Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Nepečené cukroví se vyznačuje čerstvostí a jakmile je naplněné krémem, připomíná cukrárnu...
Všem, kdo děláte pařížské rohlíčky, otevřeně říkám - vaše doma upečené ořechové korpusy jsou nejlepší! Ale máte-li opravdu naspěch a chcete se obejít bez pečení, nabízím variantu s italskými cukrářskými piškoty Savoiardi, která vás nezklame. Především tím, že pro ni dělám výborný pařížský krém.
Krém lze připravit různým způsobem, a klidně pro tento nápad využijte svůj oblíbený krém, který děláte na dorty, například nugátový z kvalitní čokolády. V podstatě je důležité pouze to, aby dokázal dobře ztuhnout, a o to se postará dostatek másla. Čokoládové krémy na bázi mascarpone by se vám roztékaly pod rukama. Krém, který na cukroví dělám, je napůl vařený a důkladně chlazený, takže jeho příprava je trošku zdlouhavá, ale to se netýká samotné práce. Té je maličko, a krém ve výsledku stojí za hřích.
Příprava krému: 30 minut + chlazení * Získáte: cca 400 g krému
Pařížský krém
Na dokončení
1. Do misky, která se vám později vejde do horké lázně, dejte žloutky a cukr, a šlehejte do pěny.
2. Smetanu nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu a hned vypněte. Přilijte ji do žloutkového základu a metličkou dokonale spojte. Misku dejte nad horkou vodní lázeň a šlehejte asi 10 minut, až krém začne mírně houstnout.
3. Misku dejte na stůl, přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, až se vytvoří jemný čokoládový krém. Dejte ho chladit do lednice, nejlépe do druhého dne.
4. Druhý den vyšlehejte změklé máslo do pěny a po částech do něj začněte zašlehávat čokoládový krém. Nepřešlehejte, krém by zřídl. Hotový krém odložte do chladu a připravte si rozpůlené dlouhé piškoty.
5. Vychlazený krém vložte do sáčku s hladkou, nebo řídce řezanou hubičkou a piškoty nastříkejte. Dejte chladit. Nakonec tvary polijte čokoládou zjemněnou máslem.
Cukroví nechte ztuhnout a podávejte čerstvé.
Cukrářské piškoty Savoiardy (Savojské piškoty) patří k jemnému pečivu, které si nejspíše připomenete z moučníku Tiramisu. Jsou-li čerstvé a křehké, rychle přijmou vlhkost z krému a cukroví bude vynikající. Můžete si je doma samozřejmě i upéct, a pak bude výsledek ještě lepší. Ale to se vzdalujeme od nepečené verze pohoštění, kterou volíme ve chvíli, kdy je fofr. Takto vypadá čokoládový základ krému, když ho druhý den vyndám z chladničky. Je jemný a nadýchaný. V okamžiku, kdy ho spojíte s máslem a vychladíte, získá větší pevnost...
...kterou potřebujete, aby se dobře pracovalo s cukrářským sáčkem. Piškoty rozdělte v polovině a rychle nastříkejte. Můžete je však nechat v celku, vznikne něco podobného, jako když si v cukrárně popřejete tzv. banánky. Menší cukroví mi však připadá na svátečně prostřeném stole úhlednější. Připravené cukroví nastrkejte do chladu, ideálně na 2 hodiny, a pak už ho jen přelijte čokoládou.
Pařížanky dokončete den před podáváním, aby se piškoty provlhčily a chuťově spojily s krémem. Cukroví podávejte vychlazené, rozplyne se vám na jazyku.
Jedinou nevýhodou přípravy je to, že musíte mít stále prostor v chladničce - ale to jsou stejné nároky, jako když děláte dort.