Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kuřecí maso je nejen plné bílkovin a cenných látek, ale je také ekonomicky výhodné - drůbež dokážete ve své kuchyni zužitkovat beze zbytku.
Samotné maso lze spotřebovat nejrůznějšími způsoby, ale také zbývající kosti a droby se hodí na výtečný vývar, vnitřnosti zase na lahodné teriny, polévkové knedlíčky a kombinované saláty. Jemné kuřecí maso není chuťově příliš výrazné, a tak mu můžeme přisoudit tisícero úprav - od exoticky kořeněného menu až po nepřekonatelné české řízečky.
Marinády se postarají o zvláčnění suššího masa, máslo a bylinky provoní studený nářez z libových kousků - a chcete-li pomýšlet na dietu, pak není nic jednoduššího, než odstranit kůži, v níž se nachází většina drůbežího tuku. Maso je pak vhodné svěřit marinádě a při pečení často potírat vypečenou šťávou.
Křupavé kuřátko je samozřejmě jen malou ukázkou u nás domestikovaného ptactva, které s potěšením konzumujeme, ale zůstaňme u něj, protože je to jedno z nejčastěji upravovaných mas na našem jídelníčku. Jistě s ním máte všemožné zkušenosti, takže následující recepty berte jen jako malé tipy společně s celou nabídkou kuchyňského vybavení, které naleznete na našem e-shopu.
Jen půlku kuřete budete potřebovat na tradiční vývar s celestýnskými nudlemi. Bezesporu také ještě dostatek času - protože vydržíte-li nechat hrnec na plotně 2 hodiny, uvidíte ten rozdíl oproti rychle připravené polévce. Čirý skvělý vývar můžete zkonzumovat jak si přejete - s jemnými krupkami, čerstvou jarní zeleninou, s kukuřicí, divokou rýží, či s houbami. Pokaždé bude jiná a nikdy se vám neomrzí. Pro tentokrát jsem dala přednost celestýnským nudlím, které zasytí, a pěkně vypadají.
Zdravé saláty jsou plné výživných látek. Ne vždy obsahují maso, ale je-li tam, hodně vás zasytí. Rýžový salát s houbami a šunkou od kosti dělám moc ráda. Vypadá nenápadně, ale je výtečný jako samotné jídlo, tak i k přírodním plátkům masa, zatepla i zastudena. Rýži vařím v klasickém kuřecím vývaru, který dá salátu základní chuť. Pokud neznáte vaření rýže v nerezové kouli, nenechte si to ujít.
Studená masa v aspiku snesou výraznější okořenění. Výtečnými průvodci bývají dobře naložené kyselé okurky, olivy a voňavé bylinky. Kuřecí maso v aspiku představuje jídlo vhodné k zahájení atraktivní večeře, ale můžete ho připravit i jako příspěvek, který s sebou vezmete na návštěvu. Zvláště, když ho připravíte do pěkné zapékací misky.
Kari znamená název pro úpravu masových i zeleninových jídel s hustší omáčkou, často pikantní, k nimž je kuřecí maso jako stvořené. Ve většině případů takový pokrm připravíte v jednom hrnci, či na jedné pánvi, takže jeho příprava je nejen elegantní, ale i plná pohody. Recept na kuře s kari si ponechte pro setkání s přáteli; určitě se stihnete bavit a vařit zároveň. Výhodou kuřecího masa je i to, že chutná většině lidí, a tak se snáze trefíte každému do noty.
Tento multifunkční hrnec získáte při nákupu matrace VISCOFOAM DUO zcela zdarma, jako poděkování za nákup. Zcela jistě se pak ponoříte do nové dimenze vaření a dušení. Napoprvé jsem zvolila recept na kuře s olivami, který máme doma rádi, a byla jsem zvědavá, jak to hrnec - a nakonec i já, zvládneme. Ač to pro mě byla premiéra, pochutnali jsme si.
Takže vzhůru do experimentů, drůbeží maso vás bude neustále ponoukat k objevování nových kombinací surovin. Jen se proběhněte po světových kuchařkách a vyzkoušejte mexické fajitas, italské calzone nebo francouzské kuře na víně. Pokaždé bude chutnat úplně jinak.