Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Masopustní hody vrcholí tuto neděli. I když je budeme trávit doma za pecí, je čas připravit vydatné a dobré menu.
Vrchol masopustu připadá na neděli 14. února. Společně s Valentýnem je tedy opravdu co oslavovat. Dle zvyků našich předků byste měli o Masopustní neděli spořádat co nejvíce jídla a pití, abyste nabrali sílu na celý rok. K tomu jen dodávám, že byste mohli začít vydatnou polévkou. Mrzne totiž, až praští, tak se bude hodit pro zahřátí.
Polévka plná masa mnohdy postačí i jako hlavní jídlo. Vývar z uzeného kolene dělám vždy, když ho koupím hotové. Odpadá zdlouhavé vaření a v mezičase se mohu věnovat pečení malých sýrových taštiček, které jsou k polévce výborné. Husté polévky ráda servíruji do ušatých polévkových misek. Dlouho drží teplo a stylově se hodí k zimě.
Příprava: 2 hodiny * Získáte: 2 l polévky
Polévka
Sýrové taštičky
1. Maso vložte do vody a společně s cibulí, celerem, mrkví, petrželí, bobkovým listem, kuličkami pepře a solí nechte táhnout na slabém plameni asi 2 hodiny.
2. Vývar zceďte, přidejte natrhané maso, plátky žampionů orestovaných na oleji, majoránku, polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
3. Vše krátce provařte a na poslední 2 minuty přidejte hrášek a nasekanou pažitku.
4. V průběhu vaření polévky si připravte taštičky - z těsta vykrájejte kolečka o průměru 4 cm. Nastrouhaný sýr dejte do misky, přidejte česnek a 1 vejce, vidličkou spojte. Měla by vzniknout nepříliš mokrá, lepivá hmota. Na polovinu koleček naneste směs, přičemž se snažte trefit jen na střed. Vršek lehce přiklopte druhým kolečkem a suché okraje smáčkněte k sobě. Taštičky potřete bílkem, posypte mákem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C 15-20 minut dozlatova.
Horkou polévku rozdělte do misek a podávejte s taštičkami, nejlépe ještě teplými.
Sýrové taštičky jsou rychlé a jednoduché. Použijte k tomu vyválený plát hotového listového těsta a vytvořte jich tolik, kolik se tam vejde. Sýrovou náplň lze různým způsobem obměňovat, určitě vyzkoušejte i špetku rozmělněného česneku, bylinky, muškátový oříšek apod. Příloha je efektní a hodí se ke všem vývarům.
Příprava vývaru je vždy pastvou pro oči. Během pomalého vaření polévky upečte taštičky, které zůstanou krásně křupavé. K polévce je můžete podávat i vychladlé, ale když se dokážete synchronizovat a vyndáte je z trouby teplé těsně před podáváním polévky, sklidíte velkou pochvalu.
Vývar z vepřového kolene je méně známý, ale určitě ho vyzkoušejte. Je to skvělý základ pro polévku z jarní zeleniny, hrášku nebo pro přídavek čočky. Pokud vám řezník přidá pár morkových kostí, bude ještě lépe. Uvaříte-li v polévce více vepřového masa, můžete po polévce pokračovat v hodování s jablkovým křenem a domácím chlebem. Krásnou neděli!
2 komentáře
Uzený vývar zdravěji
Pokud vařím uzené maso, dávám nejdříve vařit samotné maso, po chvilce vaření vodu vyliji a dávám novou studenou vodu a vařím již s kořením a zeleninou. Maso je pak jemnější a vývar obsahuje méně karcinogenních zplodin vzniklých při uzení. Toto je nejvíc znát při vaření uzených žeber. Uzené maso ve vakuovém balení většinou očazené není, ale doporučuji se podívat na obal, kolik masa skutečně obsahuje.
Zdravím a přeji dobrou chuť.
Marta
Dobrý den, paní Marto,
děkujeme za příspěvek a zkušenosti, také zdravím!