenala už nejméně 5. vydání. Mějte pěkné léto.
Vybrala jsem si Váš recept, protože přítel má rád plněné papriky a já je nikdy nedělala.. pořád kolem chodil, nakukoval a říkal ty je děláš nějak jinak než je znám.. no a byl výsledkem naprosto nadšený!! Moc děkuji za úžasný recept.
Dobrý den, Petro,
tak to jsme si udělaly radost vzájemně :o) Ať vám stále chutná!
Výborný recept! Plněné papriky jsem dělala poprvé a to podle Vašeho receptu a byly výborné! Přítelovi moc chutnalo 🙂 děkuji
Zdravím, Kristýno,
jsem potěšená, a také děkuji. Tohle je vážně podzimní jídlo a dá se perfektně připravit i do mrazicích krabiček. Mám stejnou zkušenost, že chutná zvláště mužům :o)
Všichni doma milujeme plněné papriky, ale jen upečené a s bramborem. Omáčku zkusím, až budu dělat masové kuličky, určitě bude chutnat.
Hezký den, Sašo,
u nás taky tak, papriky jsou oblíbené. Jdou připravit na sto způsobů, a já už se těším na lečo a další pochoutky. Možná jste objevila zde na blogu i tento recept: https://blog.decodoma.cz/jednorazovy-piknikovy-gril/, plněné papriky dávám též do trouby. Mějte se prima!