JAK UVAŘIT NEJLEPŠÍ RÝŽI

NEPEČENÁ ZEBRA SE ZÁBAVNOU PŘÍPRAVOU
13.6.2024
VYTVOŘTE SI NÁRAMEK NA LÉTO
17.6.2024

Rýži už jste ve svém životě určitě dělali mnohokrát a ano, nic na tom není. I u vaření rýže ale platí, že když dva dělají totéž, není to totéž – a rýží je tolik druhů a jde navíc připravovat tolika způsoby!

Moje mamka rýži zásadně dusila v troubě (s hřebíčky zapíchanými do malé cibule), případně ji dělala v sáčcích. Já rýži dělám zásadně v rýžovaru, případně v rendlíku na plotně na másle, když chci lepivější. A pak ji taky můžete dělat v remosce či elektrické pánvi, dokonce i v mikrovlnce nebo v multifunkčním hrnci. 

Ať už budete vařit dlouhozrnnou, jasmínovou nebo basmati, zásadní je poměr: NA 1 HRNEK RÝŽE POTŘEBUJETE 1,5 HRNKU VODY A CHYBĚT BY NEMĚLA ANI TROCHA OLEJE.

NA PLOTNĚ

1

Pokud nemáte rýžovar, pak je to asi nejčastější způsob, jak rýži doma připravit. Já preferuju nejdřív nechat zesklovatět na másle trochu cibulky, pak přisypat a nechat máslem nasáknout rýži a teprve pak přilít vodu. Základem je nemíchat a na závěr 5 minut nechat dojít. Každé promíchání jí ubírá na načechranosti. Když je rýže hotová, nejdřív ji dvěma vidličkami trochu načechrejte a pak teprve servírujte.

V RÝŽOVARU

2

Od okamžiku, kdy jsem poprvé ochutnala rýži z rýžovaru, ji jako přílohu jinak dělám jen výjimečně. Rýžovar má tu kouzelnou vlastnost, že přesně pozná okamžik, kdy je rýže hotová, vypne se a dál už rýži udržuje jen při správné teplotě, vařit se v něm dají i brambory, knedlíky nebo cokoliv, co se dělá v dostatku tekutiny. Pro někoho je to zbytečný krám do kuchyně, pro mě jeden z nejlepších pomocníků.

 

V TROUBĚ

3

Stejně jako u přípravy na plotně nebo v rýžovaru se jedná o dušenou rýži, z trouby ale leckomu víc chutná. Do trouby je zde výjimečně lepší využít poměr 1 hrnku rýže a 2 hrnků vody, peče se při 180 °C. Lépe než na plotně se do trouby s rýží dává rovnou i zelenina nebo maso, na první dobrou se takto dá připravit báječné srbské rizoto, pilaf atd. Nejlepší je použít kastrol s velkou plochou dna, v nižší vrstvě se rýže udělá rovnoměrněji a horní zrnka nebudou svou tíhou tolik tížit ta spodní, takže rýže bude načechranější.

VAŘENÁ RÝŽE

4

Rozdíl mezi dušením a vařením nespočívá v poklici, ale v množství tekutiny. Když surovinu dusíte, je tekutiny jen kousek nad ni, když ji vaříte, je tekutiny výrazně víc a, pokud nejde o polévku, na závěr se slévá. Typická vařená rýže je ta ze sáčků, jak jsem ale nedávno četla, navzdory deklarovaným nezávadnostem se ze sáčků mnohdy uvolňuje bisfenol A, který přispívá k rozvoji cukrovky a obezity a ovlivňuje endokrinní systém. Rýži navíc snadno rozvaříte a čím uvařenější potravina je, tím vyšší má glykemický index a tím více jde „na tloušťku“. Pokud chuťově preferujete vařenou rýži, pořiďte si takovouto nerezovou kouli a důkladně hlídejte čas vaření.

 

Z ELEKTRICKÉ PÁNVE

4

V remosce či jiné elektrické pánvi rýži připravíte velmi jednoduše. Na jeden hrnek opět použijte na 1 hrnek propláchnuté rýže 1,5 hrnku vody. Vše promíchejte, rýži rozprostřete tak, aby byla její vrstva rovnoměrná. Přiklopte, a od chvíle, co se vše nahřeje, počítejte s 15–20 minutami, záleží na typu použité rýže. 

 

Jak uvařit rýži?

1Mám rýži propláchnout?
Rýži před použitím vždy na cedníku propláchněte, abyste ji zbavili škodlivých látek i přebytečného škrobu a byla méně lepivá
2Jak ochutit rýži?
Rýži podle potřeby osolte (asijské recepty ale počítají s rýží neosolenou) a přidejte kousek cibule, pár hřebíčků, černých pepřů a nových koření, ideálně v sítku nebo gáze, abyste je pak nemuseli z rýže lovit. Použít můžete i bylinkové soli, místo vody vývar nebo třeba pár tobolek kardamomu
3Jak správně uvařit rýži?
Traduje se poměr rýže a vody 1:2, chuťově i zdravotně výhodnější je ale 1:1,5 a nechat ji na závěr 5–7 minut dojít. Rozvařená rýže má vyšší glykemický index, takže je nejen nedobrá, ale i méně zdravá a je po ní rychleji hlad
4Je rýže dietní?
Rýže sama o sobě dietní není – je tvořena škroby a ty, jak jistě víte, se s redukční dietou moc nepotkávají. Zejména kulatozrnná rýže na italské risotto nebo španělskou paellu obsahuje opravdu hodně škrobů, výrazně lépe je na tom rýže jasmínová a za vhodnou i pro redukční dietu je považována rýže basmati, která se pěstuje výhradně ve vodě stékající z Himálají. Má super dlouhá tenoučká zrnka a i chuťově je naprosto famózní (a taky o něco dražší než běžná rýže, stojí to ale za to!)

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *