MALINOVÝ CHIA DŽEM K RYCHLÉ SPOTŘEBĚ

OVOCNÉ KNEDLÍKY 3x JINAK (A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC)
OVOCNÉ KNEDLÍKY 3x JINAK (A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC)
3.7.2024
RECYKLACE PLECHOVEK ANEB STOLOVÁNÍ NA ZAHRADĚ
RECYKLACE PLECHOVEK ANEB STOLOVÁNÍ NA ZAHRADĚ
8.7.2024

Chuť malin a vůně lesa patří k prázdninám jako máloco. Najdete-li úrodu, zavřete si toto skvělé bobulové ovoce do sklenic. Každičké ráno se na něj budete těšit.

Když jsem o minulém víkendu potkala souseda vracejícího se s rozesmátými dětmi z lesa, ochutnala jsem... děti s umazanými pusami pyšně nesly ošatku pečlivě rozprostřených malin a pro mě to byl pokyn, abych nezapomněla na skvělý prázdninový džem. Tak tady je. Dávám do něj zdravá chia semínka, která se postarají o zahuštění. Mají neutrální chuť, a ani v nejmenším neovlivní vyznění malin. Džemu dodají zajímavou strukturu a zcela nahradí želírovací cukr a pektin.

O výrobě džemu ani nemůže být řeč - není to žádná práce. Jen ho krátce povaříte, párkrát zamícháte a je hotovo. Malinové blaho snězte rychle, protože takto upravený džem patří k těm, které se nezavařují, neboť chia semínka obsahují jen malé množství kyselin a kazila by se. Ale nebojte se, že se tak stane. Křupavé rohlíky s čerstvým sýrem, domácí jogurty nebo v horku všudypřítomná zmrzlina, se o spotřebu spolehlivě postarají.

Příprava: 20 minut * Získáte: 1 ¾ dózy s klip uzávěrem o objemu 270 ml

  • 500 g čerstvých malin
  • šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 6 lžic medu
  • 4 zarovnané lžíce chia semínek

1. Maliny dejte do širokého síta, properte je pod tekoucí vodou a nechte okapat. Pak je mírně rozmačkejte lžící, šťávu zachyťte. Maliny i šťávu přesuňte do kastrolu s dvojitým dnem.

2. Přidejte šťávu z limety, cukr a vše dobře promíchejte. Směs začněte zahřívat a jakmile přijde do mírného varu, vařte ještě 6 minut.

3. Poté přimíchejte med a semínka a za stálého míchání směs udržte v mírném varu po dobu dalších 5 minut. Ochutnejte, zda džem nepotřebuje dosladit, a hotový nalijte do vypařených sklenic. Po vychladnutí je uložte do lednice.

POZN.: Džem není třeba mixovat, při tepelné úpravě se maliny rovnoměrně rozdusí. Chia semínka jej dostatečně zahustí a po vychlazení džem ještě více zpevní.

Sada dvou různě velkých sít se v létě doma nezastaví. Nechte si je pěkně po ruce, protože propírání salátů, zeleniny, ovoce i nakládaček je v plném proudu. Síta mají dvě výjimečné přednosti - jsou stabilní (nesnáším, když ve víru práce odložím kulaté síto, které se kolíbá po stole a cáká, nebo se radostně oklepává z mouky a cukru) a stojí tam, kam je odložíte. Nerezový podstavec se postará o to, aby se síto ani nehnulo. A když říkám, že si je máte nechat po ruce, pak vám prozradím, že z většího síta vznikne efektní mísa na ovoce či zeleninu.

Ještě to podstatné k výrobě džemu

  • maliny properte pod tekoucí vodou, nechte okapat a lžící jemně pomačkejte; i se šťávou je přesuňte do hrnce se silným dnem a dále postupujte podle receptu
  • chia semínka snadno zařadíte do pravidelné stravy; nemají výraznou chuť a tak je lze přidat téměř do všeho - například do ovesných kaší, pudinků, jogurtů, smoothie i pečiva; vzhledem k tomu že výrazně absorbují tekutiny (až 12×), využijte je jako zahušťovadlo; pro vysoký obsah zdraví prospěšné vlákniny je však konzumujte v menším množství odpovídajícím asi 1½ lžíce denně a to vždy ve zpracovaném stavu, tedy nabobtnané v jídle

Klipovou sklenici uchovávejte v lednici a džem spotřebujte v rozmezí 7 - 10 dnů. Pokud někam odjíždíte, nedělejte si starosti, že o džem přijdete; zamrazený vydrží do vašeho návratu.

Určitě jste si všimli, jak létu sluší modrobílá kombinace na nádobí i kuchyňském textilu. Níže tedy jen malá ochutnávka z našeho e-shopu, kde naleznete smaltované konvice na sbírání plodů, plecháčky, oblíbený porcelán s cibulovým vzorem i s květinami, a také potřebné boxy pro zamrazování. Zkrátka vše, co budete o prázdninách potřebovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *