LETNÍ PEČENÝ ČAJ

LISTOVÉ KREMEŠE: VĚTRNÍKY NA PLECH, KTERÉ ZVLÁDNE KAŽDÝ
KOLEKCE ROSE PRO MILOVNÍKY KVĚTIN
28.5.2025
MLÝNEK NA VÝROBU NUDLÍ + VIDEO
2.6.2025

Nápoj, který vás v horkých dnech příjemně osvěží? Tento jednoduchý recept spojuje čerstvé ovoce, bylinky a koření, které se pečením promění v lahodný a voňavý nápoj. Skvělý pro relaxaci na terase nebo jako osvěžení při letních večerech.

Už je tu zase sezona pečených čajů. Tu nesmím propást, protože čaj by nám v zimě chyběl. Zvykli jsme si na jeho vůni i lahodnou chuť.

Pečené čaje mohou mít spoustu chutí (zcela odlišnou recepturu jsem nabídla už v zimě, můžete porovnat). Zatímco v chladnu si čaj vychutnáte pořádně horký, v úmorných vedrech ho podávejte vychlazený kostkami ledu s minerálkou a trochou čerstvého ovoce.

Z dvoukilové várky ovoce, kterou skutečně upečete v troubě, vznikne asi 10 menších skleniček. Základ čaje tvoří ovocná směs, kde polovinu váhy zaujímá právě zrající rybíz a zbytek je libovolná skladba sezonního ovoce. Vyzkoušet můžete i kořeněnou zimní variantu. Pečené ovoce by mělo vytvořit pouze prostředek k dosažení chuti čaje a zvláště horký nápoj by měl vzniknout pouze ze zcezeného ovocného nálevu. Avšak až ochutnáte prohřáté kousky ovoce, určitě je ve sklenici ponecháte a nakonec smlsnete pomocí lžičky.

Na sklenici nebo šálek nápoje – ať chlazeného nebo horkého, stačí 3 až 4 lžičky voňavé ovocné směsi. Samozřejmě čím více, tím lépe. Dolijte ji chlazenou minerálkou nebo horkou vodou a pak už si jen vychutnejte kousek zralého léta.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava: 30 minut * Pečení: 30 minut * Získáte: cca 10 malých skleniček

  • 2 kg sezonního ovoce
    (z toho vždy 1 kg rybízu a 1 kg směsi ovoce přibližně ve stejném poměru; použila jsem ⅓ hrušek, ⅓ nektarinek, ⅓ jablek + hrst jahod pro aroma)
  • 2 citrony, bez slupky, nakrájené na plátky
  • ¾ kg třtinového cukru
  • 6 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 2 zarovnané lžičky mleté skořice
  • 2 dcl kvalitního rumu

1. Troubu vyhřejte na 200 °C.

2. Do hlubšího pekáče nakrájejte umyté ovoce na drobné kousky (i se slupkou), rybíz odstopkujte. Přidejte oloupané citrony nakrájené na plátky. Ovoce zasypejte cukrem, přidejte veškeré koření a směs dobře promíchejte.

3. Pekáč zakryjte víkem, vložte na střední rošt do trouby a pečte 30 minut bez otvírání a míchání.

4. Ihned po vyndání z trouby ovoce zalijte rumem, směs promíchejte a ještě horkou plňte do malých skleniček. Pevně je zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Ponechejte je tak až do vychladnutí.

To je pastva pro oči! S ovocem pracuji moc ráda. Hrušky, jablka a nektarinky ponechejte se slupkou a vše nakrájejte na maličké kousky; rybíz zbavte stopek. Rum používat nemusíte, ale doporučuji ho nevynechávat. Podpoříte jím vůni koření a v nápoji později není příliš cítit. Jste-li pro, přidejte ho ovšem těsně před plněním ovoce do sklenic.

Ovoce pečte ve velkém hlubokém pekáči, ke kterému máte víko. Směs není třeba míchat, prostě ji nechte napospas troubě. Zralé ovoce pustí spoustu šťávy a nakonec ho ještě zalijete rumem, takže ve výsledku vznikne hustý kompot. Horkou směsí naplňte malé skleničky a zavíčkované je otočte dnem vzhůru, jako když děláte marmeládu.

Pochytat si zásoby na zimu, to je sympatická věc. Pohled do spíže s dobrotami považuji za velice uspokojivý. A ještě mám pokaždé kam sáhnout, když běžím za kamarádkami, které čaj neznají. Chcete-li udělat radost malým osobním dárkem, připravte si pár mini skleniček s pečeným čajem na ochutnání. Opatřete je přebalem z morušového papíru nebo z textilu a přidejte cedulku s věnováním a návodem, jak čaj připravit.

Do 400 ml sklenice dejte 4 lžičky pečeného čaje, zalijte je vychlazenou minerálkou. Přidejte pár kostiček ledu, plátek citronu, čerstvé maliny a chcete-li, lísteček meduňky. Servírujte s brčkem a lžičkou na ovoce. Pokud přidáte více čerstvého ovoce, čaj se výrazněji probarví.

Ještě tip na zimu

Pokud se vám podaří zásobu čaje uchovat na zimu (máte-li jen jednu várku, pak o tom pochybuji :o) ), připravte si horký čaj. Do čajového šálku dejte 3 lžičky směsi ovoce i nálevu a vše zalijte horkou vodou. Čaj má krásně karamelovou barvu a nádherně voní.

Když zásoby uprostřed zimy dojdou, k výrobě nového čaje klidně použijte mražené ovoce a směs doplňte jablky a pomeranči. Podpořte chuť skořice, hřebíčku a badyánu vanilkou a připravte si typicky vánoční nápoj.

Může se hodit...

Inspirace na léto, snadno a rychle

2 komentáře

  1. Horníková napsal:

    Dobrý den,
    pečený čaj vyrábím již 10 let,takže to není žádná novinka.Souhlasím s Vámi,že je to velmi vhodný dárek či pozornost při návštěvě kamarádek nebo známých.Velmi se mi to osvědčilo. Vyrábím i jiné pochutiny a recepty předávím díl.

  2. Jana napsal:

    Paní Horníková,
    také vás zdravím. Zrovna nedávno jsem koukala, že za ta léta, co se pečené čaje vyrábějí, cena kupovaných produktů spíš vzrůstá. Takže když se dá zpracovat směs částečně z domácích zdrojů, je to fajn rozdělit se s přáteli. Jistě výborně vaříte, když jste žádaná o recepty. To je vždy nejlepší odměna :o) Přeji příjemný víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *