ČOKO BÁBOVKA Z PUDINKU A OŘÍŠKŮ

BARVY V BYTĚ IV: ZELENÁ
13.6.2018
NEPEČENÉ STRACCIATELLA ŘEZY
18.6.2018

Čas od času se mi připlete do kuchyně tvárný silikon. Pochopitelně v podobě forem na pečení. Už jsem jich vyzkoušela celou řadu, a vždy s jedním výsledkem - pečivo je jak ze žurnálu.

Nechci rozpoutat diskusi na téma silikon ano, či ne. Vím, že výměna názorů na internetu končí vždy v poměru 50 na 50. A vím také to, že silikon vyniká vlastnostmi, které nám usnadňují práci v kuchyni; silikonové pomůcky jsou lehoučké, měkké a skladné, při pečení nepřilnavé a skvěle se umývají. A jak jsem zmínila, vše se z nich výborně vyklopí ven. 

Pro silikonový materiál hovoří snad i to, že se z něj dělá leccos. Používá se v estetické chirurgii, vyrábějí se z něj například i dudlíky pro miminka. To, že silikon vtrhl do našich kuchyní v kvalitním designu a často s ergonomicky navrženými nástroji, mě utvrzuje v tom, že výrobci vědí, co hlásají. A tak mě nová silikonová forma na bábovku nepřipravila o důvěru. Mám jen jediný problém - odhadnout objem těsta, abych pro vás upekla bábovku, jak forma káže. Zvolím své lehounké čokoládové těsto z pudinku, které je ideální k letnímu ovoci, ovocným přelivům a šlehané smetaně.

Čas přípravy: 40 minut * Získáte: bábovku o průměru 25 cm

Těsto

  • 250 g cukru krupice
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 4 čokoládové pudinkové prášky à 45 g
  • 250 ml smetany, 12%
  • 50 g lískových oříšků, jemně mletých
  • citronová kůra z ½ citronu, Bio
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva, Bio

Čokoládová poleva

  • 70 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany, 30%
  • 1 lžíce změklého másla

Na dokončení

  • růžový cukrový máček

1. Cukr a žloutky dejte do robotu a ušlehejte do nadýchané pěny. Mezitím si ušlehejte pevný sníh z bílků.

2. Za pomalého šlehání přilívejte po malých troškách zchladlé rozpuštěné máslo, až vznikne velké množství hladkého krému.

3. Pak po lžících zašlehejte pudinkové prášky, střídavě přilévejte smetanu pokojové teploty.

4. Do hladkého základu přidejte mleté oříšky, citronovou kůru, a po částech zašlehejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

5. Nakonec stěrkou opatrně zapracujte sníh.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 45 minut. Hotovou bábovku nechte zchladnout a vlažnou vyklopte na podložku. Studené těsto opakovaně potřete čokoládovou polevou (Poleva - Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, pak přimíchejte kousek másla a smetanu) a posypejte cukrovým máčkem. Jednotlivé řezy bábovky podávejte s meruňkovým džemem ředěným rumem a kopečkem mírně slazené šlehané smetany. 

Důležitou složkou těsta je pevný sníh z bílků. Až ho budete nakonec přidávat do těsta, pracujte pouze stěrkou, nejlépe jedním směrem a snažte se těsto nadlehčit, aby v něm zůstalo co nejvíce vzduchových bublinek. Pudinkové těsto je řidší než jste obvykle zvyklí, a ve výsledku jemně porézní. Výtečně se hodí na dortové korpusy. Těsto není příliš sladké, takže ho dokončete nejlépe meruňkovým džemem se špetkou rumu a troškou šlehačky. Skvěle se doplňují.

Musím se přiznat, že množství těsta jsem tak úplně neodhadla (upečené bábovce chybí poslední parádní zoubek). Do objemné formy by se ho vešlo o trochu víc, nejspíš vyzkoušejte 1½ dávky. Čokoládovou polevou ale nešetřete. Po prvním přelivu chvíli počkejte, až zatuhne, a pak postup zopakujte. Zdobení nechám na vás :o) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.