KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: I

7 SNADNÝCH DOMÁCÍCH SIRUPŮ A LIKÉRŮ
3.7.2018
7 ZPŮSOBŮ, JAK SI VYZDOBIT DOMOV LEVANDULÍ
10.7.2018

Kombinování barev má svá pravidla. Jak jinak se vyznat v nepřeberném množství odstínů? Pokud se v něm dobře orientujete, nebudete dlouho váhat nad výběrem nových napínacích potahů. Bydlení je hra a baví nás už po staletí.

Stojíte-li právě uprostřed svého bytu a hledíte na pohovku, která si zaslouží renovaci, protože vám jinak po všech stránkách vyhovuje, přicházíme se svižnou novinkou - napínacími jednobarevnými potahy, které dokážou vaši starší pohovku nebo křeslo příjemně omladit. Italští výrobci pro ně vybrali svěží pastelové barvy zahrnující škálu 10 odstínů, takže si nelze nevybrat.

Jenomže, co dál? Vaše původní zařízení bylo zcela jistě sladěné do jiného trendu. Využijte této příležitosti k pořádné změně. Máte jedinečnou možnost vykročit jiným směrem, protože s novou barvou vstoupí do prostoru i nové impulzy. Změny v bydlení na sebe obvykle navážou i velký úklid, takže proč se nezamyslet nad novou výmalbou stěn či nad náhradou prošlapaného koberce? Vy i váš příbytek si zaslouží trochu neokoukané inspirace.

bukle zluta2

K ŽLUTÉ LADÍ MODRÁ, ŠEDÁ, BÍLÁ

Obecně se dá o žluté barvě říct, že je barvou radosti. Představuje slunce a tím velkou porci energie. Velice často ji propůjčujeme tmavým místnostem nebo dětským pokojům, protože je barvou podporující tvůrčí činnost. Skandinávci tlumí její silný účinek modrými tóny nebo všemi valéry šedi, od holubí po antracit. V sousedství barev vždy záleží na tom, jak velké plochy vzájemně zaujímají, a zda je dáte na stěny nebo na podlahu. Žlutá barva je takovým barometrem nálady. Pokud si ji vyberete pro potah na pohovku, nechte ji zářit a ostatní tóny utlumte. Například pro výmalbu stěn se bude hodit vanilka, pro kombinace dekorů koberců nebo polštářků nechte vyznít i černou barvu, ale jen v křehkých konturách. Nezapomínejte na bílou. Ostře žluté barvě sluší spíše jemně zabarvené skořápkové a slonovinové odstíny. Zářivě bílá se hodí spíše k teplým a jemným vanilkovým odstínům, protože zdůrazní jejich čistotu.
Barevný-kruh-300×300 (1)

BAREVNÝ KRUH


Barvám přisuzujeme velký význam. Napomáhají optickým korekcím prostoru, podporují naše nálady, dokážou uklidňovat. Každý z nás k nim přistupuje individuálně a jsme na ně mimořádně citliví. Když se podíváte na barevné spektrum, je vidět, že jedna barva přechází v druhou. Celek však tvoří pouhé 3 skupiny barev. Pochopíte-li jejich vzájemnou souvztažnost, pokaždé si svůj příbytek vyzdobíte správně:

1 Primární barvy tvoří žlutá, modrá a červená. Nelze je získat mícháním jiných barev.

2 Sekundární barvy vytvoříte smícháním stejných dílů dvou primárních barev. Vznikne oranžová (z červené a žluté), zelená (ze žluté a modré) a fialová (z modré a červené).

3 Terciální barvy vzniknou smícháním primární barvy a sousední sekundární barvy, např. okrově žlutá (vlevo od žluté) a zelenožlutá (vpravo od žluté).

V barevném spektru zcela jistě  postrádáte černou, bílou a šedou, ale mezi barvami se nevyskytují, protože vlastně ani nejsou barvami. Představují přesycení až nedostatek světla. Pro vzájemné sousedství barev a jejich mísení jsou však nesmírně důležité.


ŽLUTÁ + ŽLUTÁ - KOMBINACE PRIMÁRNÍ BARVY TÓN V TÓNU

Určitě si umíte představit, že žlutá pohovka se sytým a teple okrovým základem se bude vyjímat na jemně pastelovém žlutém pozadí. Nechte sílu barvy dominovat a přidejte barevné dekory v bílé, šedé a vanilkové. Máte-li rádi citronové tóny, i ty jsou na místě. Při kombinování tón v tónu lze využívat studené a teplé odstíny dohromady. Společně s doplňkovou barvou vytvářejí zajímavý akcent.

ŽLUTÁ + DOPLŇKOVÁ BARVA

Ještě nebyla řeč o doplňkových barvách. Hledáte-li barvu úplně odjinud, takovou, která neobsahuje základní žlutou barvu, pak neomylně sáhněte po barvách z protější části barevného spektra. Naproti žluté leží modré a fialové tóny. Vždy budou se základní barvou ladit, jen musíte najít tu správnou intenzitu tónů. Barvy vždy posuzujte na dobrém světle, protože odvážnější kombinace vás mohou později zaskočit. Pro zmírnění kontrastu zářivé žluté zvolte zcela neutrální odstíny šedé. Vytvoříte oázu klidu a harmonie. S šedomodrými nebo šedozelenými tóny zase docílíte velice módních kombinací.

ŽLUTÁ + SOUSEDÍCÍ SEKUNDÁRNÍ BARVY

Podívejte se na barevný kruh - vlevo a vpravo sousedící barvy vedle žluté jsou oranžová a zelená. Hned máte další odpověď na otázku, zda se k ní hodí, či ne. Čím zajdete dále od své vybrané žluté a budou se blížit další primární barvě (červené a modré), tím víc vzájemných kombinací uvidíte. Tyto barvy vytvářejí v interiéru akcent. Jsou to barvy doplňků, dekorací, zábavných drobností. Pracujte s nimi opatrně, ale v malé míře je použijte. Jen tak vytvoříte dobře fungující celek.


 

bukle zelena

ZELENÉ TÓNY PROBARVĚTE ŽLUTOU A MODROU

Zelená patří k sekundárním barvám - to znamená, že je namíchaná ze dvou dílů základních (primárních) barev, a to modré + žluté. Znovu se podívejte na barevný kruh. Uvedené barvy posunou zelenou do teplých tónů - v případě probarvení žlutou, a pokud zelenou smícháte se sousedící modrou, barevnice se posune k chladným tónům, které zastupuje elegantní mentolová, mátová a vodní tóny zelené. Zelená barva je barvou přírody; je obzvlášť vhodná do městských bytů, kde dodává tolik potřebnou energii z volné krajiny. Všimněte si, že se jednotlivé barvy vesměs jmenují po rostlinách. Tmavé, lesní odstíny zelené jsou kultivované a uklidňující, pastelové jsou jásavé (limetková) a odstíny lomené šedou (rozmarýnová, olivově zelená) dýchají elegancí. V kombinacích dalších barev máte téměř volné ruce; v přírodě je to také tak.

ZELENÁ + ZELENÁ - V KOMBINACI STUDENÁ A TEPLÁ

Primární zelené odstíny tón v tónu působí výrazně. Když zkombinujete letní zeleň plnou světla s chladným vodním odstínem, vznikne přátelské a mladistvé sousedství barev. Přidejte k nim struktury dřeva a tu a tam trochu barevného akcentu, například v podobě šedorůžové nebo fialové. Výrazné kombinace si říkají o odvážné dokončení prostoru. V tomto případě sáhněte i po čisté bílé barvě.

ZELENÁ + DOPLŇKOVÁ BARVA - KONTRAST Z PROTĚJŠÍ STRANY SPEKTRA

Mechová zeleň má proti sobě temné odstíny vínově červené. Je to jedna z nejkrásnějších kombinací barev a hodí se do prostoru zařízeném v moderním i tradičním stylu. Dvě syté barvy je třeba vyvážit barvou, která má v sobě světlo; opět to bude bílá nebo jemně smetanová. Jako doplňkovou barvu přidejte špetku rumělky.

ZELENÁ + SOUSEDÍCÍ SEKUNDÁRNÍ BARVY

Máta a žlutozelený citron jsou dvě veselé sousedky, které se spolu snášejí velice dobře. Určitě je nenecháte v prostoru kralovat, ale pokud si je vyberete jako barvy akcentující, osvěží prostor skvělým způsobem. Na stěny k nim zvolte šedozelený nádech olivové.  Přidejte hodně světlé dřevo, například březové, a pár tahů šedé barvy v konturách vzorů nebo na jednobarevných závěsech. 

Veškeré výrobky, které představuji v článku, naleznete v jednotlivých odděleních na našem e-shopu. Další informace týkající se bydlení se zelenou a žlutou, naleznete zde: BARVY V BYTĚ IV: ZELENÁ a BARVY V BYTĚ I: ŽLUTÁ

6 Comments

  1. Bohumír Bartoník napsal:

    Máme zájem na potah v zelené barvě na rohovou sedačku s případným návrhem na instalaci a údržbu.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, pane Bartoníku,
    po Vánocích máme nabídku potahů probranou, ale v zelené barvě a rohovém provedení jsem nalezla např. potahy Niagara: https://www.decodoma.cz/Napinaci-potahy/?p=1&typ-sedacky=rohova-sedacka
    – jistě jste se již díval na náš e-shop. Případné dotazy zodpoví naše kolegyně na telefonní lince:
    491 204 205 – v pracovní dny od 7:00 do 22.00 hod., So – Ne (i státní svátky) od 8:00 do 20:00 hod. Zde na blogu nejsem o všem obeznámena. Přidávám odkaz na instruktážní video, jak potah na rohovou sedačku navléknout a zafixovat:
    https://www.youtube.com/watch?v=I_mW2a6KRYw
    Další informace naleznete na e-shopu, s výběrem vám také mohou pomoct fotky z bytů našich spokojených zákazníků, protože můžete řešit podobný typ sedačky.

  3. Katka napsal:

    Dobrý den,
    kdy bude skaldem potah na rohovou sedačku ve žluté barvě.
    Děkuji.
    K.K.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, Katko,
    bohužel vám zde neumím odpovědět, je třeba zeptat se na našem e-shopu – buď písemně:
    info@decodoma.cz
    – pro písemnou formu komunikace můžete kdykoliv použít tento e-mail, odpověď by měla být okamžitá, anebo lze telefonovat:
    491 204 205
    – na telefonní lince jsou kolegyně k dispozici v pracovních dnech od 7.00 do 22.00 hod., So – Ne (i o státních svátcích) od 8.00 do 20.00 hod.

  5. Dagmar STRNADOVÁ napsal:

    Dobrý den,měla bych zájem o hořčicové natahovací potahy SANITIZED,ale v katalogu jsem je nenašla.Jsou ještě
    dostupné? Děkuji Strnadová

  6. Jana Pippichova napsal:

    Dobrý den, paní Strnadová,
    je mi líto, ale vámi požadované potahy momentálně nemáme. Informaci o dostupnosti vám dodají naše kolegyně na telefonní lince: 491 204 205, kde jsou k dispozici v pracovní dny od 7:00 do 22:00 hod., So – Ne (i státní svátky) od 8:00 do 20:00 hod. Písemně využijte e-mail: info@decodoma.cz. Snažíme se odpovídat okamžitě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.