OSTRUŽINOVÝ CLAFOUTIS

PODZIMNÍ KATALOG JE TU!
28.8.2019
NAPÍNAVÉ PROMĚNY SEDAČEK
1.9.2019

Za tímto názvem se skrývá tradiční francouzský dezert z oblasti Limousin. Jeho příprava je otázkou několika mála minut.

Clafoutis, nebo také clafouti, je ovocný flan, který se pekl v období dozrávání třešní. Byl nedílnou součástí venkovských slavnostních menu. Jeho servírování předchází tak jednoduchá příprava, že ji prostě musíte znát (nejspíše znáte). Pro ty, co ještě nevyzkoušeli - spočívá v tom, že vezmete ohnivzdornou nádobu, na její dno vložíte ovoce, mimo čerstvých nebo kompotovaných třešní to mohou být také pokrájené meruňky, rybíz, nebo v tuto dobu zralé ostružiny, zkrátka, co máte, a to celé zalijete řídkou nadýchanou pěnou, kterou klidně umícháte šlehací metličkou.

Těsto má konzistenci palačinkového těsta, takže jde vyrobit ručně bez problémů. Já si ale beru na pomoc šlehač, víceméně proto, že si urychlím práci a v mezičase připravím troubu, a také proto, že pak těsto lépe vyskočí a po upečení nespadne, což se běžně stává a není to na závadu. Flan se podává většinou teplý.

Je-li řeč o ohnivzdorném nádobí, používám koláčové formy vyrobené z borosilikátového skla. Výborně se v nich peče, snadno se umyjí a každý koláč v nich perfektně vypadá. Takto ho komplet zapakuji do plastové přenosky, a hurá někam ven. Koláč klidně snězte studený, vůbec není špatný i vychlazený.

Příprava: 20 minut * Získáte: koláč o průměru 27 cm

   300 g ovoce
   4 vejce
   100 g třtinového cukru
   lžička bourbonské vanilky
   2 lžíce rumu (k třešním třešňovice)
   80 g polohrubé mouky
   4 lžíce zakysané smetany, 16%
   máslo na vymazání formy
 
1. Skleněnou koláčovou formu vymažte máslem a na dno rozprostřete ovoce těsně vedle sebe. Troubu zapněte na 200 °C.
 
2. Vejce s cukrem, vanilkou a rumem vyšlehejte do husté pěny, která ztrojnásobí svůj objem.
 
3. Do misky plné nadýchané pěny prosejte mouku, krátce prošlehejte a nakonec přidejte smetanu. Ihned zalijte ovoce a formu vložte na střední rošt do trouby.
 
4. Pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 175 °C a pokračujte ještě 10 minut. Povrch flanu je v tuto dobu dobré přikrýt papírem na pečení, aby příliš neztmavl. Formu pak nechte v pootevřené troubě asi 15 minut chladnout a pak ji vyjměte ven.
 
Flan podávejte vlažný nebo vychladlý, ale nejlépe týž den.
 

 

Ovoce na clafoutis může být čerstvé, kompotované (pořádně odkapané), nebo i mražené, avšak nenechte ho rozmrazit na kaši, aby netonulo ve šťávě, která by těsto naředila. Těstu se kupodivu nic nestane, za předpokladu, že vycházelo na začátku z pořádně husté vaječné pěny. Ta se moukou a přídavkem zakysané smetany drobet rozředí a, ale to je normální. Těsto pak rychle naliji na ovoce a šup s ním do trouby; upeče se znamenitě a vystoupí až k okraji formy.

Teď však musím říct, jak se dělá clafoutis správně - já si práci takto ulehčuji. Do máslem vymazané formy se nejprve nalije asi 6 mm těsta, postaví se na mírný plamen a vrstvička těsta se nechá 1-2 minuty ztuhnout. Těsto však nesmí zhnědnout. Teprve pak ho pokladete ovocem, posypete cukrem a zalijete zbytkem těsta. Peče se trošku víc zvolna a podává se za tepla s moučkovým cukrem navrch. Vyberte si :o)

Když koláč dopeču a nechám vychladnout, pokaždé se divím, že jdou jednotlivé porce po rozkrájení vyndat na talířky a nerozpadnou se. Mému koláči chybí ta zmíněná vrstvička těsta pod ovocem. Rodilí Francouzi by mě asi klepli přes prsty, ale mě tento zhola jednoduchý systém prochází. Je to nejrychlejší pečení, co znám!

2 Comments

  1. Ludmila napsal:

    Dobrý den, prosím, bude-li možné, ráda bych obdržela váš podzimní katalog domů na moji adresu.Zdraví vás Ludmila

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Ludmilo,
    vyplňte si, prosím, následující formulář: https://www.decodoma.cz/Tisteny-katalog/#catalog-order
    tištěná verze aktuálního katalogu vám přijde do schránky do 4 týdnů. Jen si v tuto chvíli nejsem jistá, zda to nebude katalog vánoční. Pokud by podzimní už nebyl k mání, můžete si vybrat zboží z elektronického katalogu. Tento postup bude i mnohem rychlejší. Jinak v pravém dolním rohu stránky (vedle žádosti o katalog) máte také možnost zeptat se na podzimní katalog mailem. Také srdečně zdravím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.