KOŘENĚNÝ SIRUP NA SVAŘÁK CHUTNÁ SKVĚLE A ŠETŘÍ ČAS

IKONICKÉ DŮCHODKY JSOU V KURZU, NOSIL JE I PICASSO
15.11.2024
OBDARUJTE SVÉ BLÍZKÉ DÁRKY Z DOMÁCÍ DÍLNY
20.11.2024

Dovolte, abych oficiálně zahájila svařákové období. Podzim už se překlopil do své sychravější poloviny a tak je na čase zahřát se něčím trochu ostřejším.

Svařák a horká medovina jsou důvod, proč mám ráda zimu – jakkoliv totiž alkohol jinak piju spíš výjimečně, tak v tomto nečase si ráda dopřeju hrnek dobrého svařáku naprosto bez výčitek. Sehnat na stáncích na blížících se trzích dobrý svařák je občas trochu kumšt, takže obvykle nelením a klidně si jej připravím do termosky nebo si ho udělám na chuť i doma.

Co totiž hodně nemám ráda je, když je svařené víno (navzdory svému názvu) převařené a tudíž přijde o alkohol, který mu dodává říz, když je málo sladké a když se šetří kořením. Před pár lety jsem u svého oblíbeného Jamieho Oliviera objevila v mých očích zázrak jménem sirup na svařené víno. Nejedná se o nic jiného, než koncentrované víno svařené se spoustou cukru, koření a ovoce, který můžete mít klidně pár týdnů v lednici, kdykoliv si trochu nalít do hrnku a zalít pouze ohřátým vínem. Příprava je pak rychlá, pohodlná a sirup je navíc skvělý i jen na naprosto nealkoholické mlsání. :-)

Příprava: 25 minut * Získáte: asi 350 ml sirupu

  • 750 ml červeného vína
  • 150 g cukru
  • 4 hřebíčky
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 badyán
  • ½ vanilkového lusku
  • asi 2 cm zázvoru
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 mandarinka

Podle chuti můžete přidat i u nás ve směsi na svařené víno méně častý bobkový list (na uvedené množství bude stačit jeden), špetku muškátového oříšku a případně hotový sirup dolít ještě 50 ml likéru z černého rybízu nebo pomeranče.

  1. Víno nalijte do hluboké pánve, přidejte cukr a všechno koření a přiveďte k varu.
  2. Mezitím citrusové ovoce pořádně omyjte, nakrájejte na kolečka (mandarinku bez slupky), zázvor na tenké plátky a přidejte k vínu.
  3. Za častého promíchání vařte, dokud tekutina nezačne sirupovatět – trvá to asi 10–15 minut. Nezapomeňte, že chladnutím sirup ještě (podobně jako marmeláda) hodně zhoustne. 
  4. Zchladlý sirup sceďte, podle chuti dolijte zmíněným likérem a slijte do lahvičky.
  5. Až si půjdete dělat svařák, zahřejte červené víno na požadovanou teplotu (ale nepřevařte!), do hrnku dejte v závislosti od požadované intenzity koření pár lžic sirupu, dolijte horkým vínem a špičkový svařák je na světě.
KOŘENĚNÝ SIRUP NA SVAŘÁK CHUTNÁ SKVĚLE A ŠETŘÍ ČAS

Množství koření záleží i na požadované intenzitě

Množství ingrediencí uvedené v receptu je roky vybroušené tak, aby mi do 250ml hrnku stačily asi 2 velké lžíce sirupu a já byla s výsledkem spokojená. Pravdou ale je, že každý máme svařák rádi jinak sladký (já spíš víc než míň) a preferujeme i jiné množství koření (toho mám taky ráda dost). Možná vám proto bude stačit jedna lžíce nebo si udělejte nejdřív cvičnou poloviční dávku a do té další koření přidejte či naopak uberte.

Svařit do sirupu můžete i jablko, hrušku nebo rozinky, které si pak můžete sníst – výhodou je, že díky dlouhému varu v sirupu nezůstane ani kapka alkoholu. A taky počítejte s tím, že vaše kuchyně bude sirupem vonět ještě klidně druhý den. :-) U citrusů pozor, ať to nepřeženete s kůrou, aby sirup nezhořkl.

KOŘENĚNÝ SIRUP NA SVAŘÁK CHUTNÁ SKVĚLE A ŠETŘÍ ČAS

Příprava sirupu je velmi prostá: prostě vše svařte

I u svařeného vína platí, že jeho výsledná chuť záleží na kvalitě vstupních ingrediencí – okřídlené rčení o víně, že na svařák stačí, nemám ráda, protože to není pravda. Samozřejmě, že není třeba sahat po výběrových lahvích s přívlastkem, těch by byla skutečně do svařáku škoda, ale z laciného, přesířeného vína dobrý svařák neuděláte. Řídím se prostě tím, že co bych nevypila normálně ze sklenky, nepatří ani do svařáku nebo na vaření obecně.

K vínu přidejte všechny zbylé ingredience a prostě vařte, dokud nezačne houstnout. Jednodušší už to prostě ani nemůže být!

koreni-na-svarak-4-2

Skvělý nápoj patří do krásného hrnku

A aby svařák chutnal opravdu dobře, nezapomeňte ani na hezký porcelán. Tenhle krásný hrnek má objem 200 ml, což je tak akorát, a v balení najdete 4 různé hrníčky s vánočními motivy. Uznejte sami, že  jeden je krásnější než druhý, a moc hezké budou i jako dárky pro kolegy nebo přátele.

Z jakého hrnku vám bude ještě zaručeně chutnat?

Jaký další nápoj vás ještě zahřeje?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *