HRUŠKY? ZAVAŘTE JE, MUŽI JE MILUJÍ

lívance palačinky
LÍVANCE, PALAČINKY A VAFLE, NEJLEPŠÍ SLADKÉ SNÍDANĚ
22.9.2023
PŘÍRODNÍ KOSMETIKA DO KAŽDÉ KOUPELNY (POZOR, VHODNÉ I JAKO DÁREK!)
27.9.2023

Svůdné ovoce, které si po zavaření vychutnáte leště lépe, než když je čerstvé, to jsou hrušky. Pevné plody jsou vhodné k zavařování, přičemž práce s nimi je minimální.

S některými druhy hrušek je při sklizni potíž. Nejprve jsou pevné a najednou během několika dnů změknou. Máte-li jejich nadúrodu, nezbývá, než je ve správnou chvíli zavařit. Chuť hrušek vynikne sama o sobě, potřebuje jen podpořit aromatickým kořením, jako je hřebíček a skořice. Jsou tu však ještě další možnosti. Pár sklenic vždy zavařím společně s medem, bílým vínem a kandovanou pomerančovou kůrou. Vychlazený kompot patří v zimě k lahůdkám. Podávám ho o Vánocích ke studeným nářezům z krůtího a ostatního drůbežího masa. 

Příprava: 45 minut + zavaření * Získáte: 3 velké sklenice / 4 - 5 malých

  • 2 kg tvrdších hrušek = 1,30 kg očistěných
  • miska s vodou a trochou octa
  • 600 ml bílého vína, polosladkého
  • 100 ml medu, tekutého
  • 240 g krupicového cukru
  • 6 hřebíčků
  • 3 plné lžíce kandované pomerančové kůry
  • 1 rulička skořice
  • 3 lžíce ovocného destilátu, nejlépe hruškovice (nemusí být)

1. Omyté hrušky oloupejte, rozkrájejte a vykrojte jádřinec. Buď vytvořte štíhlé osminky nebo kolečka s vypíchnutým středem. Vkládejte je do misky s chladnou vodou a trochou octa. Ocet zabrání většímu zežloutnutí dužniny.

2. Do hrnce nalijte víno, přidejte med a rozmíchejte ho. Pak nálev začněte zahřívat a přidejte ostatní ingredience vyjma destilátu. Přiveďte ho k varu, nechte 5 minut povařit a odstavte. Přilejte destilát a promíchejte.

3. Ovoce rozdělte do vypařených sterilizovaných sklenic a zalijte ho teplým nálevem asi 2 cm pod okraj. Hrušky při zavařování pustí vlastní šťávu. Z nálevu odstraňte skořicí, ale hřebíčky a pomerančovou kůru rozdělte do sklenic. POZN.: Pokud se vám trocha nálevu nedostává, přidejte maličko vroucí vody. Otřete hrdla sklenic a zavíčkujte je. 

4. Zavařování v troubě - Troubu vyhřejte na 180 °C. Sklenice postavte do pekáčku vyloženého utěrkou. Nalijte do něj vodu do výšky 2 cm a snažte se, aby se sklenice nikde nedotýkaly. Zavařujte 30 minut, pak troubu vypněte, na prst otevřete, a hrušky nechte ještě dalších 30 minut uvnitř.

Máte-li hrušek hodně, je třeba rozkrájené dílky uložit do vody s trochou octa. Dužnina zežloutne jen maličko a kompot bude mít ve finále pěknou barvu. Kandovanou pomerančovou kůru si můžete vyrobit doma, ale většinou se k tomu dostanete až v klidu zimních měsíců. Hotovou kůru v BIO kvalitě lze zakoupit v potřebách pro cukráře, v obchodech se zdravou výživou a dokonce i ve vybraných lékárnách.

KUCHYŇSKÁ VÁHA RETRO DĚLÁ ČEST SVÉ ZNAČCE

Mechanická kuchyňská váha s nerezovou miskou bude slušet každé kuchyni laděné do venkovského stylu. Mám podobnou už celá léta (znáte ji z mých receptů) a předpokládám, že ji po mě ještě někdo zdědí :o) Tyto mechanické váhy fungují znamenitě, jen občas se dožadují úpravy přesnosti měření pootočením plastového kolečka k tomu určenému. Naleznete ji na našem e-shopu.

Nemáte-li speciální zavařovací hrnec, váš elán to nijak neubrzdí. Vyzkoušejte zavařování v troubě. Je naprosto jednoduché (viz recept), ale doporučuji každoročně zapisovat své zkušenosti do receptového sešitu. Přesně tak časem vychytáte křupavost okurek nebo kompotů jak to máte rádi.

KERAMICKÉ JÍDELNÍ TALÍŘE A MISKY FLORA

Tyhle krásné kusové keramické výrobky mi v poslední době učarovaly. Při zavařování jsem je okamžitě využila, ale v celé kráse vám je předvedu v samostatném článku. Máme je totiž ve 4 barvách s odlišnými rostlinnými dekory. Jdou skvěle k sobě a lze si je nakoupit v libovolných kombinacích.

V růžové, šedé, modrozelené a fialkové barvě k dostání ZDE.

2 Comments

  1. Saša napsal:

    mám dotaz : vy tam máte křišťálovou kouli? dnes jsem koupila hrušky, tak kompot bude s tím vínem. děkuji

  2. Jana Pippichova napsal:

    Sašo,
    potěšení je na mé straně, recepty připravuji pro vás, když se trefím, je to bezva! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.