ODMĚŘOVÁNÍ SUROVIN NA ŠÁLKY, LŽÍCE A LŽIČKY

TALÍŘE SE SLOŽENÝMI UBROUSKY ZVOU KE STOLU
11.5.2021
KRŮTÍ ROLÁDA SE ŠPENÁTEM A PEČENÝMI BRAMBŮRKY
13.5.2021

Přesné měření a vážení sypkých i tekutých surovin hodně usnadňuje práci v kuchyni. Kromě toho, že je to pohodlné, máte jistotu, že se z receptu vyklube to, co očekáváte.

Všichni si vybavíme okřídlené výroky z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové (vydané 1826): „ Vraž do toho hrudku másla....” a jim podobné, s obsahem pro nás hůře specifikovaných množství ingrediencí, s nimiž bychom dnes asi neuvařili nejlépe. Kdo však pamatuje své prababičky pečící vánočky nebo posvícenské koláče, vzpomene si na to, že jim jednotlivé ingredience tančily pod rukama bez vážení a bez jediného zaváhání. Dnes si nechceme lámat hlavu s tím, kolik je hrst mouky, troška mléka, špetka soli nebo oříšek másla. Ale poradíme si. Většinou se tyto údaje neurčitých rozměrů týkají dochucení a dokončení pokrmů, a dopracujeme se k tomu zkušeností.

Jinak je tomu u nových receptů, které zkoušíme dle škály emocí bázní počínaje a vášnivým nadšením konče. Tady to máme každý jinak, ale zkoušíme, vaříme a bavíme se tím. Kuchyně dokáže být řeholí (protože čeho je moc, toho je příliš), ale i relaxací. Usnadněte si všechny činnosti tak, aby se vaše vaření a pečení opřelo o jistotu, že výsledek bude! Aby byl skvělý, první, co radím je - pořídit si:

  • odměrky s nálevkou na tekutiny
  • šálkové odměrky pro sypké ingredience
  • sadu odměrných lžic na sůl koření apod.,

protože si přestanete lámat hlavu tím, kolik čeho navážit a naměřit. Zkušenosti nasbíráte s léty praxe, ale teďse spolehněte na fungující systém, který vás nenechá na holičkách. Měření bez vážení pomocí šálku a zarovnané lžíce má na svědomí Američanka Fannie Farmer, která v roce 1896 vydala svou první kuchařku Kuchařská škola Boston Cooking School, zahrnující širokou škálu receptů společně s informacemi, jak zefektivnit techniky vaření. Moderní přístup s využitím přesného měření, byl v tehdejší době úplně revoluční a následujeme ho dodnes.

16911_img_5537_vykryt_eshop_new_z1

HRNKOVÁ METODA

- aneb není šálek jako šálek

Recepty, v nichž se odměřují ingredience na hrnky, jsou hodně vyhledávané. Existuje celá řada oblíbených „hrníčkových kuchařek”, ale vždy se nabízí otázka - co si vzít do ruky za hrnek? Navíc jsou tu recepty ze zahraničních překladů, a tam se tvrdošíjně drží šálků. Přikláním se jednoznačně k šálkům; pojmenování vychází z překladu cup - což značí vše od hrnečku přes šálek až po pohár. Dám-li do receptu šálek něčeho, vždy se objeví dotaz, jak je ten šálek velký. A to je dobře, protože kuchařky začátečnice znejistí a tuší, že šálek je menší než většina hrnků a pokrm si nezkazí. Horší je, když vezmete do ruky klasický hrnek s objemem kolem 300 ml, to už může buchta špatně dopadnout.

Pokud není v kuchařce nebo receptech uvedeno jinak, pak pro šálkové odměrky platí:

  • 1 šálek = 250 ml
  • ½ šálku = 125 ml
  • 1/3 šálku = 83 ml
  • ¼ šálku = 62 ml

Jestliže je šálek plný po okraj, je to správná míra pro sypké ingredience jako cukr, mouku a sůl. Odměrku ponořte např. do mouky tak, aby se volně sypala přes okraj. Netřeste s ní, ani nestlačujte, pouze přebytek zarovnejte příborovým nožem do roviny. Pak mouku prosejte a spotřebujte.

KERAMICKÝ ŠÁLEK ALFA, 250 ml

162379-0604492005

LŽIČKOVÁ METODA

- geniálně jednoduchá a rychlá

Lžičkové odměrky obsahují 3 - 5 ks odměrek. Výrobci se předhánějí v jejich zajímavých provedeních, ale nejlepší jsou odměrky z nerezu a s dlouhými rukojeťmi, které snadno ponoříte do sáčků s kořením apod. Důležité ingredience, jako je malé množství soli a koření snadno dodržíte, případně si podle své chuti poznamenáte do receptu své vlastní preference. Nerezové lžičky jsou velice přesné a díky nim budete mít vždy stejně vyváženě ochucené omáčky i těsta. Pokud odměrky nemáte, umíte si představit, že např. příborová polévková lžíce může mít v rámci designu stovku tvarů s naprosto odlišnými rozměry.

Kalibrované lžičkové odměrky obsahují tyto objemy:

  • 1 polévkovou lžíci = 15 ml
  • ½ polévkové lžíce = 7,5 ml
  • 1 lžičku = 5 ml
  • ½ lžičky = 2,5 ml
  • ¼ lžičky = 1,25 ml 
18475_141248_4_eshop_z4

MNOŽSTEVNÍ A VÁHOVÉ PŘEVODY

- kolik se čeho vejde do šálku

Pokud chcete být při vážení, případně při sestavování receptů hodně přesní, musíte si uvědomit, že suroviny mají různou hrubost. Laicky řečeno, tak jak se na sebe dokážou jednotlivé částečky navršit, podle toho se do šálku vejde jejich různé množství. Zatímco mouka se chová způsobně a je přibližně stejná (i když jinak se chová neprosetá, jinak prosetá), tak např. cukr udělá takovéto poměrové rozdíly:

  • 450 g krupicového cukru = 2,5 šálku
  • 450 g hnědého cukru = 2,25 šálku
  • 450 g moučkového cukru = 3,75 - 4 šálky

Rozdíl je velký, takže je patrné, že nesprávně naměřený cukr může výslednou chuť pokrmu změnit. Nezbývá, než sbírat informace a jednotlivé hodnoty si kontrolovat a zapisovat. Za ostatní ingredience uvádím nejčastěji užívané:

  • 1 šálek = 100 g mletého kokosu
  • 1 šálek = 125 g kakaa
  • 1 šálek = 170 g čokoládových kousků
  • 1 šálek = 1 středně velké nastrouhané jablko
  • 1 šálek = 1 středně velký rozmačkaný banán
  • 1 šálek = 140 g mraženého hrášku
  • 1 šálek = 180 g drobných fazolí
  • 1 šálek = 250 g čerstvého krémového sýra

Pokud máte rádi hrnečkové vaření, určitě se vyplatí založit si sešit, do kterého si bude jednotlivé převážené suroviny zapisovat.

DŘEVĚNÝ VÁLEČEK S RELIÉFNÍM VZOREM

18975_2_e_z1

MODERNÍ VÁHA VŠE ZAVRŠÍ

- dokonale přesná množství surovin změří digitální váha

Bez dobré kuchyňské váhy se samozřejmě neobejdete. Záleží na vás, jaký typ si pořídíte. Ještě zbývá mnoho surovin, které musíte navážit velice přesně a hrnečky a lžíce by na ně byly krátké. Například takové bílky na cukroví, ačkoli jsou tekuté, je třeba zvážit v gramech. Velkou předností tradiční váhy je možnost dovažování potravin i to, že nezamažete tolik nádobí. Jakmile si na váze vynulujete váhu libovolné nádoby s níž pracujete, můžete vážit od nuly a dovažovat další ingredience v malých množstvích. Bylo by fajn vařit od oka jako naše babičky, ale přesnost se při práci v kuchyni mnohokrát osvědčila. Budete rychlí a se svými výsledky pokaždé spokojení.

DIGITÁLNÍ KUCHYŇSKÁ VÁHA S LCD DISPLEJEM pro vážení sypkých i tekutých ingrediencí

2 Comments

  1. Trixl napsal:

    Perfektní. Ale dcera peče podle receptu, kde má uvedený jak hrnek, tak šálek a to mě mate, vypadá to, jako by měla použít dvě nádobky na odměžení ingrediencí. Nejspíš to vzniklo překadem, protože výsledkem byly mňamozní sušenky.

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Trixl,
    souhlasím, patrně se jedná o překlad. U hrnkových receptů se většinou na nějaký gram nehledí, ale není nad to, mít vyzkoušený svůj vlastní postup. Někdo za hrnek považuje i kelímek od jogurtu, ale ty jsou také pořádně rozdílné. Nezbývá, než upéct, sníst a poupravit poměry :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.