Jídlo a pití pod širým nebem si v létě užíváme plnými doušky. Nejhezčí na tom je, že ho sdílíme s těmi, které máme rádi.
Nejlépe chutná v přírodě, to mi dáte určitě za pravdu. K pohodě a odpočinku nicméně patří i kus dobré potravy - a to je ten správný čas na grilování. Představa sladkého lelkování, které je zaměřeno maximálně na to, aby se něco nepřipálilo, patří k zážitkům, které v létě milujeme. I tehdy, když je pod mrakem, se dostaví neodbytná žízeň. Zahnat ji domácími limonádami je příjemné pro malé i velké. K výrobě osvěžujících nápojů potřebujete pouze džbán nebo karafu, dobře vychlazenou vodu a sezonní ovoce či zeleninu prospěšnou pro vaše zdraví.
Domácí limonády si můžete dopřát v každé restauraci. Někde musíte sáhnout i hlouběji do kapsy. Brzy však nasbíráte inspiraci na to, jak si doma připravit neméně dobré (nebo dokonce ještě lepší) ledové nápoje. Zatímco na piknik můžete bleskově sbalit deku a to co právě lednice nabídne, s tím, že vyrazíte třeba do nejbližšího parku, k přípravě domácích limonád je přece jen dobré zázemí kuchyně. S ingrediencemi je troška patlání, a konec konců hodí se i rychlovarná konvice. Vedle sodovky, bílého vína, čerstvě vymačkaných ovocných šťáv a pod., je dobré využít jako základ i vychlazený zelený, ovocný či bylinkový čaj.
A rozhodně nezapomeňte přibalit i jednorázový piknikový gril. Jak ho šikovně využít, si přečtěte ZDE.
Podle receptů připravíte vždy kolem 1/2 l nápoje
CITRUSOVÝ NÁPOJ S OKURKOU
2 sáčky ovocného čaje s citrusy
1/2 l téměř vroucí vody
1/2 limetky, nakrájené na tenké plátky
salátová okurka, plátky nakrouhané škrabkou
pár lístků meduňky
na doslazení - 1 lžíce bezinkové šťávy nebo medu, dle chuti, led
Zalijte sáčky s čajem a nechte ho vychladit. Do karafy přidejte plátky limetky, proužky okurky, lístky meduňky, přilijte čaj a oslaďte dle chuti. Nápoj bude aromatičtější, pokud ho necháte ještě minimálně hodinku v chladničce.
OVOCNÝ NÁPOJ Z TMAVÝCH BOBULÍ
1 sáček ovocného čaje s jahodami a lesním ovocem
1/2 l téměř vroucí vody
3 lžíce sladké směsi ovoce - ostružin, borůvek, jahod a malin
pár lístků meduňky
na doslazení - 2 lžíce mátového sirupu, led
Zalijte sáček čaje a dejte zchladit. Na dno karafy vložte ovoce a jemně ho rozmačkejte. Přidejte vylouhovaný čaj, lístky meduňky a doslaďte mátovým sirupem. Přidejte pár kostek ledu a podávejte.
BROSKVOVÝ NÁPOJ S CITRONEM A MEDEM
1 sáček zeleného čaje
1/2 l téměř vroucí vody
1/2 citronu, nakrájeného na plátky
velká broskev nakrájená na plátky
na doslazení - 2 lžíce medu, led
Vylouhujte zelený čaj a dejte jej zchladit. Do karafy vložte citron, kousky broskve a mírně je promačkejte. Přidejte kostky ledu, přilijte čaj a dejte vychladit minimálně na 1 hodinu.
Výborná varianta tohoto nápoje vznikne, když místo citronu použijete plátky růžového grepu (v karafě) a přidáte libovolné ovoce. Oslaďte medem a nakonec vložte pár snítek rozkvetlé levandule. Vše nechte důkladně vychladit.
Než vynesete všechny potřebné suroviny ven, kde na ně zaútočí sluníčko, případně drobní hmyzáci, vyplatí se udělat si přípravy doma. K tomu nejpraktičtějšímu patří:
* Vylouhujte bylinkový, zelený nebo ovocný čaj pro základ vybraného receptu a dejte ho vychladit.
* Do mrazáku vložte plastové láhve s vodou, případně s minerálkou na ředění nápojů - pozor, hlídat.
* Naplňte tvořítka na led. Dejte do nich mimo pramenité vody také drobné bobulové ovoce, které později nápoj ochladí, ale také zároveň dochutí.
* Z kusu melounu vykrájejte pomocí speciálního vykrajovátka kuličky, dejte je do sáčku a zamrazte je. Rovněž poslouží místo kostek ledu.
* Čekáte-li často větší počet hostů, pořiďte si objemnou nádobu na limonádu s kohoutkem. Je to efektní a nebudete muset stále běhat se sklenicemi.
* K přenášení sklenic poslouží také praktický drátěný košík, k jehož výbavě patří 4 velké sklenice a karafa - viz fotografie.
* Citrony, okurky, broskve a další ovoce předem omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na klínky a plátky. Vše si připravte do misek nebo na velký talíř k rychlé spotřebě.
* A nezapomeňte na protihmyzí kryty. V srpnu tradičně vyrazí do terénu mlsné vosy.