8 RETRO RECEPTŮ Z DOMÁCÍ CUKRÁRNY

NADÝCHANÁ JAHODOVÁ PĚNA PRO DĚTI I DOSPĚLÉ
30.5.2022
VYUŽIJTE SVŮJ BALKON NAPLNO
1.6.2022

Pojďme si zavzpomínat na nejoblíbenější kousky ze zlaté éry krémových zákusků. Jsou opět v kurzu.

Zavřete oči a ocitněte se v cukrárně. Nejste-li úplně nejmladší, vybaví se vám plejáda klasických zákusků topící se v krému a šlehačce. Nádhera největší.... Ne, že by někdy v 70. letech minulého století byly bez náhražek a bez výztuží ztuženými tuky a arašídy místo vlašských ořechů, ale vzpomínka na ně byla ta nej, protože vzpomínky na mládí jsou nejhezčí a nejpravdivější.

Tak teď oči otevřete, a nejste-li zrovna v hubnoucím režimu, sáhněte po zástěře. Dnes si řadu lákavých, kyprých, lahodných a nevímjakých dortíků můžete klidně udělat podle receptů, které alespoň já doma chráním, jako oko v hlavě. Postupem let jsem je posunula s chutím, které se vzpomínek dotýkají, ale asi budou o drobet vyšperkovanější. Zdaleka tu nejsou všechny, protože na štafetky, špičky, rolády, střechy, punčáky, rakvičky a marcipánové brambory teprve dojde. Ale musím říct, že znám pár cukráren, kde vás těmito laskominami potěší dodnes. Nic naplat, jsme mlsný národ a dobroty umíme ocenit. Na druhé straně jsme se mnozí naučili jíst střídmě, a i sladkosti umíme upéct tak, aby byly zdravější. Používáme více ořechů, pečeme bez lepku, používáme vločky a spoustu ovoce, snižujeme podíly cukru. Ovšem jednou za čas si docela klidně zavzpomínejte...

Vše, co budete potřebovat k radostnému zápolení v kuchyni, naleznete na našem decoDomáckém e-shopu, v sekci VYBAVENÍ KUCHYNĚ.

Možná byste tu raději viděli klasický dort harlekýn - asi si ho vybavíte, protože útlé klínky obalené papírkem patří k těm, které doposud vídáme v nabídce cukráren. Myslím, že ho proto není třeba představovat, takže dávám přednost harlekýnu do skla, novince, která se v poslední době nabízí. Těsto na korpus a náplň dortu je však stejná, takže si servírování vyberte podle svého. S využitím receptu vznikne buď klasický dort nebo 12 porcí do sklenic. Podobné dortíky dnes objevíte v různém provedení; jmenují se stejně jako jejich nadýchané kulaté předlohy, a obsahují vše, co do nich správně patří. 

Krémový koláč nadýchaný jako sen, náleží k retro receptům 80. let. Tehdy patřil do nabídky mnoha pekáren. Jak už to s názvy bývá, pražský koláč nemá mnoho společného s Prahou, vyjma toho, že se zde s úspěchem prodával řadu let. Možná ho zase někde objevíte a pochutnáte si. Pokud ne, nezbývá, než se pustit do pečení. Kynuté těsto je jemné a díky smetaně, máslu a majonéze je příjemně tukové. Díky tomu nemá samozřejmě dlouhou trvanlivost, ale nijak ji nepotřebuje. Z dávky těsta vyrobíte dva koláče, ale zcela jistě vám doma dlouho nevydrží. 

Větrník patří do našich cukráren dodnes. Znám jednu, kde vám ho naservírují na velký talíř a jeho omračující výška je nejméně 14 cm (měřila jsem). Úplným opakem jsou malé domácí větrníčky naplněné šlehanou smetanou s mascarpone. Jdou pěkně od ruky a vzhledem k tomu, že je nezdobím cukrovou karamelovou polevou na povrchu, jsou raz dva hotové. Karamel k nim ovšem patří, ale podávám ho zvlášť, aby si každý přidal dle chuti. Vyrobíte si ho podle tohoto receptu.

Nadýchaný dezert rozplývající se na jazyku, má název, který mu přiřkl zvlněný povrch napečených korpusů. Když je trochu provlhčí náplň, jde s nimi pracovat a máloco se mu vyrovná. Mraky jsem z výčtu cukrárenských dobrot nemohla vynechat už jenom proto, že na našem blogu patří k vašim nejoblíbenějším receptům (brzy pokoří stotisícovou hranici). Odpalované těsto je snadné na přípravu a zápolení s krémy zvládnete bez problémů, přitom výsledný efekt je maximální. Tajemství pravidelných řezů spočívá v tom, že si horní plát nakrájíte předem a pak složíte jako puzzle. 

Do základního sněhového těsta laskonek můžete přidat buď kokos nebo lískové oříšky, které mu dají charakteristickou chuť. Protože se křupavé korpusy slepují krémem, opět máte možnost ovlivnit jejich variace - ke kokosovému těstu se hodí karamel, k oříškovému těstu zas přidejte pařížský krém a třeba trochu čokolády navrch. Záleží na tom, co máte nejradši. Křehké korpusy lze napéct dopředu a uskladnit je ve vzduchotěsné krabici. Ušetří vám to čas, až budete chystat pohoštění pro návštěvu.

Kremrole je možné vyrobit z listového těsta, pak jsou trochu křupavé, ale pokud máte rádi ty cukrárenské, ty se dělávaly z máslového těsta. Vzhledem k tomu, že jich spořádáte hned několik, není to společně s cukrovým sněhem nic dietního. Ale ta dobrota! S těstem se hezky pracuje - skoro bych řekla, jak po másle - a pokud sníh dobře ušleháte nad párou, i sním je práce snadná. Není divu, že malé kremrole se dělávaly i na výslužku z honosných svateb. Dají se dobře uskladnit i zabalit.

Tento recept sice nepatří do českých cukráren, ale chtěla jsem ho nabídnout jako výtečný odlehčený dezert dokonale splňující retro návraty. Jedná se o americký recept z období, kdy ještě neexistovaly pudinky v prášku. Uvaříte ho v hrnečcích ve vodní lázni, a to celé i s přípravou trvá zhruba 10 minut. K vytvoření pudinkového dezertu budete potřebovat pouze smetanu, vejce, trošku cukru, a pár kapek citronu; zjistíte, že je zcela bez škrobu. K pudinku patří javorový sirup a kompotované mandarinky. Výsledné chutě jsou lahodné a váš pudink bude zcela bez dochucovadel, barviv a umělých příchutí.

Med se odedávna používal jako sladidlo i jako vynikající konzervant prodlužující trvanlivost ořechů i pečiva. Pustíte-li se do výroby medových plátů na dort, toto pečení si oblíbíte. Není nijak složité, přitom výsledek patří k těm, kterým nikdo neodolá. Můžete vyrobit medové řezy, anebo tradiční kulatý dort složený z tenkých medových plátů spojených mléčným krémem a vlašskými ořechy. Pravý staročeský medovník by měl vydržet při nízké teplotě minimálně 20 dní, ale ten váš se nedostane ani ke čtvrtině tohoto limitu.

Mlsejte s rozvahou a nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.