NEPRAŽENÉ KAKAO, HRUŠKY A ČOKOLÁDA ANEB VYCHLAZENÝ KOLÁČ V HORKÉ ZAHRADĚ

RŮŽE V PLNÉM KVĚTU: JAK SI JE UŽÍT CO NEJVÍC?
17.7.2024
TRENDY LETNÍ BOTY A JAK JE NOSIT
19.7.2024

Občas se stane, že pro vás někdo něco udělá s láskou. A vy mu to oplatíte po svém. Třeba pečením. Stačí trocha těsta, čerstvé ovoce a čokoláda. Takové malé letní blaho.

Tenhle koláč dělám výhradně v létě. Těsto si mohu připravit dopředu a zamrazit ho, stejně tak jako když chystám vánoční cukroví. Nakonec ono právě tak chutná. Dělám ho za notného přispění nepraženého kakaového prášku a tak stojí za to. Pak už stačí nakrájet pár sladkých hrušek, promíchat je s rozdrcenou čokoládou a koláč naplnit, upéct a pořádně vychladit. Zbývá jen se usadit v rozpálené zahradě, kterou pro vás někdo pěkně upravil, a společně odpočívat...

Až se trochu ochladí, a také budete mít chuť na trochu zahradničení, nezapomeňte mrknout na náš e-shop. Ledacos šikovného ještě máme. 

Příprava: 70 minut * Získáte: koláč do dortové formy o průměru 22 - 24 cm

Křehké kakaové těsto

  • 350 g hladké mouky, proseté
  • 40 g nepraženého kakaového prášku, bio
  • 150 g másla, chladného a nakrájeného na kostičky
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 lžičky kardamomu
  • 4 lžíce studené vody

Ovocná náplň

  • 750 g sladkých a pevnějších hrušek (čistá váha)
  • 20 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g hořké čokolády

1. Do mísy robotu dejte mouku, kakaový prášek, kostky másla a pomalými otáčkami vytvořte drobenku. Pak přidejte cukr, žloutky, vanilku a kardamom. Postupným přidáním 4 lžic studené vody vypracujte vláčné těsto.

2. Tři čtvrtiny těsta rozválejte na plát vysoký 4 mm, vykrojte kruh a přeneste ho do máslem vymazané dortové formy. Pak z dalšího plátu vykrojte pruh vysoký do dvou třetin formy a vyplňte boky. Dno propíchejte vidličkou, okraje boků srovnejte zoubkovaným rádýlkem do roviny. Zbývající čtvrtinu těsta ponechejte v lednici společně s formou a těstem po dobu, než vytvoříte ovocnou náplň.

3. Ovocná náplň - Hrušky zbavené slupek a jádřinců rozkrájejte na hrubé plátky a odvažte je. Polovinu dejte do kastrolu, přidejte máslo a skořici, promíchejte a duste je, až změknou. Trvá to asi 8 - 10 minut. Pak přidejte cukr a škrob, hmotu promíchejte a po chvilce nechte vychladnout. Když je náplň vlažná, přimíchejte zbytek hrušek a čokoládu hrubě rozsekanou v chopperu. 

4. Dortovou formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut. Mezitím ze zbytku těsta vyválejte plát vysoký 3 mm a pomocí vlnkových formiček různých průměrů vykrájejte kolečka. Z některých vykrojte středy a přidejte pár motýlků, máte-li takovou formičku. 

5. Pak na předpečené těsto navršte ovocnou náplň a urovnejte ji do roviny. Vykrojené kytičky a motýlky navršte na koláč tak, až zaplníte celou plochu. Koláč vraťte do trouby a pečte po dobu 30 minut, pak teplotu snižte na 170 °C a pečte ještě 8 - 10 minut, až se okraje odtáhnou od formy. Záleží na výšce koláče.

Koláč nechte krátce zchladnout a odstraňte rám formy. Po vychladnutí ho uložte do lednice a podávejte vychlazený.

V tomhle koláči není nouze o čokoládové chutě. Těsto samotné ještě dokončí hrušky spojené s čokoládou. Zdravý nepražený prášek z kakaových bobů je vhodný k dochucení müsli, jogurtů, kaší, koktejlů, proteinových i ovocných nápojů a vyplatí se mít ho doma v pevně uzavřené dóze. Na rozdíl od běžného kakaového prášku, se v tomto případě boby nepraží, ale po fermentaci, sušení a čištění jsou rovnou nadrceny a pomocí lisu zbaveny části kakaového másla. Rozemletý jemný prášek díky zpracování pod 40 °C obsahuje více minerálů, vitaminů a antioxidantů než kakao pražené. Nepražené kakao chutná jako hořká čokoláda, protože si ponechává chuťové vlastnosti a vůně přirozeně obsažené v kakaových bobech. Co dodat víc. V koláči vše ucítíte, navzdory tomu, že zde prášek projde tepelnou úpravou. Pokud dáváte přednost raw stravě založené na ovoci a zelenině, je pro vás využití nepraženého kakaového prášku velkým přínosem.

Vysokou vrstvu hrušek a čokolády zakryjte vykrájenými kvítky. Použila jsem k tomu sadu vlnkových vykrajovátek a ke kytičkám různých průměrů s vykrojenými středy jsem přidala pár malých motýlů. Tvary navrstvěte přes sebe tak, aby zaplnily celou plochu koláče a náplň uzavřely. Leckde se čokoláda prodere na povrch, to ale ničemu nevadí. Po obvodu vykrajovánky lehce přitiskněte k bokům vytvořeným z těsta. Koláč bude po upečení dobře držet pohromadě, navzdory tomu, že těsto je tak křehoučké.

20240711_008

TEĎ UŽ JEN POŘÁDNĚ VYCHLADIT A SNÍST

Ještě pár kvítků mateřídoušky, a můžete servírovat. Práce na zahrádce musí počkat, až se trochu ochladí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *