KŘUPAVÉ SÁDLOVÉ PLETÝNKY KROK ZA KROKEM

JAK DAROVAT RUČNÍK? ORIGINÁLNĚ SLOŽENÝ!
4.9.2024
JAK UŠETŘIT ZA KADEŘNICI? LECCOS ZVLÁDNETE I DOMA
6.9.2024

Když kuchyni provoní domácí pečivo, je vždycky nač se těšit, protože čerstvě upečené, ještě teplé, právě sundané z plechu všechno chutná prostě úplně jinak.

Domácí chleba už dneska peče leckdo, houskám a rohlíkům se ale stále spousta lidí vyhýbá, ačkoliv jejich příprava zabere často méně času než cesta do obchodu pro čerstvé pečivo. A není se čemu divit: umotat hezky pravidelné, pevné rohlíky doma si žádá vyndat váleček (je třeba válet každý kousek těsta na plátek, který se pak roluje) a plést housky jako copánky umí být taky pořádná nuda – koho by bavilo válení všech těch nudlí těsta .

Aby se pro vás pletení housek stalo zábavou, připravila jsem dnes návod, jak je uplést jen z jednoho kousku těsta. Celý proces to totiž opravdu neuvěřitelně zrychlí a zefektivní a já osobně pletení housek prostě miluju. Celou střední školu jsem o víkendech pracovala v pekárně s ruční výrobou a tam jsem každou neděli napletla desítky a stovky klasických velkých pletýnek.

Na první pletení si vyhraďte trochu víc času, jakmile se vám to ale zautomatizuje, zjistíte, že je to opravdu hračka.

Příprava: 30 minut + 1 ½ hodiny kynutí + 12 minut pečení * Získáte: 12 pletýnek

  • 550 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody                                         
  • 60 g měkkého sádla
  • 7 g sušeného droždí (nebo 16 g čerstvého)
  • 12 g soli
  • rozšlehané vejce na potření
  • mák, kmín nebo třeba sezam na posyp
  1. Do zadělávací mísy nejdřív prosejte mouku: prosetím se hezky prokypří a lépe pak kyne. Do mísy přidejte na pár kousků pokrájené měkké sádlo, droždí a sůl a vše zalijte vlažnou vodou.
  2. Zadělejte hladké těsto, mísu překryjte čistou utěrkou, aby neosychalo, a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Když je těsto nakynuté, ještě jednou jej rukama na válu propracujte a rozdělte na asi 12 stejně velkých kousků – nejlépe se vám bude plést z kousků vážících 80–90 g.
  4. Jednotlivé kousky rozválejte na nudli dlouhou asi 40 cm a upleťte housky podle návodu níže. Hotové je klaďte s dostatečnými odstupy na plech vyložený pečicím papírem (nebo využijte plech s nepřilnavým povrchem)
  5. Nechte asi 10 minut dokynout, potřete rozšlehaným vejcem (nebo vodou) a posypte. Pro rovnoměrný posyp můžete použít klasické kuchyňské síto.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.

V přípravě tohoto kynutého těsta nehledejte žádnou vědu, naopak je i díky použití sušených kvasnic velmi jednoduchá. Pokud budete pracovat s čerstvým droždím, nejdřív jej rozmíchejte v troše vlažné vody se lžičkou hladké mouky a nechte 10 minut vzejít kvásek. Já v postupu používám sušené droždí, protože je prostě vždycky po ruce, nekazí se a ještě se mi nestalo, aby těsto nenakynulo. Na rozdíl od čerstvého droždí také těsto pak nechutná tak „kvasnicově“, což někomu nemusí vyhovovat.

V případě, že máte robota, použijte hnětací hák, zadělání dokonale hladkého těsta trvá v robotu asi 10 minut. Nebo sáhněte třeba po téhle nádherné zadělávací smaltované míse s puntíky, která se stane ozdobou každé kuchyně. Nabízíme ji ve dvou velikostech, s průměrem 26 a 34 cm. Jen pro vaši lepší představu: na fotce je ta menší. Pak si budete na pomoc muset vzít klasickou vařečku (s dírou uprostřed mi to jde o něco lépe) a těsto zadělat hezky postaru. Ve chvíli, kdy už drží pohromadě, jde hnětení o dost lépe klasicky rukama na válu.

Před pletením mám jediné doporučení: vyválet si vždy tak dvě nudle naráz, aby stihly ty 2 minutky prokynout, těsto získá na pružnosti a lépe se pak plete.

1. Nudli těsta si narovnejte před sebe. Pravý konec vezměte do ruky a udělejte z něj smyčku, konec prstem zamáčkněte do pomyslné první třetiny celé délky (smyčku tvoří zbylé dvě třetiny) – přesně jak vidíte na fotce.

2. Levý konec protáhněte smyčkou a lehce jej povytáhněte, vše opět velmi dobře vidíte na fotce.

3. Volný konec držte pravou rukou a smyčku nyní otočte (resp. převraťte) směrem doprava. Na pletýnce tak vznikne další „řada“ z těsta a pod ní nová, tentokrát už jen maličká smyčka.

4. Nakonec volný konec protáhněte dospodu malou smyčkou a opět přimáčkněte. Pletýnka je hotová!

Výhodou silikonového válu oproti klasickému dřevěnému je to, že těsto už není třeba dál podsypávat a tudíž je nadýchanější, protože do sebe nepohlcuje „mouku navíc“. Já jsem využila i měřítkový reliéf, díky kterému se mi snadno odměřovala délka a pletýnky jsou opravdu jedna jako druhá. A při válení křehkého těsta na koláč se na něm zase bude snadno hledat ten správný průměr.

VÁL SILIKONOVÝ CULINARIA BROWN 50 x 40 CM, MĚŘÍTKOVÝ RELIÉF 

Silikonový vál z kolekce CULINARIA Brown s měřítkovým reliéfem je praktický pomocník na přípravu těsta. Dokonale přilne ke stolu a těsto se na něj při rozvalování nelepí. Velkou výhodou je jeho snadná údržba a skladnost. Vál je vhodný do myčky na nádobí.

Co všechno se vám při pečení bude hodit?

 

A co si ještě upéct?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *