ČERVENÁ V BYTĚ V PODOBĚ LETNÍCH MÁKŮ

5 TIPŮ PRO LETNÍ VEČERY SE SVĚTÝLKY
3.8.2021
DÁRKOVÁ MÝDLA Z DOMÁCÍ DÍLNY
5.8.2021

Vlčí mák je symbolem léta a zlátnoucí úrody v polích. Přeneste si jeho krásu do interiéru a inspirujte se červenými tóny, které vás povzbudí, kdykoli to bude třeba.

Na červenou barvu reaguje většina z nás kladně. Je to barva energie, vidíme v ní vitalitu a pozitivní přístup k životu. Někdo se s ní dokáže obklopit a s vášní vaří v červené kuchyni, pro jiného platí, že červených linií nesmí být moc, ale sílu barvy i její účinek dá do jediného solitéru, který pak působí výtvarně. Červená barva nepatří jednoznačně k doplňkovým barvám. Volíme si ji se záměrem a takto sladěné části bytu, či místnosti bývají promyšlené. 

Přesto, pokud vás barva magicky přitahuje, ale nemáte odvahu zvolit si ji za primární, použijte červené odstíny neutrálně na doplňcích, jako jsou polštářky a plédy, vázy, obaly na květináče, nebo kuchyňské spotřebiče a nádobí. Tady je prostoru pro uplatnění barev veliké a s trochou rafinovanosti změníte svůj interiér několika tahy v dynamický, ale snadno přizpůsobivý celek.

Několik tipů, kam se nejlépe hodí červená barva, naleznete ZDE.

Pokud si nejste jisti kombinacemi barevných odstínů, ohlédněte se do přírody. Tam nejlépe vidíte jednotlivé kontrasty. Co se týká červených tónů, velkou inspirací jsou květiny. Červenou barvu nabídnou skvostné růže, tulipány, střapaté gerbery, pozdní jiřiny, orchideje a spousta dalších květin, mezi nimiž zaujímá výsostné postavení křehký vlčí mák, ne nadarmo lidově zvaný panenka nebo červánky.

Květinové téma patří k létu a letos v něm dominují luční květy a bylinky. Ve vašem interiéru může navodit příjemnou změnu. A pokud si květiny nevyberete, využijte přímočarost červené barvy a uplatněte ji na předmětech, které vám doma přinášejí radost. Mnoho inspirace naleznete na našem e-shopu decoDoma.

003vyrez

KONVICE S VLČÍM MÁKEM

přiměje vás upéct třeba i jemný makový závin k snídani

Konvice na čaj nebo na kávu patří k chvílím pohody. Když spěcháme, jen si v letu zalijeme hrnek a spěcháme za povinnostmi, ale s konvicí je to jiné. Patří k dlouhým snídaním, k posezení s dalšími lidmi. Vybírejte pečlivě, aby vás těšilo prostírat a užívat si úplně běžných chvil, které mohou být občas i malým svátkem. 

Květinový dekor s červenými tóny působí v prostoru jemně a přirozeně. Přidejte červené prostírání, tu a tam rozhoďte pár červených polštářků nebo si pořiďte sedací polstry na židle. V široké nabídce je naleznete na našem e-shopu.

KERAMICKÁ KONVICE VLČÍ MÁK, obsah 1,2 l

13570_z1

PŮVABNÝ DEKOR NA PORCELÁNU

sluší každé kuchyni, ať už je zařízená v moderním či rustikálním stylu

Ještě chvíli zůstaňme u vybavení jídelny, či kuchyně. Hezky prostřený stůl je další pozvánkou do útulné pohody. Pečlivý výběr stolního nádobí by měl být v souladu s okolním zařízením. Jen tak bude dojem dokonalý. Máte-li v dosahu červené tóny, ať už na ploše tapety, kousku výmalby nebo přímo na laku nábytku, pak je volba servisu s vlčími máky vkusným řešením.

TIP: K trendovým odstínům posledních let patří také korálová červeň. Také tu často obsahují dekory koberců i dalších textilií. Oproti rudé barvě není tak agresivní a může být dobrou volbou pro váš interiér. Tato barva působí optimisticky a lze ji kombinovat s jemnou šedí nebo výrazným tyrkysem.

PORCELÁNOVÁ SADA TALÍŘŮ POPPY, 18 dílů

54605_726709-dolores-5q89_e_z1

VELKÁ OPTIKA VZORŮ

zaplní celou ložnici barvami

Nikde není úloha bytového textilu tak dominantní, jako v ložnici. Prostory, pro něž často volíme nejmenší místnost v domácnosti, se s novými závěsy, kobercem nebo rozestlanými pokrývkami okamžitě zaplní barvami. Zvolíte-li správné barevné kombinace, dostane celý interiér výraz a dynamiku. 

Robustní vzor na povlečení je správnou ukázkou toho, že ač je v centru zájmu červená barva, v tlumeném tónu se spoustou světla kolem, působí klidně a pozbývá své teatrálnosti. Luxusně působí v sousedství holubí šedi.

BAVLNĚNÉ LOŽNÍ POVLEČENÍ DOLORES v prodloužené délce

15679_z1

MAKOVÁ INSPIRACE

vás velice snadno odvede do kuchyně, abyste přichystali něco dobrého

Vedle planého polního máku lemujícího dozrávající pole s obilím, který je pastvou pro oči, nelze nezmínit mák setý, důležitou plodinu s neméně krásným květenstvím. Tu bychom však měli mít pro změnu na jídelníčku, a to co nejčastěji, protože kromě toho, že mák má uklidňující účinky zmírňující úzkost a stres, obsahuje také hodně vápníku, který je důležitý pro naše kosti a zuby. Chuť  makových zrnek připomíná oříšky a tak je ochotně konzumujeme v celé řadě výtečných pokrmů. Jistě víte, že:

  • pražením se chuť máku výrazně vylepší a pak je výborný k zelenině, rýži i těstovinám
  • nemletými zrnky se dekoruje slané pečivo i sušenky
  • mletý mák spojený s medem, čokoládou, tvarohem nebo klevelou je vynikající náplní do sladkých těst a knedlíků
  • z máku se lisuje olej a používá se k dochucení salátů

Pokud jíte rádi mák, pak se neobejdete bez tradičního mlýnku. Nedá se ničím nahradit a vždy máte možnost umlít si takové množství máku, které momentálně potřebujete. Pokud si koupíte umletý mák, často jsou jeho součástí cukry a další látky prodlužující jeho trvanlivost, a díky tomu, že zrníčka obsahují velký podíl olejů, v tomto stavu rychleji žlukne. 

NEREZOVÝ MLÝNEK NA MÁK, s kvalitním třecím mechanizmem

2 Comments

  1. Ciri napsal:

    Já mám tedy osobně červenou barvu v interiéru moc ráda, ale co si budeme povídat, někdy ta červená působí jako v nějakém salonu pro potěšení 🙂 Ale když jsou v tom designu ty vlčí máky, tak to působí opravdu krásně a vkusně. A vůbec bych se nebála si tak náš nově pronajatý byt vybavit.

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Ciri,
    červená barva potřebuje velkou míru vkusu. Nedivím se, že jste o ní přemýšlela právě teď, kdy je silnou inspirací pro tradiční vánoční svátky. To se pak červená rozběhne po bytě docela sama, ve zvolených doplňcích, dekoracích, květinách. Ať se vám příjemně bydlí v každém ročním období.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.