Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Sušenky k čaji patří k cukrářské klasice. Dlouho se mi nedařilo upéct takové, které jsou ihned křehké, a zůstanou ve skvělé kondici i uskladněné.
Mám na mysli pečivo, které není spojené krémem nebo zavařeninou. Zkrátka obyčejné sušenky, které si chcete zakousnout jen když vás honí mlsná. Většina máslového pečiva se však musí nechat rozležet, a ořechů, které těsto zvláční, nemám nikdy nazbyt… Co s tím? Odpověď jsem dostala, když jsem začala péct s ovesnými vločkami. Tehdy jsem doslova objevila Ameriku. Vybavila jsem si filmy s pastelovými kuchyněmi a policemi s objemnými sklenicemi nacpanými střapatými cereálními sušenkami. A začala se pídit po tom, co to jsou ty americké cookies.
Než se do nich pustíte, připravte se na vaření dobrého čaje. Sušenky jsou s nimi vážně nejbáječnější. A to tvrdím jako ortodoxní milovník kávy. K přípravě sypaného čaje budete potřebovat cedníček. Měla bych tu jedno vtipné silikonové sítko – panáčka, který se jmenuje Fred. Horní část tělíčka má odlitou z pevnějšího materiálu, aby se jeho ruce mohly zachytnout za okraj hrnečku až do té doby, kterou potřebujete ke spaření čajových lístků. Ty mu prostě nasypete do gatí. Nápad se vám může hodit jako tip na originální dárek. Nezapomeňte k němu přibalit porci vlastnoručně napečených sušenek.
Toto je plaváček Fred. Spodní část panáčka tvoří měkké sítko, jehož objem vystačí i na konvici dobrého čaje. Olivami zdobené hrnky jsou z kolekce Olives a můžete si k nim zakoupit celou spoustu dalšího nádobí. Určitě se podívejte.
ČOKOLÁDOVĚ BRUSINKOVÉ COOKIES
Příprava: 20 minut * Získáte: 48-55 sušenek
1. Vejce vyšlehejte s cukrem do bohatého krému, postupně přidejte změklé máslo a vanilkový extrakt.
2. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Spařené brusinky propláchněte, zceďte a lehce z nich vymačkejte vodu.
3. Do mouky přidejte sodu, sůl a prášek do pečiva, prosejte ji a přidejte k máslovému základu. Těsto prošlehejte a dále pracujte ručně.
4. Do těsta přidejte vločky, brusinky, rum a ořechy, a vše dobře promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte čokoládu.
5. Připravte si plech s pečicím papírem. Hotové těsto je měkké, lepkavé. Pomocí dvou lžiček tvořte na plechu malé kuličky – hromádky o průměru asi 2 cm. Dělejte je poměrně daleko od sebe, protože z těsta se teprve vytvoří placičky a ty ještě dost nabudou do šířky a vyskočí do výšky. Kuličky nechte asi 20 minut v klidu a pak je pomoučněnou polévkovou lžící mírně rozmáčkněte. Plech vložte do trouby a pečte 25-30 minut dorůžova.
Hotové sušenky jsou křehké; přesuňte je z plechu na talíře a nechte vychladnout. Teprve pak je složte do krabice.
Správně se cookies tvarují tak, že se hromádky těsta nechají roztéct do tvaru placiček přímo v troubě. Protože je chci mít stejně velké, používám lžíci nebo vychytávku – každou kuličku rozplácnu dřevěným “razítkem”, které vidíte vpravo nahoře. Je to cukrářské razítko, z kterého jsem sundala silikonovou raznici (na té je nápis, který teď nepotřebuji). Stejně tak můžete použít širší stranu důlkovače na koláče. Je to rychlé a přesné. Pokud chcete pár sušenek darovat na ochutnání, převažte je potravinářským provázkem a komínek vložte do celofánového sáčku.
Pečivo je křehké, nepříliš sladké a plné zdravých ingrediencí. Když jsem cookies napekla poprvé, těšila jsem se, jak si naplním tu velkou objemnou dózu, a budeme z ní dlouho ujídat. Sklenici jsem si pořídila, ale je nějak v nepořádku. Sušenky v ní mizí!