KUŘE NA 5 ZPŮSOBŮ

LÍVANCE Z RICOTTY A JAHODOVÝ KOKTEJL
13.5.2019
LOŽNICE JAKO SEN
15.5.2019

Kuřecí maso je nejen plné bílkovin a cenných látek, ale je také ekonomicky výhodné - drůbež dokážete ve své kuchyni zužitkovat beze zbytku.

Samotné maso lze spotřebovat nejrůznějšími způsoby, ale také zbývající kosti a droby se hodí na výtečný vývar, vnitřnosti zase na lahodné teriny, polévkové knedlíčky a kombinované saláty. Jemné kuřecí maso není chuťově příliš výrazné, a tak mu můžeme přisoudit tisícero úprav - od exoticky kořeněného menu až po nepřekonatelné české řízečky.

Marinády se postarají o zvláčnění suššího masa, máslo a bylinky provoní studený nářez z libových kousků - a chcete-li pomýšlet na dietu, pak není nic jednoduššího, než odstranit kůži, v níž se nachází většina drůbežího tuku. Maso je pak vhodné svěřit marinádě a při pečení často potírat vypečenou šťávou.

Křupavé kuřátko je samozřejmě jen malou ukázkou u nás domestikovaného ptactva, které s potěšením konzumujeme, ale zůstaňme u něj, protože je to jedno z nejčastěji upravovaných mas na našem jídelníčku. Jistě s ním máte všemožné zkušenosti, takže následující recepty berte jen jako malé tipy společně s celou nabídkou kuchyňského vybavení, které naleznete na našem e-shopu.


VYDATNÁ POLÉVKA

1

Jen půlku kuřete budete potřebovat na tradiční vývar s celestýnskými nudlemi. Bezesporu také ještě dostatek času - protože vydržíte-li nechat hrnec na plotně 2 hodiny, uvidíte ten rozdíl oproti rychle připravené polévce. Čirý skvělý vývar můžete zkonzumovat jak si přejete - s jemnými krupkami, čerstvou jarní zeleninou, s kukuřicí, divokou rýží, či s houbami. Pokaždé bude jiná a nikdy se vám neomrzí. Pro tentokrát jsem dala přednost celestýnským nudlím, které zasytí, a pěkně vypadají.

SALÁT NEBO PŘÍLOHA

2

Zdravé saláty jsou plné výživných látek. Ne vždy obsahují maso, ale je-li tam, hodně vás zasytí. Rýžový salát s houbami a šunkou od kosti dělám moc ráda. Vypadá nenápadně, ale je výtečný jako samotné jídlo, tak i k přírodním plátkům masa, zatepla i zastudena. Rýži vařím v klasickém kuřecím vývaru, který dá salátu základní chuť. Pokud neznáte vaření rýže v nerezové kouli, nenechte si to ujít.

STUDENÝ PŘEDKRM

3

Studená masa v aspiku snesou výraznější okořenění. Výtečnými průvodci bývají dobře naložené kyselé okurky, olivy a voňavé bylinky. Kuřecí maso v aspiku představuje jídlo vhodné k zahájení atraktivní večeře, ale můžete ho připravit i jako příspěvek, který s sebou vezmete na návštěvu. Zvláště, když ho připravíte do pěkné zapékací misky.

MASO Z PÁNVE

4

Kari znamená název pro úpravu masových i zeleninových jídel s hustší omáčkou, často pikantní, k nimž je kuřecí maso jako stvořené. Ve většině případů takový pokrm připravíte v jednom hrnci, či na jedné pánvi, takže jeho příprava je nejen elegantní, ale i plná pohody. Recept na kuře s kari si ponechte pro setkání s přáteli; určitě se stihnete bavit a vařit zároveň. Výhodou kuřecího masa je i to, že chutná většině lidí, a tak se snáze trefíte každému do noty.

Z MULTI HRNCE

5

Tento multifunkční hrnec získáte při nákupu matrace VISCOFOAM DUO zcela zdarma, jako poděkování za nákup. Zcela jistě se pak ponoříte do nové dimenze vaření a dušení. Napoprvé jsem zvolila recept na kuře s olivami, který máme doma rádi, a byla jsem zvědavá, jak to hrnec - a nakonec i já, zvládneme. Ač to pro mě byla premiéra, pochutnali jsme si.

Takže vzhůru do experimentů, drůbeží maso vás bude neustále ponoukat k objevování nových kombinací surovin. Jen se proběhněte po světových kuchařkách a vyzkoušejte mexické fajitas, italské calzone nebo francouzské kuře na víně. Pokaždé bude chutnat úplně jinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.