NA CO VŠECHNO SE HODÍ JEDLÁ SODA

TVAROHOVÉ DEZERTY: JAK SI PORADIT I BEZ TROUBY?
24.7.2024
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den první
28.7.2024

Eco-friendly natural cleaners, baking soda and lemon

Jedlou sodu znaly jako praktického a univerzálního pomocníky už naše prababičky. Ani dnes, kdy je na trhu velká řada speciálních čističů na cokoliv, by se ale na sodu nemělo zapomínat. Je levná, ekologická a účinná.

Jedlá soda neboli soda bikarbona či pečicí nebo také užívací soda (pozor, neplést s prací sodou!) je čistě chemicky vzato hydrogenuhličitan sodný. Co umí na jedničku, je neutralizace kyselin, což je v podstatě princip, kterého se využívá u většiny jejích využití a je to to, co v jejím případě spojuje kypření těsta na buchtu s čištěním zašlé špíny.

Jedlá soda způsobila revoluci při pečení. Její využití je ale mnohem pestřejší a zajímavější.

NA PEČENÍ

1

Bikarbona není žádným moderním výdobytkem, při mumifikaci ji využívali už staří Egypťané, do běžných domácností se ale dostala až s kypřicím práškem během 2. poloviny 20. století – a způsobila revoluci v pečení, které se díky nenutnosti kynutí a zdlouhavého ručního šlehání stalo mnohem jednodušším. Jedlá soda je nedílnou součástí kypřicích prášků dodneška, aby vzkypěla, potřebuje trochu kyseliny, což složení „prdopeče“ zajišťuje bez ohledu na to, jaké ingredience se objevují v připravovaném receptu. Pokud přidáte trochu citronové šťávy či kůry nebo třeba kefír, není třeba kypřicího prášku a vystačíte si s jedlou sodou.

 

NA PŘIPEČENÉ HRNCE

2

Zdobí dno vašeho hrnce spálenina, kvůli které přemýšlíte, jestli jej rovnou nevyhodit? Bezchybný lesklý povrch už mít nebude, díky jedlé sodě jej můžete hravě používat dál. Na dno nasypte pár lžic sody, zalijte trochou vody s prostředkem na nádobí a nechte chvíli stát. Pak přiveďte k jemnému varu a sledujte ten zázrak, jak se spáleniny začne místy uvolňovat. Bezu drátěnky se neobejdete, ale soda vám ušetří minimálně polovinu práce. V případě potřeby postup opakujte, některé spáleniny jsou... Odolné.

 

NA TROUBU A DALŠÍ MASTNOU ŠPÍNU

3

Od té doby, co jsem objevila kouzlo jedlé sody smíchané s univerzálním čisticím prostředkem na hustou kašičku, nemám při úklidu leckteré mastné zašlé špíny oblíbenějšího pomocníka. Nedávno jsem s tím vyčistila nalezený, opravdu nechutně zašlý plynový sporák, který můj muž chtěl při prvním pohledu na něj vyhodit. kašičkou jsem vydrbala odolné mastné kapky na dlaždicích nad oním sporákem, digestoř, vnitřní stěnu dvířek sporáku, ale i spáry s usazeninami od vody ve sprchovém koutu, zahradní náčiní a vůbec všechno, co mi přišlo pod ruku. Zkrátka spousta legrace za zatraceně málo peněz!

 

NA ODOLNÉ SKVRNY

4

Nejen na odolnou mastnotu se hodí zmiňovaná kašička z jedlé sody a univerzálního čisticího prostředku. Vyčistíte tím i penály a školní aktovky, skvrny na čalounění a dalších textiliích, které se obtížně dávají do pračky. Vždy samozřejmě ideálně vyzkoušejte na skrytém místě, zda je textilie stálobarevná. A počítejte s tím, že soda funguje i jako abrazivo: jestliže budete místo hodně drhnout, můžou nitky „zchlupatět“, případně si na víc umolousaném čalounění vyrobíte čistý flek a bude třeba následně vyčistit celou plochu. :-)

 

NA KOUPELNU

5

Jak už jsem psala, kašičkou perfektně vyčistíte spáry, co ale s umyvadlem či toaletou? Moje děti milují čištění umyvadla: do odpadu nasypte 2 lžíce sody, zalijte 2 lžícemi univerzálního prostředku a zalijte trochou bílého octa (je o něco koncentrovanější než klasický kuchyňský, ale i ten vám dobře poslouží). V odpadu nastane velmi zajímavá chemická reakce, při níž se začne odpadem valit spousta pěny, a když odpad ucpete třeba hadrem, tak tahle pěna pořádně vyčistí i přepadový odtok.

Do toalety nasypte sodu smíchanou s kyselinou citronovou v poměru 4:1, usazeniny zmizí skoro samy.

 

PROTI ZÁPACHU

6

Ať už smrdí cokoliv, soda si s tím poradí. Dejte ji do misky do lednice, nasypte jí trochu do sportovních tenisek, poprašte jí matraci, vyčistěte jí plastové láhve. Když v roztoku jedlé sody (na 5 litrů vody použijte asi 1 hrnek sody) namočíte a necháte asi hodinku ležet zatuchlé utěrky, ručníky, hadry, zbavíte se zatuchlého zápachu. Funguje to i s propocenými tričky, ponožkami atd., soda zároveň funguje tak trochu jako dezinfekce. Pro zároveň bělicí efekt přidejte i 1–2 lžíce perkarbonátu sodného (i ten prodáváme), zmizí i skvrny od kečupu a podobných lahůdek na dětském oblečení.

 

NA LEPIDLO I ŠPERKY

7

Pořád je to málo? Tak když sodu smícháte s olejem, tak se díky vzniklé kašičce zbavíte zbytků lepidla po etiketách a dalších páskách a samolepkách – to se v domácnosti, která ráda zavařuje nebo vlastní děti, může jedině hodit.

Když zase do misky vystlané alobalem dáte zašlé řetízky a podobné šperky a přidáte sodu, nečistoty se postupně uvolní a vy už šperky dočistíte jen hadříkem. 

1808701_290_eshop_z1

JEDLÁ SODA DO KAŽDÉ DOMÁCNOSTI

Kromě všeho zmíněného vás soda v kombinaci s citronovou šťávou zbaví zápachu z dřevěného prkénka, pomůže vydrbat každou zašlou spáru a jako roztok (asi 4 lžíce na 1 litr vody) pomůže zlikvidovat plevel ve spárách na dvorku, jemné poprášení půdy kolem rajčat zase prý vylepší jejich chuť, funguje i jako hnojivo na okurky nebo jako postřik proti plísním (4 lžíce na 3 litry vody). A ABYSTE JÍ NIKDY NEMĚLI MÁLO, NABÍZÍME I 5KILOVÉ BALENÍ.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *