KŘEHKÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI A VANILKOVÝM KRÉMEM

JAK UŠETŘIT ZA KADEŘNICI? LECCOS ZVLÁDNETE I DOMA
6.9.2024
ZADÁNO PRO KOŘENOVOU ZELENINU
11.9.2024

Slivky, slívy, trnky, karlátka, kadlátky, švestky. Na stromech se modrají sladké plody a co by lépe doplnilo jejich lehce nakyslou chuť než jemný vanilkový krém.

Nevím, jak na stromech ve vašem okolí, ale na té v naší zahradě se letos švestky nemodrají, na jaře ji spálil mráz a tak jsem tentokrát musela za sladkými modrými plody vyrazit do obchodu, protože čas na výpravu na švestky podél cest jsem tentokrát neměla.

Když se ale u nás doma řekne švestkový koláč, představíme si obvykle dva: jemný kynutý s mákem, švestkami a tvarohem, jak jej pekávala moje tchyně, a tenhle z křehkého těsta, v němž švestky vanilkovým krémem už přes deset let zalévám já. Koláč je to natolik oblíbený, že si jej pár našich kamarádů opakovaně žádalo jako narozeninový dárek. Tak pevně doufám, že vám bude chutnat taky!

(Tady si dovolím malou dějepisnou vsuvku. Věděli jste, že za rozmach pěstování švestek v českých zemích může Karel IV.? Podle něj se jim ostatně v některých koutech Moravy říká právě karlátka – stejnojmenná odrůda se u nás pěstuje už od dob krále českého a císaře římského a je z ní prý bezkonkurenčně nejlepší slivovice. Někdy se píše, že to byl on, kdo nechal vysazovat slivoně podél cest, aby měli vojáci při cestách domů z válek kde spočinout ve stínu a co jíst, pravděpodobněji se tyto stromy lemující cesty ale začaly vysazovat až v 16. století. I tak je to ale úctyhodně dlouhá tradice!)

Příprava: 35 minut + 45 minut pečení * Získáte: koláč o průměru 28 cm

Těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla
  • 75 g studeného sádla                                         
  • 6 lžic studené vody

Náplň

  • 500 g švestek
  • 250 ml mléka
  • ½ vanilkového lusku
  • 70 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 40 g másla
  1. Na pracovní plochu nasypte hromádku mouky a doprostřed udělejte důlek. Do něj nakrájejte studené máslo a sádlo a špičkami prstů vypracujte drobenku tak, aby tuk povolil co nejméně. Pak přidejte studenou vodu a už celými dlaněmi svižně zadělejte hladké těsto. Čím méně se vám podaří tuk rukama rozehřát, tím křehčí upečené těsto bude.
  2. Těsto zabalte do folie nebo v misce přikryjte poklicí, aby neosychalo, a uložte jej aspoň na 30 minut, ideálně ale asi 2 hodiny, do lednice.
  3. Troubu zapněte na 180 °C. Odpočinuté těsto dlaněmi lehce rozplácněte a rozválejte na asi 5 mm silný plát. Ten vykrojte do tvaru kruhu. Pomocí pečicího papíru nebo silikonového válu jej přeneste do koláčové formy a urovnejte okraje. Z přebytečného těsta můžete vyrobit nějakou ozdobu navrch.
  4. Dno těsta propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zasypte luštěninami, aby při pečení nevypouklo. Dejte na 10 minut předpéct do trouby: náplň bude hodně mokrá a kdybyste tento krok vynechali, těsto se rozmočí a nedopeče.
  5. Mezitím vypeckujte švestky a připravte krém. Asi 2/3 mléka nalijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože vyškrábněte semínka a ta i s luskem vložte do mléka. Oslaďte a zahřívejte téměř k varu.
  6. Ve zbylém mléce metličkou rozmíchejte žloutky, škrob a trochu mouky. Když mléko v rendlíku začíná vřít, přilijte tuto směs a za stálého míchání nechte zhoustnout v krém. Nakonec do něj vmíchejte kousek másla.
  7. Předpečené těsto vyjměte z trouby, sejměte papír a na dno narovnejte švestky řeznou stranou nahoru. Zalijte krémem, ten rovnoměrně rozetřete a případně dozdobte zbylým těstem. Pečte ještě asi 45 minut dozlatova.

Zní vám postup příliš složitě? Když ale není čas nebo chuť, klidně sáhněte po kupovaném těstě a místo škrobu, žloutků a vanilky se nestyďte použít vanilkový pudink v prášku. Uvařte jej trochu hustější než k jídlu (na 1 sáček dejte místo ½ litru mléka z návodu pouze asi 300 ml), nezapomeňte ale na ten kousek másla, který krém zjemní.

Přiznávám otevřeně, že silikonový vál jsem nyní používala potřetí v životě. Poprvé to bylo asi před osmi či deseti lety, vál byl tuhý a nepracovalo se mi s ním dobře, takže jsem zůstala u svého oblíbeného dřeva, které mě nikdy nezklamalo. Teď jsem se ale rozhodla dát silikonu ještě jednu šanci, protože jsem si říkala, že když si jej u nás tolik lidí rádo kupuje, něco na něm musí být.

A taky, že je! Prvně jsem na něm pletla křupavé sádlové pletýnky, které se na něm chystaly jedna radost. Křest ohněm ale zažil teď s křehkým těstem, které se rádo lepí, neposlouchá a které jsem až dosud válela vždy mezi dvěma archy papíru. Po této zkoušce jsem se rozhodla silikonový vál zařadit do povinného vybavení své domácnosti, protože jeho použití bylo i v tomto případě hračka. Nic se neposouvalo po stole, nic neklouzalo, díky reliéfnímu měřítku jsem měla perfektní přehled o tom, jak moc mám na které straně ještě přitlačit, aby byl plát dostatečně velký, a i okrojení bylo díky reliéfu hračka. A jako bonus jsem těsto válem snadno přenesla i do pečicí formy.

A protože tenhle koláč máme opravdu rádi, sáhla jsem po opravdu velké formě s průměrem 28,5 cm a příznačným názvem GRANDE. Forma je nepřilnavá, dobře se v ní peče i jen s lehkým vymazáním a jde dát i do myčky nádobí, takže ji mohu vřele doporučit. Na fotce pod koláčem vidíte pečicí papír, ten má ale jiný důvod: forma je poměrně hluboká (5,5 cm), což je její obrovská výhoda, můj nízký křehký koláč se z ní ale díky papíru snáze vyndával.

STŘEDOVÝ UBRUS CHRPA MODRÝ, 85 x 85 CM

Zaujal vás něžný modrý ubrus s chrpami z naší decoDoma kolekce? Neváhejte ani chvilku, ve skutečnosti je totiž možná ještě hezčí než na fotkách. Romantický středový ubrus s motivem chrpy se snadno udržuje, rychle schne a téměř se nemačká – ani na focení po vyndání z obalu nebylo třeba přežehlovat. Nabízíme ho v rozměru 85 x 85 cm a praní doporučujeme na 40 °C. Pokoj můžete doplnit i potahy na polštářky se stejným motivem s rozměry 40 x 40 cm, v sadě najdete rovnou tři kusy.

 

Co všechno se vám při pečení bude hodit?

A co si ještě upéct?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *