Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Chystáte sváteční oběd? Nabídněte hostům šťavnatou pečeni pod medovou krustou. Výtečnou marinádu hojně využijete i v nastávající grilovací sezoně.
Připravovat jídlo, při němž se můžete věnovat hostům, je příjemné. Tento komfort vám dopřeje trouba i gril. Při grilování se navíc připojí i další ochotné ruce, protože tahle zábava na čerstvém vzduchu je víceméně společenskou záležitostí.
Šťavnaté úpravy různých druhů mas se často neobejdou bez chuťově zajímavých marinád. Při každé práci s masem dodržujte pár důležitých pravidel, aby se vám dílo povedlo:
Pro sváteční pečínku do trouby jsem vybrala medovou marinádu s červeným vínem. Výtečně dokončí vepřové maso, které doplním křehkými zelenými fazolkami a opečenými brambůrky. Přitom vám předvedu jednu z šikovných vychytávek - silikonovou mašlovačku s dózou. Nejen, že si všude kolem pekáče nenaděláte nepořádek, ale zbytek marinády v uzavřené dóze uložíte v lednici na další příležitost.
Příprava: 1, 5 hodiny * Získáte: 4 porce
Medová marináda
Dokončení
1. Maso omyjte, osušte, opepřete a mírně osolte.
2. Mezitím co odpočívá, připravte si marinádu - Do kastrolku dejte tmavý cukr, přidejte víno, balzamikový krém a med. Vše za stálého míchání pomalu zahřívejte až do konzistence sirupu.
3. Maso ze všech stran opečte na pekáči na 2 lžících oleje. Zapněte troubu na 180 °C. Stěny pekáče potřete máslem, marinádu přesuňte do nádoby mašlovačky. Maso ze všech stran hodně potřete a přidejte 2 nahrubo rozkrájené cibule. Pekáč přikryjte poklicí a dejte péct na 45 minut. Maso není třeba otáčet.
4. Pak vše zkontrolujte, pekáč vyjměte z trouby a maso přesuňte na prkénko. Shora ho nakrájejte do mřížky, nepříliš do hloubky. Povrch bohatě potřete marinádou a vložte bez poklice zpět do trouby. Pečte asi 40 minut - podle výšky masa, přičemž několikrát obnovte marinádu. Jakmile je povrch zlatý a marináda vyváří krustu, je hotovo.
Maso zprudka opečte, aby se zatáhlo, a připravte si marinádu. Zchladnutím ještě víc zhoustne. Milujete-li podobné úpravy kuřecích křidélek s ostrou směsí koření, bude vám chutnat i tato jemnější verze s červeným vínem. Cibule nedávejte moc, ale ve šťávě zkaramelizuje a svou úlohu tedy má. Jakmile marináda zchladne, přesuňte ji do dózy patřící k mašlovačce, z níž vám už neukápne ani kapička.
V okamžiku, kdy odstraníte poklici na pekáči, bude už maso propečené. Nepříliš hlubokými řezy naporcujte horní stranu pečeně a vetřete dovnitř co nejvíce marinády. Pekáč ponechte na spodní příčce a maso často potírejte. Pod medovou krustou zůstane krásně šťavnaté.
Fazolky patří k výtečným jarním přílohám. Pokud je nemáte příliš rádi, možná je to tím, že jste je nikdy neokusili správně připravené. Dejte jim péči, aby zůstaly křupavé a sladké. Než se pečeně dodělá a odpočine si na talíři, dám vychladlé a okapané fazolky na pánev s kouskem másla, přidám sůl dle chuti, trochu slaniny a červený pepř. Pak už můžete směle servírovat...