Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Používáte-li rádi mikrovlnnou troubu, určitě si oblíbíte rychlé pečení slaných pochoutek a sladkých koláčků v hrnkách. Malou porci teplého jídla zvládnete připravit i v průběhu pracovního procesu.
Je to malý příspěvek k věčně diskutovanému tématu, jak se stravovat v zaměstnání, kde je nedostatek času i soukromí. Máte-li dobré zázemí, vyzkoušejte to. K vytvoření porce slaného koláče potřebujete kromě surovin jen hrnek, vidličku a 15 minut volného času.
Vedle jednoduchých receptů vám chci představit i pěkné párové hrnečky. Tyto modré, v nichž jsem jídlo připravovala, ale i další modely, máme v sadách po dvou kusech vkusně zabalené do papírové krabice s kartičkou.
Je to hezký tip na dárek, a vzhledem k tomu, že řada z hrnků je plná srdíčkových dekorů, mohou se vám hodit právě nyní, před Valentýnem!
Příprava: 15 minut s pečením
připraveno podle Angeliky Ilies, recepty jsou určeny pro hrnky o objemu 300 ml
MUG LORRAINE (přední hrnek)
1. Do hrnku rozklepněte vejce a prošlehejte ho. Přidejte tvaroh, sůl a koření, přisypte šunku i pažitku, a pomocí vidličky ušlehejte dohladka. Máte-li větší a širší hrnek, pohodlně využijete i šlehací mini metličku.
2. Přidejte mouku se zamíchaným kypřicím práškem a vytvořte těstíčko.
3. Hrnek vložte do mikrovlnné trouby a pečte při 600 wattech 2 minuty (pekla jsem na střední výkon asi 4 minuty). Zkontrolujte povrch, který by měl být zpevněný, posypte ho jemně paprikou a pažitkou, a ihned podávejte.
MUG NEAPOL (zadní hrnek)
1. Do hrnku vyklepněte vejce, přidejte olivový olej a vidličkou prošlehejte. Dále přidejte 2 lžíce omáčky, bazalku, dochuťte solí a pepřem. Vidličkou vše spojte dohladka.
2. Přilijte mléko, přisypte mouku se zamíchaným práškem do pečiva a vytvořte vláčné těstíčko.
3. Hrnek vložte do mikrovlnné trouby a pečte na 600 wattů necelé 2 minuty (pekla jsem na střední výkon asi 4,5 minuty). Když je těsto na povrchu zpevněné, hrnek vyndejte a dokončete zbývající lžící omáčky a nahrubo nastrouhaným sýrem.
Doma si s pečením můžete více vyhrát, vyzkoušet různé ingredience podle svého. Výbava do práce však musí být jednoduchá. Pořiďte si plastový box do lednice, abyste měli vše pohromadě, a uložte si tam malé skleničky se vším, co se nekazí. Šunku, zeleninu a další pochutiny si musíte občas donést. Zafunguje i domluva s kolegy a kolegyněmi, každý se může čas od času postarat o zásoby.
Hrnečky musí do mikrovlnky jeden po druhém. Na přípravu koláčů jsou ideální hrnky s rovnějšími boky. V úzkých nebo kónických tvarech s malým dnem se suroviny hůře rozmíchají. Lépe se také pracuje s většími hrnky, jako jsou tyto (mají objem skoro 400 ml), ale počítejte s tím, že i když těsto vyběhne, nebude dosahovat až pod okraj. To je v pořádku, já jsem trochu přidávala kvůli focení. Nepoužívejte hrnky z kovu, křehkého porcelánu a tenkého skla. Také síla porcelánu ovlivní dobu pečení. Na poprvé čas pečení trochu podhodnoťte, pár sekund můžete přidat vždy. Až se s hrnky lépe poznáte, budete vědět přesně, jak na ně.
Tyto koláčové kousky, ať slané či sladké, jsou nejlepší ještě teplé. Použijete-li větší hrnek, máte nahoře dostatek prostoru pro dochucení i dozdobení. Jíte-li doma, můžete si svou porci prostřít i na talířek. Upečené těsto odskočí od stěn, a pak ho stačí uvolnit nožem a vyklepnout na talíř. Mikrovlny těsto dokonale propečou. Pokud se vám napoprvé zdá těsto tuhé, uberte 10-20 sekund. Chutnější je vláčná a měkčí konzistence.
Stejným způsobem můžete vyzkoušet i pečení nasladko. Recept na dobrý jablečný koláček naleznete ZDE.