ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES S OVOCEM I BEZ

UMÍTE SKLÁDAT UBROUSKY NA SVÁTEČNÍ STŮL?
9.9.2022
ŠPERKY, ŠÁLY, KABELKY I PENĚŽENKY, SE KTERÝMI ZAZÁŘÍTE
14.9.2022

Kolébkou brownies, vláčného čokoládového dezertu, jsou Spojené státy. Jejich příprava je rychlá a snadná, a pokaždé jimi potěšíte.

Syté a hutné čokoládové kostky se tradičně připravují pouze z mouky, vajec, cukru, másla a čokolády. V původních recepturách z konce 19. stol. čokoláda dokonce chyběla, zato sem patřila sem melasa. Dnes máme ruce docela volné, tím spíš, že se nacházíme uprostřed Evropy a doputovaly k nám spousty vlivů z okolních zemí. Brownies se totiž peče všude, minimálně ve formě muffinů je najdete v nabídce mnoha pekáren. K oblíbeným kouskům patří brownie z červené řepy a dokonce i white brownies s kousky bílé čokolády, která hodí dezert na úplně jinou kolej.

Chcete-li se dopracovat ke klasickému základu, to znamená k vláčné a vlhké konzistenci těsta, pak je třeba dodržet tři věci:

  • zkrátit dobu pečení na potřebné minimum, a to musíte přesně vědět jak svůj recept uchopit a kdy říct své pícce dost
  • použít málo mouky, ale s vysokým podílem lepku (nejlépe bílou hladkou pšeničnou), protože nepoužijete kypřidlo, a je třeba, aby těsto díky lepku vyběhlo
  • použijete co nejkvalitnější hořkou čokoládu, která se postará o kýženou vláčnost upečeného těsta; použijete-li kakao, počítejte s tím, že se těsto více vysuší a chuťově se bude blížit klasickému dortovému korpusu

Čokoláda se většinou přidává v kouscích a nemusíte ji nijak zvlášť připravovat. Jednoduše ji rozpustíte společně s máslovým základem. Máslo ničím nenahrazujte, protože je pro chuťový výsledek důležité. A ještě jedna důležitá rada - těsto nešlehejte a nesnažte se o hladkou konzistenci všech surovin, které je třeba vmíchat do vaječného základu. Ingredience spojte jen tak, aby nevytvářely hrudky, a hned těsto přesuňte na plech.

Těsto snese hodně obměn. Jednou z nich je recept, který peču během babího léta. Ještě dozrává bobulové ovoce a i hrstka stačí pro příjemné odpolední pohoštění. Abych v těstě nahradila spoustu másla, používám pro tuto kombinaci jogurt, a především si vezmu na pomoc mechanické univerzální struhadlo, krouhač a mlýnek v jednom. Funguje znamenitě a ušetří čas.

Příprava: 30 minut * Získáte: plech velký 28 × 22 cm (i malinko větší)

Šlehací mísa 

  • 2 vejce
  • 220 g krupicového cukru

Menší mísa

  • 150 g hořké čokolády, nastrouhané
  • 180 g hladké mouky, prosáté
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio

K dokončení

  • 2 lžičky bourbonské vanilky
  • 2 lžíce másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g směsi ostružin a malin, čerstvé či mražené

Na upečený povrch (nemusí být)

  • 3 lžíce malinového džemu
  • 3 lžíce rumu, tmavého
  • kvalitní kakao

1. V míse šlehače krátce prošlehejte vejce, přidejte cukr a vše vyšlehejte do husté bělavé pěny.

2. Mezitím nastrouhejte čokoládu. Troubu zapněte na 180 °C, pekáček vyložte pečicím papírem do kříže, aby šlo upečené brownie snadno vyndat.

3. Do menší mísy dejte nastrouhanou čokoládu, prosátou mouku, prášek do pečiva a vše promíchejte.

4. Do vaječného základu přidejte vanilku, rozpuštěné máslo a jogurt, a promíchejte stěrkou.

5. Přidejte obsah "suché mísy" a opět ručně promíchejte. Hmotu přesuňte na plech. Pokud máte ovoce, umístěte ho asi na polovinu těsta, pak navrch urovnejte jeho zbytek.

6. Pečte 30 - 35 minut (je-li těsto nižší, pak 20 - 25 min), ke konci brownie špejlí kontrolujte a to v okamžiku, kdy povrch zpevní a začne se lesknout. Špejle by měla vyjít vlhká, ale ne obalená tekutým těstem.  Po upečení nechte vyndaný pekáček 5 minut na vzduchu a pak pomocí pečicího papíru vyndejte brownie na mřížku. 

7. Povrch vychladlého těsta můžete potřít směsí džemu a rumu, a hustě posypat kakaem. Těsto by si mělo "sednout" až tak za 3 hodiny.

 

Pečete-li třeba na chatě či na chalupě, pořiďte si struhadlo na přípravu čokolády, strouhanky, ovoce i zeleniny. S náhradními válci zvládne úplně všechno. Čokoládu v tomto případě nastrouhám a vmíchám přímo do těsta, aniž bych ji rozpouštěla v másle, jak je to obvyklé. A to proto, že jsem větší množství másla odlehčila jogurtem.

Do našlehaného vaječného základu vmíchám další ingredience pouze stěrkou. Pekáček je vhodné vyložit dvěma obdélníky pečicího papíru křížem tak, aby protější okraje přečnívaly ven. Za ně pak čerstvě upečené brownie vyndáte ven. Ovoce přidávat nemusíte. Pokud ano, rozetřete polovinu těsta, bobule rozmístěte a na ně urovnejte zbytek těsta. 

Povrch brownies je lesklý a popraskaný. Pokud ho potřete směsí malinového džemu s rumem a hustě poprášíte kakaem, je to další vychytávka navíc, ale nemusí to být. Důležité je nepropéct těsto tak, jak to bývá obvyklé. Stále hlídejte jeho vlhkou konzistenci. Zkrátka tak akorát. Na tuhle pochoutku je právě ideální čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.