KŘEHKÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA

DÁRKOVÉ MÁTOVÉ ČATNÍ Z CUKETY A RAJČAT
8.8.2016
JABLEČNÁ PEŘINA
15.8.2016

stuha_zelena

Zavařování je vášeň. Kdo ji nezná, neví, o co přichází.

Pokud patříte výhradně ke konzumentům, i tak se vás pokusím přesvědčit o tom, abyste si naplnili pár sklenic. Zavařování velké úrody dá dřinu; dobře si to pamatuji z dětství, z naší ovocné zahrady, která plodila díky tátově péči o sto šest. Kuchyně se pak proměnila v barevnou dílnu po strop naplněnou cukrovou vůní či štiplavým octem a do práce se zapojila celá rodina. Měla jsem to ráda. Večer zůstaly na velkém stole naplněné sklenice semknuté do jednoho velkého šiku, aby ráno odkráčely do špajzu a zaplnily prázdné regály.

Dnes tu úžasnou úrodu nemám a paralelně ani dostatek času, takže dávám raději přednost malým várkám, zkoušení nových receptů i vymýšlení různých kombinací chutí. To se pak každoroční zavařování nestane pouhou rutinou.

Tentokrát si beru na pomoc vykrajovátka. Moc práce mi nepřibude, vždyť zavařování je pracné samo o sobě. Inspirovala mě zelenina. Hýří rozmanitostí tvarů a barev a já si z ní udělám takovou stavebnici. Přidávám recept na křupavou sladkokyselou zeleninu, i když vím, že každý máte doma ten svůj, rodinný a nejskvělejší.

stuha_zelena

KŘEHKÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA

Příprava: 60 minut * Zavařování: 30 minut

lák (zhruba na 5 sklenic)

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l bílého vinného octa
  • 200 g krystalového cukru
  • 60 g soli
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička celého nového koření
  • 3 bobkové listy
  • ½ lžičky hřebíčku

pro dochucení (na výběr)

  • ½ lžičky muškátového květu nebo kardamomu, chilli papričky, kopr nebo vinné listy

zeleninová směs

  • květák rozebraný na malé růžičky
  • hrášek
  • červené a žluté papriky nakrájené na kostičky
  • žampiony nakrájené na plátky
  • bílá nebo červená cibule nakrájená na plátky

1. Vodu a suroviny na lák vložte do hrnce a dejte vařit. Pokud vám nevadí koření rozptýlené po sklenicích, nálev nechte tak. Nechcete-li nechat koření plavat v nálevu, pak ho vyvařte v uzavřeném silikonovém sítku. Nálev nechte 10 minut vařit a sítko po vychladnutí vyndejte a odložte.

2. Zeleninu dejte do vyvařených sklenic, zalijte horkým nálevem a ihned zavíčkujte.

3. Sterilujte 30 minut v troubě nastavené na 150 °C. Sklenice postavte do hlubokého pekáče s vodou tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Případně použijte speciální zavařovací hrnec a postupuje podle návodu.

001

Nakládání zeleniny a okurek se liší, navíc každý z nás hájí jiné chutě. Někdo rád kyselé, někdo sladší nebo také slané. Nicméně ke každé základní výbavě patří – horčičné semínko * cukr a sůl  * ocet  * kopr * tymián * kuličky pepře a nového koření * hřebíček * bobkový list. Nic z toho nebylo třeba fotit, protože vše dobře znáte. Zato se nechte inspirovat sklenicemi s potištěnými víčky, které se mi při zavařování osvědčily.

002

Kromě rychlého a seriózního krájení zeleniny jsem udělala následující – k okurkám rozděleným na dlouhé řezy jsem přidala kytky vykrájené ze silnějších koleček mrkví. Okurkové medailonky s paprikou vznikly tak, že jsem ze čtvrtek paprik vykrojila kolečka se stejným průměrem, jako jsou vyříznuté otvory v silnějších plátcích salátové okurky (inspirovaly mě olivy plněné papričkami). A všechno co zbylo, jsem smíchala s plátky žampionů, květáku a hrášku do pestrobarevné směsi, která je chuťově nejbohatší.

003

Nejméně práce dá míchaná zelenina. Přitom je neskutečně dobrá. Do směsi dejte malé růžičky květáku, hrášek, červenou a žlutou papriku nakrájenou na kostičky, plátky žampionů, červenou cibuli. Pro věší pikantnost přidejte malou čerstvou chilli papričku. Okurky zase zkombinujte s robustní červenou paprikou, špičaté papriky třeba naplňte jemně nakrájeným zelím. Možností je tolik, kolik existuje chutí. Kombinujte, vymýšlejte. V zimě budete za svou snahu královsky odměněni.

zavarovani_mix

Pokud potřebujete posílit zavařovací výbavu, doporučuji sadu zavařovacích sklenic s víčky na závit (8 ks/0,9 l) s barevnými motivy hub, nakládané zeleniny a okurek. Sklenice mají široké využití. Hodí se nejenom k naložení zeleniny, ale také k uskladňování suchých potravin. V kuchyni budou neustále v jednom kole. Vše ostatní naleznete na zde.

Ještě něco – váháte-li, zda přidat kopr nebo vinné listy, pak kopr dodává zelenině více tradiční chuti; a zvolíte-li vinné listy, dodáte zelenině křupavost díky tříslovině, kterou obsahuje. Máte-li ve svém okolí někoho, kdo révu pěstuje, poproste ho o pár listů a vyzkoušejte malou změnu.

stuha_zelena

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.