NADÝCHANÁ JAHODOVÁ PĚNA PRO DĚTI I DOSPĚLÉ

HEZKÉ NOHY DO LETNÍCH STŘEVÍČKŮ
26.5.2022
8 RETRO RECEPTŮ Z DOMÁCÍ CUKRÁRNY
31.5.2022

Jahodová sezona začíná a určitě nám nedovolí toto zdravé a výborné ovoce vynechat z jídelníčku. Jahody milují malí i velcí.

Tyto nádherné plody bychom měli konzumovat jen tak - čerstvé, oprané, zanedlouho i studené od ranní rosy. Jenomže jahodové dobroty jsou tak senzační! Máte-li doma půl kila jahod, vyzkoušejte jen maličko sladké poháry. Budou z nich bohaté čtyři porce.

Protože naše ratolesti oslaví ve středu Mezinárodní den dětí, udělejte jim doma něco na zub. Nadýchanou jahodovou pěnu si připravte v předvečer, aby se dobře vychladila, a na druhý den ji dozdobte čerstvými plody. Zaručeně si pochutná celá rodina a pro děti zvolíte lepší variantu, než běžet do cukrárny či nakoupit bonbony. Užijte si společně příjemný den, který už má našlápnuto do prázdnin.

Pokud vám mohu pro blížící se sezonu nabídnout efektní skleněné poháry, tácy, romantické svíčky vonící po lesním ovoci, nebo květinové letní dekorace, inspirujte se na našem e-shopu decoDoma.

Příprava: 40 minut * Získáte: 4 poháry

  • 250 ml smetany na šlehání, 33%
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 + 2 lžíce krupicového cukru
  • 500 g jahod, očištěných + pár plodů na dozdobení
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 50 g práškového želatinového ztužovače zastudena, 1 balení
  • 100 ml vody, vlažné
  • meduňka na dozdobení

1. Smetanu dejte do misky, přidejte vanilkový extrakt, 1 lžíci krupicového cukru a ušlehejte ji dotuha. 

2. Připravené jahody vložte do mixéru, přidejte zbývající 2 lžíce cukru a citronovou šťávu a vše rozmixujte na hladké pyré.

3. Do malé misky nasypejte želatinový ztužovač, přidejte 100 ml vlažné vody a intenzivně šlehejte metličkou po dobu 1 minuty, až se dokonale rozpustí. Pak ztužovač ihned přidejte do jahodového pyré a vše promíchejte. Nyní vložte do připravených sklenic 1 - 2 lžíce pyré, zbytek nechte pro další použití.

4. Nakonec stěrkou pomalu vmíchejte do jahodového základu tuhou smetanu, až vznikne růžový kompaktní krém. Jahodové pyré oddělené ve sklenicích už pomalu tuhne, takže k němu opatrně přidejte lžící jahodovou pěnu tak, aby vytlačila pyré po stěnách sklenic vzhůru. Zbytek poháru zaplňte pěnou a nechte pak ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.

 

MELAMINOVÝ TÁC s příznačným názvem Louka, se stal mottem našeho dnešního focení. Moc hezky dokreslil letní náladu jahodovému pohoštění, i když bylo za okny větrno s pořádným deštěm. Tác je zhotovený z lehounké melaminové pryskyřice, takže servírovaným talířkům a sklenicím nepřidá žádnou váhu. Užijete ho nejen pro přenášení jídla do zahrady, ale bude se hodit i do dětského pokoje či k nedělnímu lenošení v posteli.

MELAMINOVÝ TÁC MEADOW, 36 × 25,5 cm

Když je vše připraveno, pěnu dokončíte velice rychle. Želatina zde už zahustila ochucené jahodové pyré, smetana je našlehaná. Teď je třeba bez otálení oddělit 1 - 2 lžíce pyré do každé sklenice. Zatímco bude toto malé množství tuhnout, dokončím jahodovou pěnu. Zbývá jen opatrně vmíchat smetanu do jahodového základu. V okamžiku, kdy vznikne růžový stejnoměrně probarvený krém, je hotovo. Po lžících ho vložte na střed tuhnoucího jahodového pyré, které se pěkně samo vytlačí po stěnách sklenic. Poháry doplňte až nahoru. 

Jemnou voňavou pěnu můžete konzumovat ihned, ale rozhodně bude lepší vydržet a dát ji alespoň na 2 -3 hodiny chladit. Pokud poháry necháte v lednici do druhého dne, nebojte se, že z pěny bude hutná želatinová bábovka. Nic takového se nestane, pěna bude stále nadýchaná a jemná. Poháry ještě dozdobte čerstvým ovocem, opranými meduňkovými lístky, pusinkami, a vychutnejte si to letní blaho...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.