LISTOVÉ TĚSTO NASLANO: V TĚCHTO RECEPTECH SI JEJ VYCHUTNÁTE

BÍLÁ ZELŇAČKA S HOUBAMI
13.1.2025
KUCHYŇSKÝ VÝLET DO ALP: CÍSAŘSKÝ TRHANEC S ROZINKAMI
16.1.2025

Listové těsto se stalo synonymem pro univerzální způsob, jak připravit pohoštění pro návštěvy nebo z čeho upéct jednoduchý koláč: naslano i nasladko. Dnes se budeme věnovat slaným receptům, protože s masem, špenátem nebo bylinkami umí být doslova okouzlující.

Jakkoliv jsou recepty s listovým těstem vesměs dost snadné, domácí příprava listového těsta snadná není ani trochu. Jsou některé rychlejší verze ze strouhaného tuku (recept najdete tady), klasické listové, které vzniká nekonečným překládáním a rozvalováním másla s tukem, ale doma dělají jen opravdoví nadšenci. Pověst jednoduchého pečení s listovým těstem přišla až s jeho rozšířením do chladicích boxů v obchodech a možnost zakoupit jej dokonce už rozválené tuto pověst dovedla k dokonalosti.

Pokud si domácí přípravu chcete přece jen vyzkoušet, omrkněte odkaz výše, to z másla strouhaného do mouky se dá připravit ještě relativně snadno a nevyžaduje žádnou speciální ingredienci, takže to někdy může být jednodušší, než běžet do obchodu pro hotové. A níže ode mě máte pár nápadů, jak si jej užít naplno.

Typicky se z listového těsta připravují různé pochutiny a jednohubky k vínu nebo pivu. Jednou z takových variant jsou křupavé tyčinky s rozmarýnem a sušenou šunkou, náplň ale můžete velmi variabilně přizpůsobit svým skladovým zásobám. Nejlepší jsou čerstvě dopečené, není ale samozřejmě problém připravit si je pár dní dopředu.

Nemáte čas nebo prostor ani na ty tyčinky? Ačkoliv se to možná nezdá, jde to opravdu i ještě jednodušeji: těsto stačí nakrájet na čtverce a upéct. Inspiraci na náplň takových jednohubek hledejte uvnitř článku s receptem na super jednoduché listové jednohubky. Je to moc fajn mlsání večer k televizi i jako rychlé pohoštění pro návštěvu.

Jaro začne klepat na dveře až za pár týdnů, už nyní si na něm ale můžete pochutnat, třeba v podobě tohoto koláče se špenátovou náplní a vařenými vejci, jehož základem je právě listové těsto. A protože podobný špenátový dort byl jednou z prvních věcí, které jsem kdy v životě vařila nebo pekla, mohu vám ze zkušenosti říct, že je opravdu potřeba počkat, než náplň zchladne, protože těsto se pod horkým špenátem prostě rozteče. :-)

Dopřáváte si v létě rádi grilovaný hermelín? V zimě jej vyměňte za pečený v kabátku z listového těsta. Není na to třeba žádnou kuchařskou školu a přípravu zvládne i mlsný chlap, který stojí v kuchyni poprvé, ale s výsledkem určitě budou spokojeni všichni, komu chutná rozteklý sýr.

Poslední dnešní tip opět listové těsto používá jako jakýsi kabátek, tentokrát se do něj schovala dobře kořeněná sekaná s worcesterem a francouzskou hořčicí. Těsto je potřeba zvrchu trochu propíchat vidličkou, aby mohla unikat pára, ale jinak tenhle kabátek funguje vlastně tak trochu jako pláštěnka: všechno zůstane hezky vevnitř a výsledek je úžasně šťavnatý kousek masa.

Co by se vám mohlo hodit

Co si ještě uvařit?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *