Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pokud rádi pečete, pak víte, že práce s kynutým těstem patří k těm nejoblíbenějším činnostem. Hnětení těsta je uklidňující a výsledek se málokdy nepovede.
Z kynutých těst vyrobíte bezpočet sladkých a slaných jídel, moučníků i cukroví, zapomenout nelze na oblíbenou pizzu. Recepty na ta správná a nejlepší kynutá těsta se v rodinách předávají jako rodinné stříbro. A je pravdou, že i když se až tak neliší, někdo zkrátka umí a je třeba se učit a zkoušet. Stačí totiž použít jiný druh mouky, a struktura pečiva je docela jiná:
ČERSTVÉ PEKAŘSKÉ DROŽDÍ
Kostka droždí váží 42 g a má omezenou trvanlivost. Nejprve ho skladujte v chladu a před použitím ho nechte v pokojové teplotě. Když kostku rozbalíte, měla by být drolivá a příjemně vonět - vůni zařadíte snadno, je to vůně syrového kynutého těsta. Pokud je kostka oschlá, hnědá apod., už se o pečení nepokoušejte.
SUŠENÉ DROŽDÍ
Pokud se práce s drožďovým kváskem obáváte, pak klidně sáhněte po sušeném droždí. Označuje se také jako instantní. Těsto se vám zaručeně podaří. Droždí se smísí s moukou, dalšími sypkými surovinami a následně s ostatními ingrediencemi, a ihned se zpracuje:
PLECH S PLASTOVÝM VÍKEM PRO PŘENESENÍ OBSAHU
KDYŽ JDE TĚSTO DO FINÁLE
V okamžiku, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na vál a tzv. ho vybouchejte - stlačováním a poklepáváním z těsta odejde vzduch. Pak těsto znovu prohněťte, trvá to asi 3 minuty, až se stane hladkým a pružným.
CO NAVRCH
Bulky, mazance, houstičky i chléb na povrchu ještě zdobíme a pečivu dáváme další chuť i hezčí vzhled. K potírání před pečením použijte nejlépe silikonový štětec nebo klasickou peroutku:
ROZEVÍRACÍ OBDÉLNÍKOVÁ DORTOVÁ FORMA, 34 × 24 cm
Je to tak, pořídíte-li si domácí pekárnu, zjistíte, že i bez práce jsou koláče.
Pekárna vám každopádně pomůže s vypracováním těsta i jeho vykynutím. Díky tomu, že si můžete její pečení načasovat, ráno vstanete do voňavé kuchyně s čerstvou snídaní. Nejrůznější směsi na chleba si dnes dokonce koupíte připravené, a jen je zaděláte tekutinou.
Pekárna upeče i dýňové, biskupské a mazancové chlebíčky, stačí jen nastřádat vhodné recepty.
Máte-li čas, upečte si chléb dopředu. Dá se dobře zamrazit. Chléb zadělaný vodou vydrží v lednici až 4 měsíce.
DOMÁCÍ PEKÁRNA NA CHLEBA i přípravu džemů