KŘEHKÁ BÁBOVKA Z VAJEČNÉHO LIKÉRU

JARNÍ BYLINKOVÉ ŽEMLE
27.3.2025
9 TIPŮ PRO NE/POPULÁRNÍ ÚKLID
1.4.2025

Jaro je začátek všeho důležitého, jako předzvěst úrody raší první zeleň, neodmyslitelným symbolem nejen Velikonoc, ale i jara jako takového a s ním spojeného života jsou i vejce. Nechme ale tentokrát ta tam vařená vejce a kraslice a podívejme se jejich úplně jiné využití: vaječný likér. Z něj si totiž můžete upéct perfektní bábovku.

Tenhle recept jsem objevila už před několika lety a nepřestane mě bavit asi nikdy. Přiznám se vám totiž, že vaječňák nemám moc ráda, usrkávat ho po večerech ani ochucovat jím krémy nebo kávu mě nikdy nebavilo, na můj vkus je prostě moc sladký a ani jeho konzistence mi nic neříká. Jenže z nějakého záhadného důvodu mě jím jeden čas leckdo podaroval a mě se v poličce najednou objevilo několik lahví, pro které jsem neměla využití.

Při pátrání, co s ním, jsem objevila recept na jednoduchou vaječňákovou bábovku, která se hned po prvním upečení díky své skvělé chuti zařadila do stálého repertoárů mých pekařských dýchánků. Tak pojďte ochutnat taky!

babovka-4

BÁBOVKA Z VAJEČNÉHO LIKÉRU

Příprava: 60 minut
Získáte: 1 bábovku

  • 4 vejce
  • 170 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 200 ml oleje
  • 150 ml vaječného likéru
  • tuk a strouhaný kokos na formu
babovka-1

Pro ještě sytější barvu můžete přidat špetku šafránu

1. Troubu zapněte na 180 °C. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké hladké pěny, pokud chcete hezky sytě žlutý korpus, přidejte i pár nitek šafránu. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a škrobem, ten bábovce dodá křehkost a nadýchanost.

2. Do vajec za stálého šlehání přidejte vanilkový extrakt a pomaličku přilévejte olej a pak i vaječný likér. Šlehací metlu v robotu vyměňte za mísící K-metlu a nejnižší rychlost; pokud používáte ruční šlehač, odložte jej a sáhněte po klasické stěrce. Po částech vmiste moučnou směs.

babovka-2

Nepřilnavou formu netřeba vysypávat, kokos ale téhle bábovce prostě sluší!

3. Formu na bábovku vymažte tukem (nejlépe to jde olejem a s pomocí mašlovačky), pokud používáte formu s nepřilnavým povrchem, jako je třeba ta ze série Marissa od značky Orion, není ji už třeba ani vysypávat a upečenou bábovku hladce vyklopíte. Já ale miluju kombinaci vaječňáku a kokosu, takže i v tomto případě vysypávám – kokosem.

4. Těsto nalijte do připravené formy, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 45 minut, dokud do středu těsta zapíchnutou špejli nevytáhnete suchou.

babovka-3

Vejce jsou symbolem Velikonoc, tak proč si je neužít i ve vaječném likéru? :-)

Někdo preferuje keramickou, někdo skleněnou, já miluju hliníkové formy s nepřilnavou úpravou PFLUON. Formy Marissa vynikají nejen krásným designem, který si užijete i po vyklepnutí bábovky, ale hlavně praktičností. Používat je můžete ve všech druzích pečicích trub a velmi snadno se umývají, ačkoliv do myčky (stejně jako další nepřilnavé nádobí) nepatří. Tím, že se do formy těsto nepřipéká, ji stačí jednoduše a bez námahy vymýt mokrou houbičkou, opláchnout a máte hotovo. Užijte si i další formy ze série Marissa, stojí za to!

  • Materiál: hliník s povrchovou úpravou v barvě mědi – uvnitř dvojitý nepřilnavý povrch, vně nástřik

  • Rozměry: Ø 24 cm, výška 9 cm

Jaký typ bábovkové formy zvolíte vy?

Vše, co jste chtěli vědět o bábovkové formě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *