Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Dušená jablíčka patří do koláčů, naducaných buchet, k dozlatova opečenému kuřeti i do povidel. Jakmile má zima namále, je potřeba zužitkovat každý plod, který se začíná mračit.
Můj děda uměl uvařit zelňačku a dušená jablka v rendlíku, což byl jednoduchý kompot s rozinkami omamně vonící skořicí. Narodil se roku 1898 a když zestárl, tyto kuchyňské dovednosti mu úplně stačily ke štěstí. Byla jsem šťastná, když jsem na něm, jako malá, pár lžic kompotu vyloudila. Pudink zase bylo první jídlo, řekněme spíš pochutina, kterou jsem se naučila připravit. To mi bylo asi 8 let. Uměla jsem ho excelentně, bez zdrcnutých pucků, takže asi chápete, že k dušeným jablkům a pudinku chovám nezapomenutelné vzpomínky a patří v mém životě k láskyplně připravovaným dobrotám dodnes.
Ony to dobroty jsou. Obyčejné a lahodné, dostupné v kterýkoli den - všední i slavnostní. Nezapomeňte na ně, když si chcete dát něco lehkého, co stoprocentně nezklame.
Příprava: 30 minut * Získáte: 3 poháry
1. Nejprve připravte pudink podle návodu na obalu a přesuňte ho do misky. Může být o maličko řidší než obvykle, nechte ho chladnout. Můžete našlehat i pudink připravený za studena, tedy bez vaření.
2. Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a zvažte je. Pak je přesuňte do kastrůlku, prosypejte cukrem a perníkovým kořením a za stálého míchání je povařte doměkka. Jablka by stále měla držet tvar.
3. Do pohárů dejte 2 plné lžíce pudinku, vrstvu chladnoucích jablek i s trochou šťávy, opět přidejte vlažný pudink, a znovu rozdělte vrstvu jablek. Dejte do chladu.
4. Před podáváním ušlehejte smetanu společně se zázvorovým sirupem dotuha, naplňte cukrářský sáček s ostře řezanou špičkou a poháry nazdobte. Přidejte pár tenkých plátků čerstvých jablek na dozdobení.
Jablíčka díky perníkovému koření trochu ztmavnou, ale zase okusíte jinou chuť, než klasicky skořicovou. U přípravy pudinku můžete zvolit dokonce 4 varianty:
Jak vidíte, záleží jen na vás, kolik času chcete své pochoutce věnovat. Jablka si to zaslouží a vaši nejbližší také.
Pohár není přehnaně sladký, samozřejmě platí, že čím sladší a šťavnatější jablka máte, tím je výsledek lahodnější. Našlehaná smetana se zázvorovým sirupem je jen třešinkou navrch. Zázvorový sirup si můžete koupit, ale doporučuji domácí výrobu; bacily ještě nepřestaly útočit!