HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ II – VAŘENÍ

ZELENÉ ROSTLINY JAKO DÁREK
8.2.2022
ELEGANTNÍ UBROUSEK + JAK NA PŘÍBORY
10.2.2022

Z vaší lásky k vaření se raduji ti, pro něž rovněž s láskou vaříte. Vedle veškerého potěšení je to i velká zodpovědnost. Jídlo musí být správně připravené.

Všichni vedeme rušný život a není jednoduché do nabitého režimu vklínit zdravé a správné vaření, kterému předchází shánění surovin a nakonec i vstřebávání spousty rad usnadňujících celý proces. Ne pro každého je vaření tím největším zájmem, ale jíst musíme a je jen na nás, jak šikovně si přitom budeme počínat.

Není třeba hýřit kulinářskými nápady a mít v rejstříku stovky jídel. V kuchyni se naučte pracovat výhradně s kvalitními surovinami a dopřejte si to nejlepší možné vybavení, na které dosáhnete. Hodně vám to usnadní život a se získanými úspěchy dostanete odvahu pokračovat a rozvíjet se. Sledujte novinky na našem e-shopu, a pokud vás rady budou bavit, brzy naleznete pokračování:

55026_img_1462_vykryt-vymazat-spendlik_eshop_z1

ČISTOTA A BEZPEČÍ V KUCHYNI

aneb zdraví na prvním místě

Hovořit v dnešní době o čistotě je pravděpodobně zbytečné. Všichni už máme zvýšenou pozornost týkající se nebezpečných nákaz takříkajíc pod kůží. Přesto v kuchyni si připomeňme pár zásad, které platily vždy a platit budou pro každého:

  • před vařením si důkladně umyjte ruce horkou vodou a mýdlem; umyjte si je znovu, pokud jste se dotkli úst, nosu či další osoby
  • nejméně bezpečné jsou tyto potraviny - vejce / syrová drůbež / maso a ryby obecně, po manipulaci s těmito surovinami si opět umyjte ruce mýdlem a horkou vodou; bakterie salmonelózy a E-coli, které mohou být v potravinách obsažené, spolehlivě odstraní var
  • krájecí prkénka, náčiní i talíře, které přišly s potravinami do styku už během vaření nepoužívejte; ihned je umyjte nebo vložte do myčky, budete-li ji v dohledné době zapínat na program s vyšší teplotou
  • je ideální, máte-li pro maso speciální prkénka, která se nepoužívají pro krájení chleba apod.; zakoupit je možné plastové krájecí podložky označené jednotlivými symboly nebo rozlišené barvami, takže se nepletou
  • mýdlo a ručník do kuchyně určitě patří - místo malých kuchyňských froté ručníků můžete využívat pestré utěrky, z nichž si některé necháte na ruce a jiné výhradně na nádobí; mýdlo používejte nejlépe v bezdotykových zásobnících

UTĚRKY JITKA Z EGYPTSKÉ BAVLNY, 50 × 70 cm, sada 3 ks

16204_z1

CO DĚLAT, KDYŽ CHYBÍ...

improvizujte, ale podle rad kuchařů

Všichni to dobře známe - pustíme se do vaření, protože máme na něco obrovskou chuť, a zkrátka něco schází. Ne vždy máme možnost zaběhnout do obchodu, takže nezbývá, než využít náhražky. Měly by však být takové, aby nás dovedly do cíle a nakonec jsme své oblíbené jídlo zvládli připravit. Tady jsou ty nejčastější suroviny, které nahradí:

  • 1 vejce pro sladké vaření - 1 zarovnaná polévková lžíce vanilkového pudinku + 1 lžíce oleje - pokrm dostane i žlutou barvu
  • 1 vejce / nebo 2 žloutky pro slané vaření - 1 polévková lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu + 50 ml studené vody rozmíchané na kašičku
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva - ¼ lžičky jedlé sody + ½ lžičky vinného kamene
  • 1 šálek smetany na vaření - ¾ šálku plnotučného mléka + ¼ šálku rozpuštěného másla
  • 1 šálek zakysané smetany - 1 šálek bílého jogurtu
  • 1 šálek podmáslí - 1 šálek plnotučného mléka + 1 polévková lžíce citronové šťávy promíchané a ponechané 10 minut v klidu
  • špaldovou mouku - celozrnná pšeničná mouka (pro zahuštění omáček apod.)
  • strouhanku - rozdrcené kukuřičné lupínky nebo celá kukuřičná zrna rozemletá v mlýnku
  • rýžový ocet - alespoň limetková nebo citronová šťáva, kterou zakápněte pokrm

 

SADA KOŘENEK V DŘEVĚNÉM STOJANU, 12 ks

18062-(3)_eshop_z2

JAK POZNAT, ŽE JE VŠE AKORÁT

hlídejte správné provaření i dopečení surovin

Potraviny správně provařte i propečte. Nikdy nenechte jídlo z časových důvodů připravené jen napůl s tím, že ho druhý den doděláte. Zvláště rozmrazené a nepropečené maso by mohlo v teplých dnech nabídnout plejádu bakterií. Horký kastrol totiž nemůžete svěřit lednici. I dohotovené teplé jídlo by nemělo ležet ladem déle, než 1 hodinu. Jídlo je hotové, když:

  • zapečené těstoviny - odskočí od okraje formy a povrch zezlátne
  • křehký koláč naslano - náplň uprostřed ztuhne a povrch dostane zlatý nádech
  • ragú - horké bublá i na povrchu
  • sekaná - povrch zpevní a opeče se do tmavého odstínu
  • guláš, dušené pokrmy - maso je dokonale měkké
  • ryby - maso lze rozdělit pouhou vidličkou
  • krevety - když zrůžovějí a maso přestane být průhledné a zbělá
  • omáčka - začne houstnout
  • polévka - jemně probublává, jíška z mouky je provařená nejméně 30 minut
  •  

Pokud používáte teploměr pro měření vnitřní teploty, pak by měl ukazovat v případě:

  • celé drůbeže - ve stehně 82 °C
  • prsou bez kosti - 77 °C
  • vepřového středně propečeného - 65 - 68 °C
  • vepřového hodně propečeného - 74 - 77 °C
  • mletého masa - 71 °C
  • hovězích steaků i pečeně středně propečené - 63 °C
  • hovězích steaků i pečeně hodně propečené - 71 °C

 

PÁNEV DO TROUBY PAELLA EXCELLENT, 32 × 5 cm

Chcete-li ocenit naše úsilí o vaši spokojenost s nákupy a tím i o vaši domácí pohodu, můžete nás zde podpořit a dát svůj hlas v anketě ShopRoku 2021. My vám za to děkujeme, a i když práci nemůžeme vykonávat levou zadní jako Robin, rádi budeme nadále dělat maximum pro to, aby pro vás nakupování bylo radostí. Potěší nás, když našemu e-shopu dáte i letos svůj hlas v Ceně popularity 2021. Hlasujte pro nás až do 28. 2. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *