MALINOVÝ CHIA DŽEM K RYCHLÉ SPOTŘEBĚ

OVOCNÉ KNEDLÍKY 3x JINAK (A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC)
3.7.2024

Chuť malin a vůně lesa patří k prázdninám jako máloco. Najdete-li úrodu, zavřete si toto skvělé bobulové ovoce do sklenic. Každičké ráno se na něj budete těšit.

Když jsem o minulém víkendu potkala souseda vracejícího se s rozesmátými dětmi z lesa, ochutnala jsem... děti s umazanými pusami pyšně nesly ošatku pečlivě rozprostřených malin a pro mě to byl pokyn, abych nezapomněla na skvělý prázdninový džem. Tak tady je. Dávám do něj zdravá chia semínka, která se postarají o zahuštění. Mají neutrální chuť, a ani v nejmenším neovlivní vyznění malin. Džemu dodají zajímavou strukturu a zcela nahradí želírovací cukr a pektin.

O výrobě džemu ani nemůže být řeč - není to žádná práce. Jen ho krátce povaříte, párkrát zamícháte a je hotovo. Malinové blaho snězte rychle, protože takto upravený džem patří k těm, které se nezavařují, neboť chia semínka obsahují jen malé množství kyselin a kazila by se. Ale nebojte se, že se tak stane. Křupavé rohlíky s čerstvým sýrem, domácí jogurty nebo v horku všudypřítomná zmrzlina, se o spotřebu spolehlivě postarají.

Příprava: 20 minut * Získáte: 1 ¾ dózy s klip uzávěrem o objemu 270 ml

  • 500 g čerstvých malin
  • šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 6 lžic medu
  • 4 zarovnané lžíce chia semínek

1. Maliny dejte do širokého síta, properte je pod tekoucí vodou a nechte okapat. Pak je mírně rozmačkejte lžící, šťávu zachyťte. Maliny i šťávu přesuňte do kastrolu s dvojitým dnem.

2. Přidejte šťávu z limety, cukr a vše dobře promíchejte. Směs začněte zahřívat a jakmile přijde do mírného varu, vařte ještě 6 minut.

3. Poté přimíchejte med a semínka a za stálého míchání směs udržte v mírném varu po dobu dalších 5 minut. Ochutnejte, zda džem nepotřebuje dosladit, a hotový nalijte do vypařených sklenic. Po vychladnutí je uložte do lednice.

POZN.: Džem není třeba mixovat, při tepelné úpravě se maliny rovnoměrně rozdusí. Chia semínka jej dostatečně zahustí a po vychlazení džem ještě více zpevní.

Sada dvou různě velkých sít se v létě doma nezastaví. Nechte si je pěkně po ruce, protože propírání salátů, zeleniny, ovoce i nakládaček je v plném proudu. Síta mají dvě výjimečné přednosti - jsou stabilní (nesnáším, když ve víru práce odložím kulaté síto, které se kolíbá po stole a cáká, nebo se radostně oklepává z mouky a cukru) a stojí tam, kam je odložíte. Nerezový podstavec se postará o to, aby se síto ani nehnulo. A když říkám, že si je máte nechat po ruce, pak vám prozradím, že z většího síta vznikne efektní mísa na ovoce či zeleninu.

Ještě to podstatné k výrobě džemu

  • maliny properte pod tekoucí vodou, nechte okapat a lžící jemně pomačkejte; i se šťávou je přesuňte do hrnce se silným dnem a dále postupujte podle receptu
  • chia semínka snadno zařadíte do pravidelné stravy; nemají výraznou chuť a tak je lze přidat téměř do všeho - například do ovesných kaší, pudinků, jogurtů, smoothie i pečiva; vzhledem k tomu že výrazně absorbují tekutiny (až 12×), využijte je jako zahušťovadlo; pro vysoký obsah zdraví prospěšné vlákniny je však konzumujte v menším množství odpovídajícím asi 1½ lžíce denně a to vždy ve zpracovaném stavu, tedy nabobtnané v jídle

Klipovou sklenici uchovávejte v lednici a džem spotřebujte v rozmezí 7 - 10 dnů. Pokud někam odjíždíte, nedělejte si starosti, že o džem přijdete; zamrazený vydrží do vašeho návratu.

Určitě jste si všimli, jak létu sluší modrobílá kombinace na nádobí i kuchyňském textilu. Níže tedy jen malá ochutnávka z našeho e-shopu, kde naleznete smaltované konvice na sbírání plodů, plecháčky, oblíbený porcelán s cibulovým vzorem i s květinami, a také potřebné boxy pro zamrazování. Zkrátka vše, co budete o prázdninách potřebovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *